Λιμάνι Ηρακλείου: Το ΔΣ (με πρόταση της αντιπολίτευσης) είπε όχι στην πώληση- Μειοψηφία η δημοτική αρχή που συμφωνεί!

Μπορεί η δημοτική αρχή του Ηρακλείου να συζητά τους όρους της πώλησης του λιμανιού της πόλης, συμφωνώντας ουσιαστικά και θέτοντας μόνο κάποια ζητήματα “διαχειριστικής βελτίωσης”, όπως φάνηκε στην ανακοίνωσή της αλλά το δημοτικό συμβούλιο είπε ένα ηχηρό όχι στην πώληση! Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα που υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο, “το Ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής  ασφάλειας, λιμενικής λειτουργίας, διεθνών σχέσεων και προοπτικής και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού προς όφελος του λαού και του τόπου”.

Δείτε τη θέση που εξέφρασε ο δήμαρχος Ηρακλείου, ζητώντας ενημέρωση του δήμου για τους επενδυτές και θέση στη διοίκηση που θα συγκροτηθεί υπό τον νέο ιδιοκτήτη, χωρίς ποτέ να πει όχι στην πώληση: Η θέση της Δημοτικής Αρχής για την παραχώρηση του λιμανιού Ηρακλείου σε επενδυτές

Δείτε και το ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για το λιμάνι, που κατέθεσαν οι “Ενεργοί Πολίτες” και η παράταξη Ινιωτάκη και υπερψήφισε η παράταξη Κουράκη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου κατά την συνεδρίαση του την Δευτέρα 19 Απριλίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:

Η ιστορία και η προοπτική της Κρήτης και της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θάλασσα και τα λιμάνι . 

Στις ιδιαίτερα κρίσιμες γεωπολιτικές συνθήκες που ζούμε η αξιοποίηση της θέσης της χώρας μας , της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής της αξίας, των θαλάσσιων δρόμων και των λιμανιών της, αποκτά μέγιστη εθνική σημασία. 

Τα λιμάνια με τη γεωγραφική διασπορά τους και με δεδομένη τη μεγιστοποίηση της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων από την Ανατολή προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο γίνονται οι νέοι «δρόμοι του μεταξιού».

Το λιμάνι του Ηρακλείου είναι ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων στην λεκάνη της Μεσογείου με σημαντική συνεισφορά στην ακτοπλοΐα την κρουαζιέρα και το διαμετακομιστικό εμπόριο.  Για την πόλη του Ηρακλείου ήταν πάντα ένα σημαντικό κεφάλαιο οικονομικό, αναπτυξιακό και πολιτισμικό.   

Η διαδικασία πώλησης του  πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών  της «ΟΛΗ ΑΕ» ( για 60 χρόνια ) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο  σε  θέματα γεωπολιτικής και εθνικής  ασφάλειας για την χώρα με βάση τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο . Ταυτόχρονα θα πληγούν  ανεπανόρθωτα οι επιχειρήσεις του νησιού, και ειδικότερα οι εξαγωγικές εταιρείες , από την ενδεχόμενη αύξηση των κομίστρων που θα προκύψουν αυτόματα από την ιδιωτικοποίηση του. 

Το Ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής  ασφάλειας, λιμενικής λειτουργίας, διεθνών σχέσεων και προοπτικής και να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του λιμανιού προς όφελος του λαού και του τόπου. 

Για τη χερσαία ζώνη ενώ ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΟΛΗ έχουν καταλήξει εδώ και πολλά χρόνια σε πλαίσιο συμφωνίας , στη διακήρυξη πώλησης δεν κατοχυρώνεται ξεκάθαρα η παραχώρηση της στο φυσικό ιδιοκτήτη ,που είναι ο  Δήμος Ηρακλείου, δεν γίνεται αναφορά στην υφιστάμενη συμφωνία και δεν διασφαλίζεται η υλοποίηση της.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου απαιτεί:

Το Ελληνικό δημόσιο να έχει τον κυρίαρχο ρόλο και λόγο στα θέματα εθνικής ασφάλειας , λιμενικής λειτουργίας διεθνών σχέσεων και προοπτικής του λιμανιού της πόλης μας.

Να είναι ξεκάθαρη η παραχώρηση του Ενετικού λιμανιού και της χερσαίας ζώνης στο Δήμο Ηρακλείου. 

 Να γίνει αποδεκτή η θεσμοθέτηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου που θα έχει την ευθύνη σε όλα τα ζητήματα αξιοποίησης και ανάπτυξης του Ενετικού λιμανιού. 

Δείτε επίσης: Μας έχουν κλεισμένους σπίτι και αυτοί έβγαλαν στον αέρα την πώληση του συνόλου του λιμανιού Ηρακλείου! (έγγραφα)

Οι “άριστοι” μάς έκλεισαν μέσα στο Ηράκλειο και αυτοί ξεκινούν την πώληση και του ιστορικού Ενετικού Λιμανιού της πόλης!

“Το ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου δεν είναι για πούλημα!”- Παρέμβαση των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του νομού και των Τομεαρχών

Ξεσηκώθηκαν οι πολίτες του Ηρακλείου για την πώληση του Ενετικού Λιμανιού από την κυβέρνηση

Σαν προικοθήρας, τα ξεπουλά όλα, λιμάνια και μουσεία, ενώ μας έχει κλείσει μέσα

Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες: Ο Δήμαρχος να φέρει προς συζήτηση την πώληση του Ενετικού Λιμένα

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου για την πώληση του Ενετικού Λιμανιού: Η Ύβρις φουντώνει και η Κάθαρση θα επέλθει

Όχι από τον πρώην πρόεδρο του ΟΛΗ στο ξεπούλημα του Λιμανιού Ηρακλείου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί