Υπό κυβερνητικό έλεγχο και η Αρχή κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος με βραδινή τροπολογία

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Δικαιοσύνης δρομολογεί την «άλωση» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας – Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση θέλει Πρόεδρο της επιλογής της στην Αρχή για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Μπορεί προεκλογικά η ΝΔ να είχε κάνει σημαία το σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών και την ανεξάρτητη λειτουργία των Αρχών, όμως, από τη μέρα που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας όλες αυτές οι ανησυχίες παρήλθαν.

Μετά τη συγκρότηση της «υδροκέφαλης» Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που απορρόφησε και αδρανοποίησε μία σειρά από Αρχές ελέγχου, η κυβέρνηση βάλλει κατά της Αρχής για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Η βραδινή τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης δίνει δύο καίρια «χτυπήματα» στην Αρχή, αλλάζοντας τον τρόπο διορισμού του/της επικεφαλής. Ενώ μέχρι στιγμής η επιλογή γινόταν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, πλέον, τη δυνατότητα αυτή αποκτούν και οι υπουργοί Οικονομικών από Δικαιοσύνης, με την τροπολογία να ανοίγει παράθυρο για διορισμό συνταξιούχου δικαστικού, κάτι που δεν επιτρεπόταν.

«Ο επί τιμή ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός επιλέγεται μαζί με τον αναπληρωτή του με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης ύστερα από πρόταση του τελευταίου και γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» σημειώνεται στην τροπολογία.

Ως εκ τούτου, είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση απλώνει τα «δίχτυα» της και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητας.

Θ. Ξανθόπουλος: Η κυβέρνηση θέλει Πρόεδρο της επιλογής της στην Αρχή για το Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης προσωπικά, άσκησε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτκή Συμμαχία, βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, για την τροπολογία που κατατέθηκε νύκτα και αλλάζει τις προϋποθέσεις ορισμού Προέδρου στην Αρχή για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

«Καταθέσατε με τόσο σπουδή  μια μεταμεσονύκτια τροπολογία όσον αφορά το πρόσωπο και το τρόπο επιλογής του Προέδρου της Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν καταλαβαίνω το κατεπείγον. Έχετε κάποιον για την θέση αυτή και επείγεστε να είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο;»

Η τροπολογία:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί