Το Μητσοτακέικο και η οικογενειοκρατία “σκοτώνουν” διαχρονικά την οικονομία

Του Γιώργου Δημητρίου

Είναι πράγματι άξιον απορίας το γεγονός ότι όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς σχεδόν ενισχύουν το κόμμα της ΝΔ. Οι ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, κλπ, καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των σχετικών με τα οικονομικά επιμελητηριακών θεσμών. Εξηγούμαι:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ.

Εχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου για τη διαφθορά και τη ζημιά που προκαλεί στην οικονομία χρησιμοποιώντας αποκλειστικά επιστημονική βιβλιογραφία. Το ίδιο θα κάνω και σε αυτό το άρθρο, θα αποφύγω οποιοδήποτε προσωπικό σχόλιο.

Πέραν των άλλων ζημιών που προκαλεί, η επιστήμη μας υποδεικνύει ότι επηρεάζει αρνητικά  επιχειρηματικότητα και εργασία. Επιπλέον παρακάτω σας παραθέτω μιά ”κρυφή” έρευνα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ- ΕΡΓΑΣΙΑ

Δείτε επίσης: Οικογένεια Μητσοτάκη: Σιτίζεται από το δημόσιο από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην Κρήτη!

Οικογένεια Μητσοτάκη: Όλο το κράτος στα πόδια της! – Τα μέλη της που κατέχουν… επιτελικές θέσεις! (φωτο)

Η υπερβολική απασχόληση των πολιτικών οικογενειών με το δημόσιο βίο δεν αποσκοπεί στην μεγιστοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας, αλλά μάλλον αποτελεί μία πηγή πλουτισμού λένε οι (Gelps, Knight and Sabot 1991;Jaimovich and Rud 2014)

Τα επίπεδα της επιρροής των πολιτικών οικογενειών στο δημόσιο βίο είναι πολύ υψηλότερα σε κράτη με την μεγαλύτερη ανεργία, με τις λιγότερες διαθέσιμες ευκαιρίες ανέλιξης, και για αυτό ελέγχει και την γραφειοκρατική διαφθορά.

Καταπατά κάθε έννοια αξιοκρατίας (Fisman and Golen,2017), σπάει τη σχέση απασχόλησης και αξιοκρατίας, επιβάλλει μεγάλο κοινωνικό κόστος σε χώρες οι οποίες μαστίζονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. (Geys 2017;Szakonyi 2019).

H ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Oι συνέπειες της οικογενειοκρατίας έχουν αποδειχθεί από ένα πλήθος ερευνών. Η ζημιά στο μικρο-μακρο-οικονονομικό επίπεδο είναι πολύ μεγάλη, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (Allessino 2011;Geys 2017;Szanonyi 2019) and (Wang 2013;Galiarducci ans Manacorda 2016;Fafchamps and Labonne 2017)

Βλάπτει την επιχειρηματικότητα παρακάμπτοντας τις αναγκαίες κατανομές πλούτου (Kusnar and Frederic 2007), επιπλέον μειώνει την ποιότητα των δημοσίων υπηρεσιών λέει ο Scoppa (2009)

Δεν λογοδοτούν γιατί ”ελέγχουν” τις διαδικασίες κλπ, και έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους δημόσιους πόρους υπέρ τους και υπέρ φίλων. (Grzymala-Busse 2003,2007;O’Dayer 2004;Weitz-Shapiro 2014). Δημιουργούν αρνητικές συνέπειες στην επιχειρηματικότητα μέσω σπατάλης δαπανών και άμεση ”υπεξαίρεση” δημοσίων πόρων.(πχ άδειες τηλεοπτικών σταθμών χωρίς τίμημα επί 30 χρόνια, ο χρυσός στη Χαλκιδική, οι ΑΠΕ, ΔΕΗ, δάνεια αέρα, κλπ)

ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ: (Ευρωβαρόμετρο ,Δεκέμβρης 2019,Map.created with mapchart.net).

Eρευνα,για τις ζημιές που προκαλεί η οικογενειοκρατία στη επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, Τουρκία και Ρωσία. Το ακριβές ερευνητικό ερώτημα που ετέθη: “Ποιο είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων οι οποίες θεωρούν τις πολιτικές οικογένειες και τα ρουσφέτια ως το μεγάλο πρόβλημα των επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν σε κάθε μία από τις Ευρωπαϊκές χώρες;”

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:

H Τουρκία είναι καθαρή απο την επιρροή της οικογενειοκρατίας στην επιχειρηματικότητά της. Λυπηρό για εμάς..

1) Δανία, Σκανδιναβικές χώρες, 6% επιρροή των πολιτικών οικογενειών.

2)  Ηνωμένο Βασίλειο, 7% επιρροή.

3) Ολλανδία, 8% επιρροή

ΟΙ χώρες με την μεγαλύτερη αρνητική επιρροή των πολιτικών οικογενειών και του ρουσφετιού πάνω στην επιχειρηματική δραστηριότητα:

1)Ρουμανία, 84% επιρροή των ντόπιων… ”Μητσοτακέσκου”.

2)Κύπρος, 60%

3)Ελλάδα, 58%, χάλκινο… ”ΜΕΤΑΛΛΙΟ” και εδώ μετά την πρώτη θέση της χώρας μας στην διαφθορά στην Ευρώπη.(Transparency International)

4)Ιταλία,52%

Ακολουθούν τα 24 υπόλοιπα κράτη..

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΔΡΟΜΟ.

Είναι άξιον απορίας, πώς μιά χώρα θα επανέλθει, όταν δεν μπορεί να βρει τα κύρια αίτια της καταστροφής της. O νομπελίστας κ.Πισσαρίδης τα ξέρει αυτά αλλά δεν τον νοιάζει αν το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης αρκετών δισ. θα πέσει πάλι μέσα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

Τρείς βασικοί συντελεστές παραγωγής, Κεφάλαιο (Tράπεζες), Εργασία και Επιχειρηματικότητα πλήττονται από τη συστημική δομή της ΝΔ (Οικογένειες) και όχι λόγω της ιδεολογίας της. Κι αυτό πρέπει να αναδειχθεί πολιτικά από κόμματα της αντιπολίτευσης ως κύριο αίτιο της πτώχευσης.

Στην παραπάνω έρευνα του ευρωβαβόμετρου, φαντάζομαι Ελληνες επιχειρηματίες απάντησαν, δεν ήταν εξωγήινοι στον Υμηττό. Η ηγεσία των ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, κλπ, θεωρεί ότι οι αριστεροί εμποδίζουν την ανάπτυξή τους;

Ποτέ δεν έχω ακούσει κανένα αίτημά τους για απαλλαγή από αυτήν την άθλια κατάσταση που μας έχει μέσα στη διαφθορά και στην ανυποληψία. Θεωρώ ότι σκοπίμως δεν αναφέρονται στην επιστημονική βιβλιογραφία που αφορά στην αρνητική επιρροή της οικογενειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα.

Εντυπωσιακό είναι ότι έχουν θάψει τα ευρήματα του ευρωβαρόμετρου, από οποιοδήποτε εκδήλωσή τους στα ΜΜΕ και από οποιαδήποτε αναφορά τους στο δημόσιο βίο ή σε ερευνητική τους προσπάθεια.

ΥΓ. Ορίστε γιατί δεν έρχονται παραγωγικές  άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, γιατί αντί να λειτουργεί ο ανταγωνισμός, λειτουργεί η διαφθορά, η οικογενειοκρατία  το ρουσφέτι και τα μονοπώλια.

Επίσης εξηγεί γιατί ο κόσμος αντιδρά σε αυτό το”κράτος”.

Δεν μπορώ πραγματικά να εξηγήσω τη στάση των επιχειρηματικών φορέων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί