Η «κανονικότητα» της ΝΔ επέστρεψε και στις πληρωμές των αγροτών

Της Παναγιώτας Βράντζα*

Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης  στην υγεία, την παιδεία  και την οικονομία δεν  άφησε έξω και τον αγροτικό κόσμο. 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας  δεν κατάφερε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, να πληρώσει την συνδεδεμένη ενίσχυση των ζωικών (αιγοπρόβατα, βοοειδή) στην ώρα της παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις.

Όταν το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας, ανάλαβε μαζί και τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς της προηγούμενης διακυβέρνησης, αλλά και την υποχρεώση  πληρωμής ανεξόφλητων επιδοτήσεων  ακόμη και από το 2008! 

Μετά την εξόφληση των υποχρεώσεων κατάφερε να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού κόσμου. Την πληρωμή δηλαδή των Ευρωπαϊκών ενισχύσεων με ένα σταθερό, προγραμματισμένο και γνωστό σε όλους ετήσιο χρονοδιάγραμμα.

Αμέσως μετά την εκλογή της, η Νέα  Δημοκρατία  έδειξε τις  προθέσεις  της και επανέλαβε τη διαχρονική πρακτική της, όσον αφορά τις πληρωμές των αγροτών. 

Είναι η πέμπτη συνεχόμενη φορά, κατά την οποία «χάνεται» ο προγραμματισμός, ο οποίος μάλιστα είχε ανακοινωθεί, με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης από το βήμα της βουλής, δύο μόλις εβδομάδες πριν. 

Πλέον, κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί αστάθμητους παράγοντες και τυχαία γεγονότα. Είτε πρόκειται για παροιμιώδη ανικανότητα, είτε για πρόθεση. Όπως πρόθεση και πολιτική απόφαση είναι η επιλογή της Νέας Δημοκρατίας  να μην στηρίξει οικονομικά και με υποδομές τον πρωτογενή τομέα.

Τα προβλήματα των αγροτών είναι πολλά και μεγάλα. Η πληρωμή των Ευρωπαϊκών ενισχύσεων έγκαιρα και με συνέπεια, είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει το κράτος για να βελτιώσει την οικονομική τους θέση, ειδικά σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία. 

Η ΝΔ διαχρονικά κυβερνά με γνώμονα το ίδιον όφελος και, είτε απ’ ευθείας, είτε μέσω των «φίλων, υποστηρικτών» της, χρεώνει τον λαό. 

Το ίδιο κάνει και τώρα. 

«Άριστοι» και στην πλάτη των κτηνοτρόφων.

*Η Παναγιώτα Βράντζα είναι κτηνίατρος και πρώην Βουλευτής Καρδίτσας

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί