Η Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων για την υπογραφή της νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Ανακοίνωση της Δ.Α.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου για την υπογραφή της νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο:

Έπρεπε να περάσει πάνω από μια βδομάδα από την υπογραφή της νέας Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου για να φανερωθούν τα «ψιλά γράμματα». Μια βδομάδα χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση προς τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο και την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης από την πλευρά της πλειοψηφίας της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων που την υπέγραψε, καμία γενική συνέλευση με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας όπως πρότειναν οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ., χωρίς να έχουν λόγο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ούτε καν το ίδιο το Διοικητικό Συμβούλιο. Ακόμα και στην πρόσφατη μαζική κινητοποίηση του κλάδου μας, έγιναν μόνο αναφορές για «μικρές αλλαγές», που η σύμβαση περιλαμβάνει σε σχέση με την προηγούμενη και «διατήρηση των όρων αμοιβής και διασφάλιση των δικαιωμάτων όπως η μεταφορά των εργαζομένων, επιδόματα, επαναπρόσληψη».

Έπρεπε η σύμβαση να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ, μια βδομάδα μετά, για να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η τακτική των ξενοδόχων και της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Σωματείου, να ξηλώνουν σιγά σιγά το «πουλόβερ» των δικαιωμάτων μας.

Συγκεκριμένα:

  1. Ανάμεσα στις κατηγορίες των εργαζομένων που δεν περιλαμβάνονται στη νέα σύμβαση είναι οι υπάλληλοι κρατήσεων και οι υδραυλικοί, κατηγορίες που όχι μόνο δεν έχουν καταργηθεί, όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφούσα παράταξη, αλλά υπάρχουν σε ΟΛΑ τα ξενοδοχεία! Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο ξενοδόχος έχει τη δυνατότητα να τους έχει στη δουλειά με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή 650 ευρώ μικτά!
  2. Καταργείται το επίδομα οθόνης, που ήταν επιπλέον 5% επί του βασικού μισθού της σύμβασης και αφορά όλους τους υπαλλήλους υποδοχής, αλλά και όσους κατά τον εργάσιμο χρόνο τους χρησιμοποιούν υπολογιστή! Επομένως μιλάμε για οριζόντια μείωση του μισθού για τους εργαζόμενους των ειδικοτήτων αυτών.
  3. Η δουλειά την 6η μέρα της βδομάδας θα αμοίβεται πως φαίνεται και το κείμενο της σύμβασης παρακάτω «με ένα απλό ημερομίσθιο», δηλαδή χωρίς τη νόμιμη προσαύξηση και με πληρότητα πάνω από 50%, ενώ με βάση την προηγούμενη σύμβαση ο ξενοδόχος έπρεπε να πληρώνει αυξημένο μεροκαματο και μπορούσε να έχει τον εργαζόμενο στη δουλειά την 6η μέρα με πληρότητα πάνω από 70%!

Είναι προκλητικό να περιλαμβάνονται στη σύμβαση τέτοιοι όροι, σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι δέχονται σφοδρή επίθεση, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή στην πράξη κατάργηση του 8ωρου, την εφαρμογή 10ωρης εργασίας, την κατάργηση της αμοιβής των υπερωριών. Σε μια περίοδο που πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός από τα σωματεία, τα συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς των εργαζομένων, είναι υποκρισία από τη μια να γίνονται δηλώσεις με περίσσεια αγωνιστικότητα από μια μερίδα συνδικαλιστών και από την άλλη οι ίδιοι να βάζουν από την πίσω πόρτα το αντεργατικό νομοσχέδιο πριν καν ψηφιστεί!

Η αλήθεια είναι ότι δεν πέφτουμε από τα σύννεφα. Η ίδια παράταξη που πλειοψηφεί στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, πλειοψηφεί και στην Ομοσπονδία, όπου υπέγραψε φέτος σύμβαση που προβλέπει κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους της Δ’ κατηγορίας (με ειδικότητες καθαρίστριας, λαντζέρη κλπ.) ρίχνοντας ακόμη χαμηλότερα το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους, την κατάργηση και με τη βούλα των δυο συνεχόμενων ρεπό.  Πριν 2 χρόνια υπέγραψε την 7ημερη δουλειά, τη 10ωρη εργάσιμη ημέρα, το 2012 το χοντρό πετσόκομμα πάνω από 15% στους μισθούς μας. Η ίδια πλειοψηφία στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου στήριξε με χέρια και πόδια την προηγούμενη «δική τους» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που κατάργησε το εφάπαξ στην 20ετία. Τους ξέρουμε. Το παν για αυτούς είναι να διατηρήσουν το «διαχρονικά καλο κλίμα» με τους ξενοδόχους, για «να πορευτούν μαζί στις δύσκολες αυτές μέρες», για να «διατηρηθεί η εργασιακή ειρήνη».

Η θέση της Δ.Α.Σ. ήταν και θα είναι η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων που κατοχυρώνουν εργασιακά δικαιώματα. Σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση στους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία είναι τραγική, ζουν με ένα πενιχρό ή και καθόλου εισόδημα, κρίνεται όχι μόνο η δουλειά τους, αλλά και η ίδια τους η επιβίωση. Είναι σημαντικό ζήτημα να εξασφαλιστούν οι βασικές προϋποθέσεις ώστε με την έναρξη της σεζόν να μην επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η θέση τους. Γι’ αυτό εξάλλου δεν είχαμε διαφωνήσει πριν 1,5 μήνα με την πρόταση για επέκταση της προηγούμενης Τοπικής ΣΣΕ, παρόλο που διατηρούμε τις διαφωνίες μας για τις σοβαρές παραχωρήσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από την πλειοψηφούσα παράταξη του Δ.Σ. του Σωματείου.

Είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση τη διεκδίκηση βελτιωμένων όρων και καλύτερων συνθηκών. Μόνο με το μαζικό αγώνα μας μπορεί να διασφαλιστεί η εφαρμογή των ΣΣΕ, η επαναπρόσληψη όλων χωρίς εξαιρέσεις, η μαχητική διεκδίκηση εφαρμογής του 5ημερου – 8ωρου, η απόκρουση μειώσεων, η αποτροπή του συνολικού ξηλώματος κατακτήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ. θα υπερασπιστούμε κάθε προσπάθεια να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες.

Δίνουμε συνέχεια στη μαχητική κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου που έγινε στις 20 Απρίλη! Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας στην πράξη! Καλούμε το Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να οργανώσει άμεσα έστω και τώρα Γενική Συνέλευση του Σωματείου σε ανοιχτό χώρο με όλα τα μέτρα προστασίας, ώστε να οργανωθεί ο αγώνας μπροστά στην νέα σεζόν. Να πάρει άμεσα απόφαση για την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης Απεργίας.

Δίνουμε ραντεβού στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Μάη, στις 10 π.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί