Πολιτική εκδήλωση της Κ.Ο. Ηρακλείου του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου με θέμα «Δεν μένουμε θεατές απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα, με το ΚΚΕ στην αντεπίθεση για τα σύγχρονα δικαιώματά μας», την Παρασκευή 23/4 στο Πάρκο Γεωργιάδη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πολιτικής δραστηριότητας της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου, και μπροστά στον ταξικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι,

Παραπάνω από 1 χρόνο τώρα ο λαός μας δοκιμάζεται σκληρά, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου. Πλάι στον αόρατο εχθρό της πανδημίας καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον ορατό εχθρό: το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για το κέρδος εις βάρος ακόμα της υγείας και της ζωής μας!

Γιατί άραγε σήμερα ο εργαζόμενος, αντί να δουλεύει λιγότερες ώρες και με καλύτερο επίπεδο δικαιωμάτων και ζωής, όπως αντιστοιχεί στον 21ο αιώνα, το ωράριο γυρνάει στο 1920; Γιατί άραγε ο λαός μας να μην έχει ένα αποκλειστικό δημόσιο σύστημα υγείας, πλήρως ανεπτυγμένο και στελεχωμένο, από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έως τα δημόσια νοσοκομεία, που είναι διπλά χρήσιμο την περίοδο της πανδημίας; 

(…) Ο καθένας μπορεί να προσθέσει δεκάδες εύλογα “γιατί”. Η απάντηση σε αυτά βρίσκεται στην ίδια την καρδιά της καπιταλιστικής οικονομίας, στη συσσώρευση τεράστιου πλούτου στα χέρια λίγων, που ζουν παρασιτικά εις βάρος των πολλών, των παραγωγών αυτού του πλούτου. Μερικά μόνο στοιχεία το μαρτυρούν αυτό: 

– κάθε χρόνο πραγματοποιούνται επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων,

– μόνο ένας ξενοδοχειακός όμιλος (Grecotel) με έδρα την Κρήτη το 2020 εν μέσω πανδημίας προχώρησε στην εξαγορά 5 ξενοδοχείων σε Μύκονο και Κέρκυρα επενδύοντας 61 εκατ. €

Οι εξαγωγές από την Κρήτη αυξήθηκαν κατά 13,8% σε αξία και 9,2% σε ποσότητα, εν μέσω πανδημίας.

(…) Γιατί όλος ο πλούτος, όλα τα επιτεύγματα της ανθρώπινης εργασίας, αντί να αποτελούν εργαλεία για την εξασφάλιση της λαϊκής ευημερίας, αποτελούν εργαλεία στα χέρια του κεφαλαίου για να εκτοξεύει τα κέρδη και τα προνόμιά του σε βάρος του λαού. 

(…) Παραπάνω από 1 χρόνο τώρα το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του, η νεολαία μας η ΚΝΕ, οι φίλοι και οι οπαδοί, δε σταματήσαμε λεπτό να οργανώνουμε την εργατική-λαϊκή πάλη για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας!

(…) Ο πρωθυπουργός προχθές έκανε σχεδόν το ίδιο διάγγελμα, όπως πριν ένα χρόνο, σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σαν να μην υπάρχουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, δεκάδες νεκροί και διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Σαν να μην έχει μετατραπεί το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα μιας νόσου. 

Η κατάσταση όμως δεν είναι όπως πριν έναν χρόνο, είναι πολύ χειρότερη. Η λογική του πρωθυπουργού ότι “με εμβόλια και self-tests τελειώνει η πανδημία” είναι παραπλανητική και επικίνδυνη. 

(…) Το πρόβλημα για το λαό δεν είναι μόνο το πώς και πού θα γιορτάσει το Πάσχα. Αλλά πώς θα προστατευτεί η ζωή του, πώς θα θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα υγείας, πώς θα προχωρήσει ο μαζικός εμβολιασμός, αλλά και πώς θα υλοποιηθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, τα μέσα μεταφοράς και τα σχολεία που ετοιμάζονται να ανοίξουν. Παρά τον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό, τα παραπάνω μέτρα παραμένουν αναγκαία και επείγοντα κι αν είχαν προχωρήσει, μια σειρά δραστηριότητες θα μπορούσαν να είχαν ξεκινήσει νωρίτερα ή να μην είχαν κλείσει καθόλου. 

Για όλα αυτά, όμως, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα. Αντίθετα, η αγωνία της είναι μόνο να ανοίξει ο τουρισμός και συνολικά η καπιταλιστική οικονομία, με αυτοδιάγνωση για τους εργαζόμενους και τα γνωστά πρωτόκολλα – “λάστιχο”, που ωφελούν μόνο τις τουριστικές και μεταφορικές εταιρείες, τους επιχειρηματικούς ομίλους και οδήγησαν πέρσι σε χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού. 

Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να φέρει ν/σ για να διαλύσει τον εργάσιμο χρόνο των εργαζομένων, να χτυπήσει τα συνδικάτα, το δικαίωμα στην απεργία, όπως τόσα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που πέρασε μέσα στην πανδημία.  

Όμως λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο! 

(…) Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να βγουν στο προσκήνιο του αγώνα και να μην επιτρέψουν να περάσει αυτό το έκτρωμα, που αποτελεί την ανατροπή του αιώνα. 

Να δώσουν πρώτη απάντηση με μαζική συμμετοχή στην Απεργία στις 6 Μάη, με αφορμή και την Εργατική Πρωτομαγιά! και στην απεργιακή συγκέντρωση. Για να τιμήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τους ήρωες της τάξης μας: τους νεκρούς εργάτες του Αυγούστου 1935, τον Ν. Σουκατζίδη, τον Στρατή Περγαλίδη και τους αδερφούς Χατζηγιώργη!Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής – λαϊκής οργάνωσης, στη δύναμη της κοινής δράσης εργαζομένων, μικρών επαγγελματιών, βιοπαλαιστών αγροτών. Στην δυνατότητα μας, να βάλουμε την δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις, να περάσουμε στην αντεπίθεση με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί