Ιαπωνία-Κορονοϊός: Ο κίνδυνος ύφεσης παραμονεύει ενώ κηρύσσει πάλι κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρίτη φορά στο Τόκιο και τρεις δυτικές περιφέρειες που μπορεί να κρατήσει για περίπου δύο εβδομάδες, σύμφωνα με αναφορές σε μέσα ενημέρωσης, γεγονός που αποτυπώνει τις προσπάθειες της χώρας να αντιμετωπίσει την αύξηση στα νέα κρούσματα COVID-19.

Κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η απόφαση, που αναμένεται να ληφθεί ίσως και την Παρασκευή, μπορεί να οδηγήσει την Ιαπωνία και πάλι σε ύφεση εάν οι εταιρίες λιανικής πώλησης αναγκαστούν να κλείσουν κατά τις αργίες της Χρυσής Εβδομάδας, που ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα και διαρκούν έως τις αρχές Μαΐου.

Μια νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα δημιουργήσει επίσης αμφιβολίες για το κατά πόσο το Τόκιο θα μπορεί να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Ιούλιο, παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα ότι θα προχωρήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό.

«Ο κίνδυνος διπλής ύφεσης είναι σαφές υψηλός», δήλωσε ο Χιρόσι Σιραΐσι, οικονομολόγος στην BNP Paribas Securities. «Ο αντίκτυπος από την επιβολή περιορισμών μόνο στο Τόκιο και την Οζάκα θα είναι αρκετά μεγάλος».

Με χιλιάδες νέα κρούσματα να οφείλονται στα ιδιαίτερα μολυσματικά παραλλαγμένα στελέχη του ιού, ο Σούγκα δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση θα αποφασίσει αυτή την εβδομάδα εάν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για μεγάλα τμήματα της χώρας.

Εάν το μέτρο υιοθετηθεί και στις τέσσερις περιοχές που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα, τα έκτακτα μέτρα θα καλύψουν σχεδόν το ένα τέταρτο του ιαπωνικού πληθυσμού των 126 εκατ. κατοίκων και περίπου το 30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).

Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή περιορισμών στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τις 25 Απριλίου έως τις 11 Μαΐου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Jiji.

Άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι υπάρχει η πιθανότητα οι περιορισμοί να είναι αυστηρότεροι από αυτούς που επιβλήθηκαν τελευταία φορά τον Ιανουάριο, όπως οι συστάσεις προς πολυκαταστήματα και άλλες μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης να κλείσουν.

«Χρειάζεται να λάβουμε ισχυρότερα και πιο στοχευμένα μέτρα από πριν, συμπεριλαμβανομένων των αιτημάτων (προς καταστήματα) να κλείσουν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικάς Γιασουτόσι Νισιμούρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

ΚΑΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΥΡΙΑ

«Δεν είναι καλή η χρονική συγκυρία», καθώς θα πλήξει τις δαπάνες σε υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της εαρινής περιόδου αναψυχής», δήλωσε ο Τακούμι Τσουνόντα, οικονομολόγος στο Shinkin Central Bank Research Institute.

Ο Τσουνόντα αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ δεύτερου τριμήνου σε αύξηση κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, στο ήμισυ της προηγούμενης εκτίμησής του.

Η ιαπωνική οικονομία εξήλθε από τη σοβαρή περυσινή βουτιά χάρη στις ισχυρές εξαγωγές.

Ωστόσο αναλυτές αναμένουν ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο λόγω του πλήγματος στην κατανάλωση από το δεύτερο πακέτο έκτακτων περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιανουάριο και υποστηρίζουν ότι είναι δυνατή μια δεύτερη διαδοχική συρρίκνωση στο Β’ τρίμηνο το οποίο θα συνιστά ύφεση.

Ενώ οι νέοι περιορισμοί στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν αναμένεται να πυροδοτήσουν περαιτέρω νομισματική χαλάρωση, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τριμηνιαίες προβλέψεις της Τράπεζας της Ιαπωνίας για την ανάπτυξη, που δημοσιεύονται την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές.

«Δεδομένων των προοπτικών για ισχυρή παγκόσμια ζήτηση, η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανόν δεν θα κάνει μεγάλες αλλαγές στην πρόβλεψή της για μέτρια ανάκαμψη», δήλωσε ο Ιζούρου Κάτο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Totan Research. «Ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί μια συρρίκνωση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, άρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας πιθανόν θα εκδώσει αρκετές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους στην εγχώρια ζήτηση», δήλωσε.

Σε μία ακόμα ένδειξη του αντίκτυπου που έχει η πανδημία, φορέας της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε ότι φέτος θα ματαιωθεί το Tokyo Motor Show.

Το Τόκιο ανακοίνωσε 861 νέα κρούσματα σήμερα, τα περισσότερα από τις 29 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια του τρίτου κύματος της πανδημίας και της προηγούμενης κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Η περιφέρεια της Οζάκα ανακοίνωσε 1.242 ημερήσια κρούσματα, κοντά στο υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί