Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών: Στη Βουλή ξανά από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της ανάκλησης παραχώρησης από την ΕΤΑΔ

Τις επιφυλάξεις ως προς την εγκυρότητα της απόφασης ανάκλησης παραχώρησης έκτασης 55 στρεμμάτων μέσα στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών, της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε. προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «Ειρήνη» Α.Ε. και το αίτημα ακύρωσης της απόφασης, φέρνουν στη βουλή οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης καταθέτοντας σχετική αναφορά, την επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανόλη Αλιφιεράκη.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου με το υπ’ αριθμ. πρωτ. 4613/12-4-2021 έγγραφο της Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών “ΕΙΡΗΝΗ” Α.Ε.» (Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης), η εταιρεία κοινοποιεί την απόφαση του Διευθύνοντος συμβούλου για ανάκληση παραχώρησης έκτασης 55 στρεμμάτων μέσα στην πρώην αμερικανική Βάση Γουρνών, και μάλιστα εντός 20 ημερών. 

Η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από την Κτηματική  Υπηρεσία  του  Δημοσίου στην  “ΕΙΡΗΝΗ ΑΕ” με επίσημο Παραχωρητήριο με διάρκεια αρχικά  από το 1997 μέχρι το 31/12/2012 ενώ με δεύτερο Παραχωρητήριο στις 10/06/2005 η διάρκεια παραχώρησης παρατάθηκε μέχρι το 2025. Η εν λόγω έκταση 51 στρεμμάτων συν 4,4 στρεμμάτων, αφορά εκτός των άλλων το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, αλλά και το Δημοτικό Σχολείο Γουρνών. 

Ειδικά για το  Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (Δ.Ε.Κ.Κ.), ένα σύγχρονο και μεγάλο έργο του Β’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, στο οποίο το Επιμελητήριο Ηρακλείου είναι εταίρος, πρέπει να ειπωθεί ότι αποτελεί σήμερα την Αιχμή του Δόρατος της Εκθεσιακής – Συνεδριακής Υποδομής της Κρήτης. Το έργο σχεδιάσθηκε και ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και για είκοσι πέντε και πλέον χρόνια έχει φιλοξενήσει λαμπρά εκθεσιακά εμπορικά, πολιτιστικά γεγονότα, στηρίζοντας ενεργά τους παραγωγούς  της Κρήτης. Απετέλεσε οραματικό αίτημα των παραγωγικών τάξεων του νησιού για δεκαετίες, το οποίο τελικά υλοποιήθηκε στις Εγκαταστάσεις της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών.

Το «τελεσίγραφο» αυτό της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., εκτός του ότι είναι παράτυπο και  αντισυμβατικό, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και επιπρόσθετα υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς για την εγκυρότητα της απόφασης της ΕΤ.Α.Δ., αφού η ως άνω απόφαση έγινε κατά παράβαση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 6 του Ν. 973/1979. Είναι δε, απορίας άξιος ο λόγος της ανάκλησης πριν από τη λήξη της παραχώρησης (την 31-12-2025), ο οποίος θα έπρεπε να αναφέρεται στις ανακλητικές αποφάσεις, καθώς αποτελεί προϋπόθεση του νομίμου της ανάκλησης.

Για όλα τα παραπάνω το Επιμελητήριο Ηρακλείου συντάσσεται με το αίτημα της  Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών «Ειρήνη» ΑΕ για την ακύρωση της απόφασης ανάκλησης και αφετέρου την παράταση της παραχώρησης για χρήση για ενενήντα εννιά ακόμη χρόνια. 

Ζητά επίσης την ακύρωση της απόφασης ανάκλησης και την παράταση της παραχώρησης για χρήση για ενενήντα εννιά ακόμη χρόνια και δεσμεύεται, αφενός στο να υποβληθούν μελέτες για καλύτερη και ορθολογικότερη αξιοποίηση του συνολικού ακινήτου και αφετέρου στο να βρεθούν Ευρωπαϊκοί πόροι, ώστε  να αξιοποιηθεί ο χώρος από τους φορείς της Κρήτης.

Οι βουλευτές καλούν  τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει υπόψη του, το αίτημα και τις δεσμεύσεις του Επιμελητηρίου Ηρακλείου και να τους ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί