Πάνω από 170 αγνοούμενοι πρόσφυγες σε τουλάχιστον δύο ναυάγια στη Μεσόγειο

Απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις όσο περνάνε οι ώρες στην αναζήτηση επιζώντων στη Μεσόγειο θάλασσα, για τουλάχιστον δύο σκάφη με δεκάδες πρόσφυγες – μετανάστες που είχαν ξεκινήσει από τη Λιβύη, με προορισμό τις ευρωπαϊκές ακτές.

Ανακοίνωση της γαλλικής ανθρωπιστικής οργάνωσης SOS Mediterranee αναφέρει ότι εντοπίστηκαν 10 πτώματα να επιπλέουν κοντά σε μια αναποδογυρισμένη βάρκα από καουτσούκ, στην οποία πιστεύεται ότι επέβαιναν τουλάχιστον 130 άτομα.

Αγνοείται επίσης άλλο ένα ξύλινο σκάφος, με περίπου 40 επιβαίνοντες, δήλωσε εκπρόσωπος της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με την τηλεφωνική γραμμή συναγερμού, τρία πλοία ήταν σε κίνδυνο την Τετάρτη, με την SOS Mediterranee να ξεκινάει έρευνα «σε πολύ δύσκολες θάλασσες, με κύματα έως 6 μέτρα», ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε νωρίτερα.

Τρία εμπορικά πλοία βοήθησαν το σκάφος διάσωσης της φιλανθρωπικής οργάνωσης Ocean Viking να αναζητήσει τα αγνοούμενα σκάφη σε διεθνή ύδατα, βορειοανατολικά της Τρίπολης.

Κατά την SOS Mediterranee, το εμπορικό πλοίο MY ROSE βρήκε στη θάλασσα τρία πτώματα κι ένα αεροπλάνο της μεθοριακής υπηρεσίας της Ε.Ε. Frontex εντόπισε τη βάρκα λίγο μετά.

Όταν το Ocean Viking έφτασε στην περιοχή, δε βρήκε επιζώντες, παρά μόνο 10 πτώματα στο νερό κοντά στην αναποδογυρισμένη λαστιχένια βάρκα. 

Εκπρόσωπος της ΜΚΟ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για το τρίτο σκάφος που ανέφερε η τηλεφωνική γραμμή συναγερμού ότι βρισκόταν σε κίνδυνο.

Η Λιβύη αποτελεί κλασική αφετηρία για τους Αφρικανούς που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η γαλλική ΜΚΟ δήλωσε ότι περισσότερα από 350 άτομα έχουν πεθάνει φέτος στην Κεντρική Μεσόγειο, στη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού.

«Τα κράτη εγκαταλείπουν την όποια ευθύνη τους για το συντονισμό των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, αφήνοντας τους ιδιωτικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών να γεμίσουν το θανατηφόρο κενό που αφήνουν πίσω τους», καυτηρίασε την Ευρώπη η SOS Mediterranee στη δήλωσή της.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ ζήτησαν να επανενεργοποιηθούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα της Μεσογείου και να σταματήσει η επαναπροώθηση των μεταναστών σε «μη ασφαλή λιμάνια».

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ), στα τέλη Μαρτίου, πέρυσι, περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο, με τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων να υπολογίζεται πολύ υψηλότερος, καθώς οι ομάδες βοήθειας ανέφεραν τουλάχιστον πέντε «αόρατα ναυάγια» που δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ και δεν υπήρχαν επιζώντες.

Πηγή: Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί