Άμεση στήριξη της άρδευσης μέσω ενίσχυσης των Ο.Ε.Β. ζητάει ο Χ. Μαμουλάκης

Με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών

Την αναγκαιότητα οικονομικής ενίσχυσης των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων – Ο.Ε.Β. με σκοπό να αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα χρέη τους προς τη ΔΕΗ και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή των Τομεαρχών Σταύρου Αραχωβίτη και Σωκράτη Φάμελλου, καθώς και 36 ακόμα Βουλευτών.

«Με δεδομένη τη σημασία του έργου των Ο.Ε.Β., όπως είναι η στήριξη της παραγωγής αγροτικών προϊόντων με αρδευτικό νερό χαμηλού κόστους, η συντήρηση των εγκαταστάσεων, η εξόρυξη νέων γεωτρήσεων, καθώς και η διαφύλαξη των υδάτινων πόρων, θεωρούμε ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Αν αυτό δεν συμβεί, ο κίνδυνος να καταστραφούν αρδευόμενες αγροτικές εκτάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και τους αγρότες του τόπου μας, είναι τεράστιος.».

Στην Ερώτηση, τονίζεται ότι οι Ο.Ε.Β., παρότι ανήκουν στο δημόσιο τομέα και ελέγχονται από τις Περιφέρειες, δεν περιλαμβάνονται στο Μητρώο Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Αυτό έχει ως συνέπεια να μην τυγχάνουν της ευνοϊκής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να χορηγεί χρηματικές προκαταβολές σε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι των οφειλών των συγκεκριμένων φορέων. Επιπλέον, ο λόγος που δεν είχε καταστεί δυνατή η οικονομική τους στήριξη κατά το παρελθόν, ήταν ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαδίζει με τους κανόνες σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις.

Τα παραπάνω, έχουν ως αποτέλεσμα να αδυνατούν οι Ο.Ε.Β. επί σειρά ετών να εξοφλήσουν τις συσσωρευμένες οφειλές τους προς τη Δ.Ε.Η. με κίνδυνο τη διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων τους και τη καταστροφή αρδευόμενων εκτάσεων. Γι’ αυτό και ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί, εάν προτίθενται να επιλύσουν με νομοθετική ρύθμιση ή με κάποιο άλλο τρόπο, το ζήτημα της επιχορήγησης των οφειλών των Ο.Ε.Β. προς τη Δ.Ε.Η.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί