Στη βουλή από τον Γ. Λογιάδη το θέμα με τη Μονή Γουβερνέτου

“Η Μόνη Γουβερνέτου αυθαιρετεί χτίζοντας καγκελόπορτα και αποκλείει την πρόσβαση”

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το  ΜέΡΑ25, κ. Γιώργος Λογιάδης, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με τη Μονή Γουβερνέτου.

Αναλυτικά, η ερώτηση:

Στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Μονή Γουβερνέτου στο Ακρωτήρι Χανίων και σε συνέχεια στο φαράγγι του Καθολικού, χτίστηκε μια πέτρινή πύλη σε απόσταση περίπου τριών χιλιομέτρων από την Μονή, στην περιοχή «Κουμαρές».

Να σημειωθεί ότι πριν λίγους μήνες τοποθετήθηκε μια ηλεκτρονική πύλη 400 μέτρα πριν τη Μονή, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση των περιπατητών στο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον  Άγιο Αντώνιο, το  Καθολικό και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.  Μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους όπου αποτελεί πόλο έλξης πάρα πολλών επισκεπτών από την Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

«Ο περιβάλλοντας χώρος έξω από το περιμετρικό τοιχίο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου οφείλει να είναι  ελεύθερα προσβάσιμος σε κάθε πολίτη, όπως ήταν τόσα χρόνια. Η ασφάλεια του χώρου μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους όχι με παρέμβαση στον Επαρχιακό δρόμο και με πόρτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετεί πόρτες  και να κλείνει τον Δημόσιο δρόμο» αναφέρουν σε επιστολή τους η Κοινότητας Χορδακίου και όλων των Κοινοτήτων του Ακρωτηρίου.

Αδιαπραγμάτευτο αίτημα των Κοινοτήτων είναι να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από τον Δημόσιο Δρόμο και να επανέλθει η  πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή που οδηγεί στο μοναστήρι, στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και στο μονοπάτι που οδηγεί  στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον  Άγιο Αντώνιο, τη Μονή  Καθολικού και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.

Να σημειωθεί ότι η Μονή στο παρελθόν με ανακοίνωσή της  απαγόρευσε στους περιπατητές να κολυμπούν στην θάλασσα και στον μικρό κολπίσκο όπου καταλήγει το φαράγγι, ισχυριζόμενη πως όλη η περιοχή μέχρι και την θάλασσα είναι ιδιοκτησία της. Επιπλέον, επιβάλει  οι επισκέπτες μα κυκλοφορούν σε όλη την περιοχή με πλήρη ενδυμασία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί