Αποχωρεί από τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την προμήθεια εμβολίων η Γαλλική Valneva

Η Γαλλική φαρμακοβιομηχανία Valneva ανακοίνωσε ότι πλέον «δεν είναι προτεραιότητά της» η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προμήθεια εμβολίων αφού έξι μήνες συνομιλιών δεν έφεραν αποτέλεσμα.

«Αφιερώσαμε σημαντικό χρόνο και προσπάθεια για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις της διαδικασίας προμήθειας εμβολίων της Κομισιόν», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Τόμας Λίνγκελμπαχ, τονίζοντας ότι «παρά τα αποτελέσματα των πρόσφατων κλινικών δοκιμών μας δεν έχουμε κάνει αξιόλογη πρόοδο και δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμα μια συμφωνία»

Η ετιαρεία κατόπιν αυτού αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική και να επιδιώξει διμερείς συμφωνίες με χώρες μέλη της ΕΕ και χώρες εκτός Ενωσης. 

Οι διαπραγματεύσεις της Valneva με την Κομισιόν άρχισαν το τρίτο τρίμηνο του 2020 και τον περασμένο Ιανουάριο ανακοινώθηκε το τέλος των «διερευνητικών επαφών» για τη διασφάλιση 60 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της εταιρείας. Η Valneva είχε ήδη υπογράψει συμφωνία με την Βρετανική κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2020, την οποία στη συνέχεια διεύρυνε για την προμήθεια τελικώς 190 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι και το 2025.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΕ επικεντρώνεται πλέον για το μέλλον στα εμβόλια τύπου mRNA, κλείνοντας νέα συμφωνία με τις BioNTech/Pfizer για 1,8 δισ. δόσεις από το 2021 έως το 2023. Από την άλλη πλευρά το υποψήφιο εμβόλιο της Valneva παρασκευάζεται με αδρανή ιο- μια προσέγγιση παρόμοια με τα κινεζικά εμβόλια, που δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τις δυτικές φαρμακοβιομηχανίες. Αφού ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι το εμβόλιο της προκάλεσε αντίδραση του ανοσοποιητικού, η Valneva θα προχωρήσει στα τέλη του μήνα στο επόμενο, τρίτο στάδιο των δοκιμών. 

Εκτός από τη Valneva, η Κομισιόν δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει στη συμφωνία με την αμερικανική Novavax, λόγω ζητημάτων που έχουν προκύψει με το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των εμβολίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί