Σ.Βαρδάκης: «Θωρακίστε τους Δήμους εν όψει της αντιπυρικής περιόδου»

Στην βουλή με πρωτοβουλία του Σ. Βαρδάκη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς την ετοιμότητα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των Δήμων, εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και ειδικά των Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης

Τα ζητήματα που έχουν προκύψει, ως προς  την ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των Δήμων, εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και ειδικά των Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης, φέρνουν στη βουλή,  42 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Η πολιτική προστασία και η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, κατά τη θερινή περίοδο, αποτελούν μείζονα ζητήματα, ιδίως για μία χώρα, στην οποία οι κλιματικές συνθήκες, αλλά και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχουν πολλαπλές συνέπειες.

Σε λίγες μέρες ξεκινά η  αντιπυρική περίοδος, η οποία θα διαρκέσει  από την 1η  Μαΐου 2021, ως την 31η Οκτωβρίου 2021. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, συντονιστική σύσκεψη, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υφυπουργού  Πολιτικής  Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, του Προέδρου και των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κ.Ε.Δ.Ε. αλλά και των Προέδρων της  Π.Ε.Δ. όλης της χώρας.

Η Π.Ε.Δ. Κρήτης, με την σειρά της, δεν παρέλειψε να θέσει, μία σειρά θεμάτων, αιτούμενη,  άμεση λύση, αλλά και τις δέουσες ενέργειες, για την πολιτική προστασία του νησιού.

Η τοπική αυτοδιοίκηση πραγματοποιεί συγκεκριμένες δράσεις, που αφορούν την πολιτική προστασία, το κόστος των οποίων καλύπτεται για τους Δήμους, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), που προορίζονται για  το σκοπό αυτό. Δυστυχώς, οι συγκεκριμένοι Κ.Α.Π., δεν έχουν αποδοθεί ακόμα στους Δήμους.

Επιπλέον, απαραίτητη είναι και η στελέχωση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των Δήμων, με το κατάλληλο και επαρκές  προσωπικό,  αλλά και η δημιουργία εκείνου του θεσμικού πλαισίου, που θα διευκολύνει τον καθαρισμό και αποψίλωση οικοπέδων ιδιωτών από τους Ο.Τ.Α..

Τέλος, αναγκαία κρίνεται  η έγκαιρη διάθεση και παρουσία, στην Κρήτη, των αναγκαίων εναέριων  πτητικών μέσων, που θεωρούνται το απόλυτο χρήσιμο μέσο για την αντιπυρική προστασία της νήσου.

Με βάση  όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τους Αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα και συγκεκριμένα:

  • Πότε θα αποδοθούν στους Δήμους οι οφειλόμενοι Κ.Α.Π., που προορίζονται για την κάλυψη δράσεων πολιτικής προστασίας ;
  • Αν θα προκηρυχθούν θέσεις χειριστών, οδηγών και άλλων ειδικοτήτων απαραίτητων για τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των Δήμων;
  • Αν θα τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο, προς διευκόλυνση των ΟΤΑ για τον καθαρισμό και την αποψίλωση οικοπέδων;
  • Πότε θα διατεθούν τα αναγκαία πτητικά μέσα πυρόσβεσης στην Κρήτη;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί