Πρώτη η Πορτογαλία στο τελικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Πορτογαλία -και όχι η Ελλάδα όπως γραφόταν ευρύτατα στον ελληνικό Τύπο- ήταν η πρώτη που έκοψε το νήμα των τελικών σχεδίων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν και με πολλά εύσημα, το ελληνικό σχέδιο θα έχει κάποιες αλλαγές. Αναμένεται να εγκριθεί τις επόμενες μέρες και μένει να δούμε τι θα έχει μείνει.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν χαιρέτησε την πρώτη επίσημη υποβολή σχεδίου αποκατάστασης και ανθεκτικότητας από κράτος μέλος, η οποία έγινε από την Πορτογαλία. Η Πρόεδρος ζήτησε ταυτόχρονα από τα κράτη μέλη να επιταχύνουν την επικύρωσης της απόφασης περί ίδιων πόρων, ώστε να αρχίσει η συγκέντρωση των σχετικών κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος δήλωσε: “σε όλη την Ευρώπη, βλέπουμε να επιταχύνονται οι εκστρατείες εμβολιασμού. Παράλληλα, είναι πλέον πιο σημαντικό να ξεκινήσει το NextGenerationEU. Η οικονομική ανάκαμψη πρέπει να συμβαδίζει με μια βελτιωμένη κατάσταση υγείας στην περιοχή. Χαιρετίζω το σχέδιο αποκατάστασης και ανθεκτικότητας της Πορτογαλίας ως το πρώτο που υποβλήθηκε επίσημα. Η υποβολή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης στη διαδικασία εφαρμογής της Διευκόλυνσης Ανάκτησης και Ανθεκτικότητας. Η Επιτροπή προσβλέπει στην αξιολόγηση του πορτογαλικού σχεδίου, το οποίο επικεντρώνεται στην ανθεκτικότητα, το κλίμα και τις ψηφιακές μεταβάσεις και περιλαμβάνει έργα σε όλους σχεδόν τους ευρωπαϊκούς τομείς. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εντατικά με τα κράτη μέλη για να τους βοηθήσουμε να εκπονήσουν σχέδια υψηλής ποιότητας. Στόχος μας παραμένει να εγκρίνουμε όλα τα σχέδια μέχρι το καλοκαίρι”.

Το RRF είναι το βασικό μέσο του NextGenerationEU. Η Κομισιόν συνεχίζει να συνεργάζεται εντατικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη για να τους βοηθήσει να εκπονήσουν σχέδια υψηλής ποιότητας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί