Συνεχίζονται οι πιέσεις της εκκλησίας προς την κυβέρνηση για την άρση των μέτρων

Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Συνεχίζονται οι πιέσεις της εκκλησίας προς την κυβέρνηση για την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο συζητήθηκε ο τρόπος λειτουργίας των ιερών Ναών και των εξωτερικών χώρων την περίοδο του Πάσχα, «με τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων».

Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η σύγκλιση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στην οποία ο αρχιεπίσκοπος θα μεταφέρει όσα συζήτησε με τον πρωθυπουργό. Πάντως μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

«Βρήκαμε μία λύση, θα κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με περισσότερη ελευθερία» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μετά τη σημερινή συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας ότι «η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει γύρω από τον ναό».

Ο ίδιος μάλιστα αναφορικά με τη δυνατότητα μετακίνησης προς την επαρχία την περίοδο των εορτών του Πάσχα ανέφερε ότι «δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας. Το θέμα δεν είναι μόνο ότι θέλουμε να πάμε (σ.σ. στο χωριό) και δεν μας αφήνουνε. Και οι κάτοικοι ιδίως των νησιών φοβούνται την επιδρομή προς τα εκεί, μήπως έχουμε μετακίνηση του κορωνοϊού περισσότερη. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος». Ουσιαστικά ο Ιερώνυμος αποκάλυψε τις προθέσεις της κυβέρνησης η οποία κάνει όπισθεν ολοταχώς για το Πάσχα στο χωριό.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή προς την υπουργό Παιδείας ζητώντας μεταξύ άλλων να ανέλθει ο μέγιστος αριθμός πιστών στους ναούς από 50 που είναι σήμερα σε 100.

Ταυτόχρονα ζήτησε κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας να επιτραπούν τέσσερις λειτουργιές (Μεγάλη Πέμπτη και την Ανάσταση) στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.

Όπως επισημαίνει η ΔΙΣ, θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους ανοιχτούς χώρους με αποστάσεις 2 μέτρων ανά πιστό και μάσκες και με δυνατότητα για περισσότερες από μια λειτουργίες ώστε να εξυπηρετηθεί μεγαλύτερος αριθμός πιστών.

Όσον αφορά στην περιφορά του Επιταφίου η εκκλησία διευκρινίζει ότι θα γίνει «λιτά προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός».

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος, μιλώντας στο Mega υποστήριξε ότι το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν το περσινό αλλά ούτε και σαν τα προηγούμενα. «Πλέον η μάσκα είναι δεδομένη σε όλους τους ναούς μας» σημείωσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού ίδιος ζήτησε να μην αλλάξει η ώρα της ανάστασης το Μεγάλο Σάββατο, ενώ για τη Μεγάλη Παρασκευή κα ιτην περιφορά του επιταφίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μια «λιτή περιφορά πέριξ του ναού».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί