Ενισχύονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές στη Βουλγαρία

Το νέο αντισυστημικό κόμμα της Βουλγαρίας “Υπάρχει τέτοιος λαός” (ITN) ανακοίνωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την εκτόξευση της υποστήριξης σε αυτό στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν αυτόν τον μήνα, φέρνοντας τη βαλκανική χώρα πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι.

Η οργή των πολιτών για την εκτεταμένη διαφθορά αύξησε την υποστήριξη για το ITN και για άλλα δύο μικρότερα κόμματα κατά της διαφθοράς στις εκλογές της 4ης Απριλίου, αλλά ακόμη και μαζί οι τρεις σχηματισμοί δεν θα είχαν την πλειοψηφία σε ένα κατακερματισμένο Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης του ITN, ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ, δήλωσε πως το κόμμα του δεν διαθέτει αρκετούς βουλευτές και συμμάχους προκειμένου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης και δεν θα δεχθεί υποστήριξη από τα παραδοσιακά κόμματα, στα οποία επιρρίπτει την ευθύνη για το ότι η Βουλγαρία παραμένει η πιο φτωχή και η πιο διεφθαρμένη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

“Το Υπάρχει τέτοιος λαός δεν διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών ούτε εταίρων προκειμένου να ηγηθεί μιας κυβέρνησης. Μιας σταθερής κυβέρνησης”, έγραψε ο Τριφόνοφ σε ανάρτησή του στο Facebook.

“Μας προσφέρεται στήριξη από πολιτικές παρατάξεις που είναι επιβλαβείς, άπληστες και αποδεδειγμένα συμβιβασμένες. Αυτό που προσφέρουν δεν είναι στήριξη, αλλά εξάρτηση”, είπε.

Ο Τριφόνοφ είπε πως θα ονομάσει πρωθυπουργό μια πρωταθλήτρια στο σκάκι, την Αντοανέτα Στεφάνοβα, η οποία θα επιστρέψει αμέσως την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μόλις της την αναθέσει ο πρόεδρος, το πιθανότερο αυτή την εβδομάδα.

Την περασμένη Παρασκευή, το κεντροδεξιό κόμμα GERB εγκατέλειψε τις προσπάθειες να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από τη νίκη του, χωρίς να εξασφαλίζει πλειοψηφία, στις βουλευτικές εκλογές και την οργή των ψηφοφόρων για τη διαφθορά.

Όταν το ITN επιστρέψει την εντολή, ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα ζητήσει από ένα άλλο κόμμα της επιλογής του να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, όμως οι αναλυτές λένε πως οι πιθανότητες είναι ισχνές.

Μια τρίτη αποτυχία θα τον οδηγούσε να διορίσει προσωρινή κυβέρνηση και να προκηρύξει νέες εκλογές μέσα σε δύο μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί