Το απόλυτο μπάχαλο με το άνοιγμα της εστίασης: Άλλα λέει ο Υπ. Ανάπτυξης, άλλα ο ΓΓ Εμπορίου

Τελικά ο πελάτης μπορεί να αποχωρεί από το κατάστημα στις 11 μ.μ.;

Δεν έχουν τέλος η προχειρότητα και η ασυνεννοησία στο «ακορντεόν» ανοιγοκλεισίματος της αγοράς. Σκυτάλη πήρε η εστίαση με ΚΑΔ, ωράριο λειτουργίας και αν απειλούνται με πρόστιμο όσοι πελάτες αποχωρούν στο πέρας του ωραρίου λειτουργίας, στις 11 μ.μ.

Το Σάββατο ο υπουργός Οικονομίας Άδωνις Γεωργιάδης είχε διευκρινίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα προστίμου για όσους αποχωρούν από κατάστημα εστίασης στις 11 μ.μ. «Το ωράριο για τα εστιατόρια θα είναι μέχρι τις 11 το βράδυ. Δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας για κάποιον που φεύγει από το κατάστημα στις 11. Δεν υπάρχει θέμα προστίμου από τη στιγμή που θα ανοίξει η εστίαση» είπε. Προτού παρέλθουν 48 ώρες, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης είπε στον ΑΝΤ1 ότι από 3 Μαΐου δεν θα χρειαστεί να στέλνει ο πολίτης sms για επίσκεψη σε κατάστημα εστίασης, τα οποία για τους καθήμενους πελάτες θα κλείνουν στις 11 μ.μ., θα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για υπηρεσίες delivery και take away.

Απαντώντας για τη δήλωση Γεωργιάδη είπε: «Εγώ άκουσα τον κ. Γεωργιάδη να λέει ότι αφενός και αυτήν την εβδομάδα υπάρχει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 και από την άλλη εβδομάδα στις 23.00. Ο γενικός κανόνας είναι ότι στις 23.00 θα ξεκινά η απαγόρευση και θα πρέπει όλοι να φροντίσουν να είναι στα σπίτια τους». Σημείωσε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την έκδοση της ΚΥΑ».

Σωρεία αντιδράσεων από επιχειρηματίες της εστίασης, που διαπιστώνουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, φέρνει το άνοιγμα του κλάδου, καθώς, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, μπορεί μια καφετέρια να σερβίρει το βράδυ ποτά ως μπαρ και στο διπλανό καφέ μπαρ θα απαγορεύεται να λειτουργεί, ακόμη και σε εξωτερικό χώρο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θάνου Παναγόπουλου για την Αυγή, την ίδια ώρα, μπορεί να λειτουργεί εστιατόριο όπου οι πελάτες θα καταναλώνουν αλκοόλ, αλλά όχι ένα μπαρ που σερβίρει και φαγητό. Έτσι, ζητούν να λαμβάνεται υπόψη τι αναγράφεται στην άδεια της επιχείρησης βάσει της οποίας λειτουργεί και όχι ο ΚΑΔ. Η πρωτοβουλία Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα Εμπορίου ρωτώντας πώς δικαιολογείται επιχειρησιακά η επιλογή παραμονής σε αναστολή συγκεκριμένων ΚΑΔ και αν υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν.

Στην επιστολή τονίζεται ακόμη ότι η χρήση του μπαρ όπως ανακοινώθηκε χρήζει διευκρίνισης. «Αναφέρεται στους κανόνες η χρήση του μπαρ (υπό την προϋπόθεση μέτρων). Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους; Δυστυχώς, θεωρούμε σκόπιμο να ρωτήσουμε, καθώς δεν φαίνεται να είναι αντιληπτό πως ο χώρος της ‘μπάρας’ είναι κατά κανόνα στο εσωτερικό των καταστημάτων» επισημαίνεται.

Την απουσία σχεδίου στο άνοιγμα της εστίασης επισήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 57 βουλευτών του. Επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί η ανακούφιση των επιχειρηματιών από τα έως τώρα μέτρα είναι ελάχιστη, ενώ πολλοί υφίστανται διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, και μάλιστα για το διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις τους είναι κλειστές με κυβερνητική απόφαση. Όπως αναφέρουν, ο κίνδυνος διακοπής δραστηριότητας πολλών επιχειρήσεων, μετά την υποχρεωτική αναστολής λειτουργίας τους, είναι τεράστιος.

Δείτε ακόμη: Ανοίγουν την εστίαση χωρίς σχέδιο και χωρίς ενίσχυση, ενώ πολλά καταστήματα έχουν ήδη βάλει λουκέτο

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί