Συστάθηκε εξεταστική επιτροπή κατά Μπολσονάρο για την πανδημία

Η Γερουσία της Βραζιλίας συνέστησε σήμερα εξεταστική επιτροπή που αντικείμενό της θα είναι η διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού από την κυβέρνηση του προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο, ο οποίος στην αρχή μιλούσε για μια απλή «γριπούλα» και εναντιωνόταν σε μέτρα περιορισμού, στη χρήση μάσκας, ακόμη και τα εμβόλια αρχικά.

Η Γερουσία θα εξετάσει πιθανές «αμέλειες» της κυβέρνησης, ενώ η λατινοαμερικάνικη χώρα αναμένεται να ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες το όριο των 400.000 θανάτων από την Covid-19.

Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή, που συστάθηκε με ανανεώσιμη εντολή 90 ημερών, πρέπει να αναφέρει αν διαπράχθηκαν αδικήματα αμέλειας ή ακόμη και διαφθοράς, ιδίως κατά τη διάρκεια της έλλειψης οξυγόνου στις μονάδες εντατικής θεραπείας στη Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζονίας, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ασθενείς.

Η έρευνα ενδέχεται να οδηγήσει σε κατηγορίες και πιθανότανα να οδηγήσει σε κλίμα πόλωσης και σφοδρής αντιπαράθεσης στο δρόμο προς τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου 2022.

Η έρευνα θα μπορούσε να αποδυναμώσει τις πιθανότητες του Μπολσονάρο εναντίον του επικεφαλής πολιτικού αντιπάλου του, πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει ξανά αξίωμα αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε πρόσφατα τις δύο ποινικές του καταδίκες.

«Πιστεύω ότι αυτή η επιτροπή θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στον πρόεδρο», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Aντρέ Ρίμπαϊν Σάτλερ, ερευνητής του Congresso em Foco, που ειδικεύεται στην ανάλυση θεμάτων του Κοινοβουλίου. «Δεν χρειάζεται καν να ερευνήσουν. Όλοι έχουν δει πώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία», τόνισε.

«Αυτές δεν είναι μόνο αμέλειες, αλλά και ενέργειες. Η κυβέρνηση προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ανατρέψει μέτρα περιορισμού (μετακινήσεων ή δραστηριοτήτων) που είχαν ληφθεί από ορισμένες Πολιτείες και αρνήθηκε να αγοράσει εμβόλια», συνόψισε ο ερευνητής.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί