Εμβόλιο Pfizer: Πλαστές δόσεις σε Πολωνία και Μεξικό – Ήταν κρέμα κατά των ρυτίδων

Έως και χίλια δολάρια πωλούνταν η μία – Ήταν σε ψυγεία που κανονικά χρησιμοποιούνται για φρέσκα ψάρια

Η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι οι υποτιθέμενες δόσεις του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού, που κατασχέθηκαν στο Μεξικό και στην Πολωνία και πωλούνταν ως ακόμη και χίλια δολάρια η μία, ήταν απομιμήσεις σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Περίπου 80 άνθρωποι είναι γνωστό πως έλαβαν τα πλαστά εμβόλια, που κατά τα φαινόμενα δεν έχουν καμία συνέπεια για την υγεία αλλά φυσικά δεν προσφέρουν καμία προστασία έναντι του κορωνοϊού, σε μεξικανική κλινική, ανέφερε η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με Μεξικανούς αξιωματούχους, οι φιάλες βρίσκονταν μέσα σε ψυγεία που κανονικά χρησιμοποιούνται για να τοποθετούνται φρέσκα ψάρια και έφεραν αριθμούς παρτίδων και ημερομηνίες λήξης πλασματικής φύσης.

Στην Πολωνία, το υγρό που κατασχέθηκε ήταν καλλυντικό κάποιου είδους, πιθανόν κρέμα κατά των ρυτίδων, επισήμανε η αμερικανική φαρμακευτική.

«Έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι μέσα στο σημερινό κλίμα, χάρη στην ευκολία και το εύρος του ηλεκτρονικού εμπορίου και την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο, καταγράφεται αύξηση της απάτης, των απομιμήσεων και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα εμβόλια και τα φάρμακα για την COVID-19», δήλωσε εκπρόσωπος της Pfizer στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Φεβρουάριο, οι υγειονομικές αρχές στη μεξικανική πολιτεία Νουέβο Λεόν προειδοποίησαν εναντίον των «μυστικών» πωλήσεων «υποτιθέμενων εμβολίων για την COVID-19», προτρέποντας τον πληθυσμό να μην τα αγοράζει.

Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον εντοπισμό «πλαστών» εμβολίων της Pfizer στο Μεξικό και το ενδεχόμενο να «κυκλοφορούν ακόμα» στην περιφέρεια.

Η Pfizer εξέτασε τις φιάλες και διαπίστωσε ότι δεν περιείχαν το εμβόλιο που ανέπτυξε σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech. «Έχουμε πολύ περιορισμένη προσφορά, που θα μεγεθυνθεί καθώς θα αυξάνουμε την παραγωγή μας και καθώς άλλες εταιρείες θα εισέρχονται στην αγορά του εμβολίου. Στο μεταξύ, παρουσιάζεται η τέλεια ευκαιρία σε κακοποιούς», δήλωσε στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ ο Λεβ Κούμπιακ, στέλεχος της Pfizer αρμόδιο για θέματα ασφάλειας.

Το Μεξικό παράλληλα ελέγχει τις υποτιθέμενες 6.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού, Sputnik-V, που κατασχέθηκαν τον περασμένο μήνα μέσα σε ιδιωτικό αεροσκάφος που αναχωρούσε για την Ονδούρα, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί