Παγώνη: Μέσα Σεπτέμβρη πετάμε τις μάσκες

Τα πιθανά συμπτώματα μετά το εμβόλιο της Pfizer και της AstraZeneca

Την πεποίθηση πως στα μέσα Σεπτεμβρίου θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο», αποκάλυψε πως η αντίστροφη μέτρηση για ένα από τα πλέον απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του κορονoϊού, την υποχρεωτική χρήση μάσκας, φαίνεται να έχει αρχίσει.

Αντίστροφη μέτρηση για ελεύθερες μετακινήσεις χωρίς μάσκες

Αυτό σημαίνει πως δεν απέχει πολύ η στιγμή που θα μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα χωρίς τη χρήση μάσκας.

«Μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες», σχολίασε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε το εξής: «Όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών, θα πετάξουμε τις μάσκες. Και τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».

Όπως τόνισε όμως, πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί. Εξάλλου, βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι εμβολιασμοί να έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις είναι αρκετά μεγάλο.

«Μεγάλο το ιικό φορτίο, να είμαστε προσεκτικοί»

«Οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολλοί πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν ας πούμε πάνε σούπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», εξήγησε.

Και συμπλήρωσε: «Πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κοροναϊού είναι ο εμβολιασμός. Ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε τη σχετική ανοσία», ανέφερε δίνοντας τα συγχαρητήριά της στους νέους που έχουν δηλώσει άμεσα συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ερωτηθείσα για το φετινό καλοκαίρι, αναγνώρισε πως «θα είναι διαφορετικό. Θα πάμε διακοπές με κάποιες προφυλάξεις» και σχολίασε ότι τα νεαρά άτομα «έχουν δίκιο. Δεν είναι εύκολο, όλοι έχουμε περάσει από τη θέση τους. Θέλουν να βγουν». Σχετικά με το άνοιγμα των γυμναστηρίων, είπε ότι θα μπορούσαν ανοίξουν σε 10 ημέρες.

Τέλος, για το άνοιγμα της εστίασης επανέλαβε πως όταν υπάρχει μουσική αναγκαζόμαστε να μιλάμε δυνατά με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης ειδικά σε κλειστούς χώρους. Πάντως, όπως τόνισε, σε λίγες μέρες, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί θα υπάρχει και μουσική.

Τα πιθανά συμπτώματα μετά το εμβόλιο της Pfizer και της AstraZeneca

«Πρόκειται για φυσιολογική συμπτωματολογία και δεν πρέπει κανείς να ανησυχεί. Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες που κάνουν το εμβόλιο, ξεπερνούν τα συμπτώματα, αν αυτά έχουν καταγραφεί, έπειτα από 2 περίπου 24ωρα», ανέφερε για τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κάποιος αφού κάνει το εμβόλιο της  Phizer ή της Astra Zeneca η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Σε ό,τι αφορά το σκεύασμα της Pfizer, η κυρία Παγώνη εξήγησε πως το 85 – 90% των εμβολιασμένων δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα. Κάποιοι ανέφεραν πως είχαν πονοκέφαλο ή δέκατα -μέχρι 37,5, πυρετός ο οποίος εξαφανίστηκε ύστερα από το δεύτερο 24ωρο.

Αναφερόμενη στο σκεύασμα της AstraZeneca, είπε πως όσοι εμφάνισαν συμπτώματα, ανέβασαν πυρετό για διάστημα μίας ή δύο ημερών, που σε πολλές περιπτώσεις έφτασε την θερμοκρασία των 38,5 βαθμών.

«Μετά όμως από τρία 24ωρα η πλειοψηφία δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι θέμα οργανισμού για το πώς θα αντιδράσει κάποιος, όχι θέμα ηλικίας», σημείωσε η κυρία Παγώνη, ενώ αναφέρθηκε και στον πόνο που αισθάνεται κάποιος που έχει κάνει το εμβόλιο τοπικά. Το σύμπτωμα όμως, είπε, είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να γεννά ανησυχία.

Ευνοϊκή περίοδος το καλοκαίρι

Όπως είχε δηλώσει και στο in.gr o επ. καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, επιστημονικός υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Ρετροϊών στο εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, το καλοκαίρι είναι η ευνοϊκότερη περίοδος προκειμένου να χτίσουμε ένα ισχυρό «τείχος ανοσίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Σεπτέμβριο μπορεί να φτάσουμε ακόμα και στο σημείο να πετάξουμε τις μάσκες όπως έκανε και προσφάτως το Ισραήλ.

Το φθινόπωρο πετάμε τις μάσκες

Επίσης, από πλευράς του και ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, «αν έχει εμβολιαστεί το 40% του πληθυσμού κι ένα 10% έχει αποκτήσει και φυσική ανοσία, διότι μολύνθηκε κάποια στιγμή, τότε μιλάμε για ανοσία της τάξεως του 50% τον Ιούνιο, που είναι ένα πολύ καλό ανάχωμα ώστε να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Αν πάμε βέβαια στο 60%-70% δε θα έχουμε και κανένα πρόβλημα το φθινόπωρο και πρέπει να το προσπαθήσουμε αυτό πείθοντας τους δύσπιστους να εμβολιαστούν αφότου βέβαια δουν ότι αυτοί που εμβολιάστηκαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα».

Σχετικά με τις μάσκες, ο καθηγητής Πνευμονολογίας δήλωσε ότι «αν εμβολιαστούμε σε ένα ποσοστό 60%-70%, ο ιός θα υποχωρήσει σημαντικά κι ενδεχομένως εκτός ίσως από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πολυσύχναστους χώρους, από το φθινόπωρο θα πετάξουμε τις μάσκες και θα ζούμε όπως πριν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί