Χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς χώρους οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί

Οι νέες οδηγίες από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών σχετικά με τη χρήση μάσκας για τους πλήρως εμβολιασμένους

Οι πλήρως εμβολιασμένοι σύμφωνα με νέες οδηγίες του Αμερικανικού Κέντρο Πρόληψης Ασθενειών CDC θα μπορούν να κυκλοφορούν σε εξωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκες. Ετσι οι Αμερικανοί που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να περπατούν στο δρόμο, να συναντούν συγγενείς τους και να προσέρχονται σε μικρές συγκεντρώσεις χωρίς μάσκα.

«Αν είστε πλήρως εμβολιασμένοι και θέλετε να συμμετάσχετε σε μια μικρή συγκέντρωση με άτομα εμβολιασμένα και μη εμβολιασμένα (..) επιστημονικά δεδομένα δείχνουν (…) πως μπορείτε να το κάνετε με ασφάλεια, χωρίς μάσκα», δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κύρια ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «συνεχίζουμε να συνιστούμε να φοράτε μάσκα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων και σε πολυσύχναστα μέρη, όπως σε γεμάτα γήπεδα ή συναυλίες».

To CDC κατηγοριοποίησε τις δραστηριότητες ανά βαθμό επικινδυνότητας σε «κόκκινες», «κίτρινες» και «πράσινες», ανάλογα με το βαθμό ασφαλείας για τους μη εμβολιασμένους ανθρώπους.

Το CDC στις νέες οδηγίες του συστήνει:

  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί μπορούν να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους, σε ιδιωτικές κατοικίες, σε μικρές ομάδες χωρίς μάσκες ή αποστάσεις. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να συγκεντρωθούν σε σπίτι με μη εμβολιασμένους από ένα μόνο νοικοκυριό, επίσης χωρίς μάσκες ή αποστάσεις.
  • Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα ή να υποβληθούν σε τεστ, εάν έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αρκεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα λοίμωξης. Εάν εμφανίσουν συμπτώματα, πρέπει να απομονωθούν, να εξεταστούν και να μιλήσουν με το γιατρό τους.
  • Στους δημόσιους χώρους οι εμβολιασμένοι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες και να διατηρούν τις αποστάσεις όπως και τις οδηγίες προφύλαξης, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  • Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν μεγάλες και μεσαίες συγκεντρώσεις.
  • Οι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να μην φορούν μάσκα όταν περπατούν, κάνουν ποδήλατο ή σε ορεινή πεζοπορία, είτε μόνοι τους είτε ή με μέλη της οικογένειάς τους.
  • Για εξωτερικούς χώρους εστιατορίων και όταν βρίσκονται σε αυτούς με φίλους από διάφορα νοικοκυριά συνιστάται η συνέχιση στη χρήση μάσκας, όπως επίσης και σε κλειστούς χώρους κομμωτηρίων, εμπορικών κέντρων, κινηματογράφων και ναών.
  • Διατηρείται η χρήση μάσκας σε εκδηλώσεις εξωτερικών χώρων όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως παρελάσεις και αθλητικοί αγώνες.
  • Οι μη εμβολιασμένοι μπορούν να περπατούν ή να τρέχουν χωρίς να φορούν μάσκα και να συμμετέχουν σε μικρές συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους μόνον εφόσον βρίσκονται δίπλα σε πλήρως εμβολιασμένες οικογένειες και φίλους.

Aναλυτικά οι οδηγίες στο γράφημα:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί