Πληθαίνουν τα «όχι» για Πάσχα στο χωριό – Τζανάκης: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο

Πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που ζητούν να μην αρθούν τα μέτρα, καθώς μια επικείμενη ελεύθερη μετακίνηση στο χωριό για τις ημέρες του Πάσχα ενέχει τον κίνδυνο επιδείνωσης της πανδημίας, το τρίτο κύμα της οποίας δεν δείχνει ακόμα σημάδια ύφεσης στη χώρα μας.

Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι επιστήμονες τάσσονται υπέρ του να μην ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Προχθές την άποψη «να μη συναντήσουν άλλους ανθρώπους που δεν ανήκουν στην κοινωνική τους “φούσκα”» εξέφρασε ο επικεφαλής της Πνευμονολογικής κλινικής στον «Ευαγγελισμό» Γιώργος Μπουλμπασάκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον «Σκάι», τόνισε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον «Σκάι», η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ επιβαρυμένη, ενώ η γενική εφημερία του Σαββάτου στο «Γεννηματάς» ήταν τραγική, με τα κρεββάτια στις ΜΕΘ να είναι πλήρως γεμάτα. Γι’ αυτό, ζήτησε από όλους σύνεση και προσοχή στις συζητήσεις που αφορούν τις μετακινήσεις για το Πάσχα. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επεσήμανε ότι το δίλημμα των μετακινήσεων θα μπορεί να απαντηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ωστόσο, σημείωσε: «Μαζική έξοδο των ανθρώπων από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία δεν επιτρέπεται να προγραμματίσουμε και να πραγματοποιήσουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ότι με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούμε να συζητούμε για εξόδους τέτοιου τύπου.    

Πυρά για υποδείξεις σε λοιμωξιολόγους

Νέα κλιμάκωση στη σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της πανδημίας προκαλεί η διαρροή στον Τύπο μέρους των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Μέσα από δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» ήρθε για πρώτη φορά χθες στο φως ένα τμήμα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Από τα εν λόγω έγγραφα προκύπτουν περιπτώσεις όπου κυβερνητικά στελέχη έκαναν υποδείξεις σε επιστήμονες, ενώ διαπιστώνονται διαφωνίες για το άνοιγμα δραστηριοτήτων, κυρίως από την πλευρά του προέδρου της Επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα.

Η αποκάλυψη ανέβασε τους τόνους, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις και εκ των υστέρων ζητά επικύρωση από τους επιστήμονες. «Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς», σχολίασε το ΚΚΕ. Απαντώντας, το υπουργείο Υγείας καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να πολιτικοποιήσει την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της Επιτροπής.

Πεδίο διαμάχης απετέλεσαν, όμως, για μια ακόμη φορά τα self test, καθώς το Σάββατο η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κήρυξε έκπτωτη την εταιρεία Swiss Med, διότι δεν παρέδωσε εντός του καθορισμένου χρόνου τρία εκατομμύρια self test έναντι 10 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «φιάσκο» και κατήγγειλε ότι πρόκειται για «εταιρεία-φάντασμα» που δεν έχει σχέση με το αντικείμενο.

Στον αντίποδα η Γ.Γ. διαβεβαίωσε ότι διασφαλίστηκαν πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου με την κατάπτωση εγγυητικής επιστολής. Παράλληλα, ανησυχία προκαλεί το εντεινόμενο φαινόμενο υπαίθριων «πάρτι» σε πλατείες της Αθήνας. Προκειμένου να αποτραπεί ο συνωστισμός, δυνάμεις της αστυνομίας φυλάσσουν τις πλατείες και προχωρούν σε ελέγχους.

Τζανάκης: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για «Πάσχα στο χωριό»

«Δύσκολη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης την απόφαση που θα κληθούν να πάρουν τις επόμενες μέρες τα μέλη της Επιτροπής για τις μετακινήσεις το Πάσχα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο καθηγητής είπε πως «απομακρύνεται το ενδεχόμενο για το Πάσχα» σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν θα ήθελε να είναι στη θέση τους.

«Καταλαβαίνω τον προβληματισμό της Επιτροπής. Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση τους. Η απομάκρυνση από τα αστικά κέντρα και οι γιορτές του Πάσχα σε εξοχικά και αυλές στην περιφέρεια είναι ασφαλέστερη διαδικασία επιδημιολογικώς». Αν οι πολίτες μείνουν στην πόλη, σύμφωνα με τον καθηγητή, «αυτό σημαίνει σημαίνει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σπίτια. Από την άλλη, κερδίζουμε ότι, δεν θα διασπαρεί ο ιός σε περιοχές που είναι με χαμηλό φορτίο» είπε στον ΑΝΤ1.

«Αν αποδώσεις την ευθύνη στον άνθρωπο και του πει να προσέξει, θα προσέξει. Ό,τι αποφασίσει η Επιτροπή, θα πρέπει να το ακούσουμε και να προσέξουμε, ώστε να είναι αυτό το τελευταίο Πάσχα με περιορισμούς» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο αφορά στα «κορονοπάρτι» σε πλατείες όλης της χώρας, που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα, σχολίασε πως «η συγκέντρωση κόσμου, ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, όπως είδαμε τις τελευταίες μέρες, ισοδυναμεί με συγκεντρώσεις σε εσωτερικό χώρο».

«Αν τους αφήσουμε, οι δείκτες θα ανέβουν», συμπλήρωσε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί