Καλούν σε συγκέντρωση έξω από το ΕΚΗ τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Σε συγκέντρωση καλεί τους ξενοδοχοϋπάλληλους την Τρίτη 20 Απριλίου στις 11 πμ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου.

Η ανακοίνωση:

Χωρίς δουλειά, χωρίς εισόδημα, με αβέβαιο μέλλον, εκατοντάδες χιλιάδες από μας, έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο και κάθε αντοχή! Τα lockdown έχουν ισοπεδώσει τη ζωή μας, χωρίς να προσφέρουν καμιά ουσιαστική προστασία από την πανδημία που συνεχίζει να θερίζει τις οικογένειές μας. Τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει ασφυκτικά. Οι εμβολιασμοί γίνονται με το σταγονόμετρο. Οι χώροι δουλειάς που έχουν παραμείνει σε λειτουργία και τα μέσα μεταφοράς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ζούμε για ένα χρόνο με ψίχουλα που τα πληρώνουμε από τη φορολογία μας την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια. Θρηνούμε θύματα από τον κορονοϊό, αλλά και την εντατικοποίηση, από δεκάδες εργατικά ατυχήματα, για να παραμένουν οι κροίσοι «αποστειρωμένοι» στις βίλες και στα πανάκριβα θέρετρά τους.

Όπως θέλησαν να λογαριάσουν και στην αρχή της πανδημίας, θέλοντας να αφήσουν την πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου δίχως κανένα μέτρο στήριξης, χωρίς ούτε τα ψίχουλα των 534 που τελικά αναγκάστηκαν να δώσουν. Νόμισαν ότι θα βρουν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν με μιας από όσα δικαιώματα μας απέμειναν, όπως την επαναπρόσληψη των εποχικών. Μας θέλουν φτηνούς και εξαθλιωμένους, για να μας «λιώσουν» όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τους.

Την ίδια ώρα οι ίδιοι ξενοδόχοι παίρνουν προνόμια, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις εδώ και ένα χρόνο για μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές με εκατομμύρια από χρήματα ΔΙΚΑ ΜΑΣ για να κρατούν κλειστά τα ξενοδοχεία ή να τα ανοίγουν για όσο θέλουν. Είναι οι ίδιοι ξενοδόχοι, που ευθύνονται μαζί με την ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ κυβέρνηση για το άνοιγμα του τουρισμού την περσινή σεζόν, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας εργαζομένων και πελατών.

Σοβαρή ευθύνη έχει και η πλειοψηφία της Διοίκησης της Ομοσπονδίας, η ίδια παράταξη που πλειοψηφεί και στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της σε μια Εθνική Κλαδική ΣΣΕ που προβλέπει κατώτατο μισθό για τους νεοεισερχόμενους της Δ’ κατηγορίας (με ειδικότητες καθαρίστριας, λαντζέρη κλπ.) ρίχνοντας ακόμη χαμηλότερα το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους, την κατάργηση και με τη βούλα των δυο συνεχόμενων ρεπό κλπ. Άνοιξε έτσι την όρεξη και στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου, που έδειξαν τις προθέσεις τους να ξηλώσουν χρόνο με το χρόνο το πουλόβερ των εργασιακών δικαιωμάτων μας, ενώ μόλις πριν μερικές μέρες υπέγραψαν την Τοπική Κλαδική ΣΣΕ. Μια σύμβαση που η πλειοψηφούσα παράταξη αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα, ούτε καν στα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου και είναι ένα ερώτημα γιατί, παρόλο που ισχυρίζονται ότι περιλαμβάνει μόνο «μικρές αλλαγές»!

Έχουμε αρνητική πείρα, αφού οι ίδιες πλειοψηφίες έβαλαν την υπογραφή τους στο χοντρό πετσόκομμα των μισθών, στην καταστρατήγηση των ωραρίων και των συνθηκών εργασίας το 2012, βάζουν πλάτη μέχρι και σήμερα, μέχρι πριν λίγο καιρό παράπεμπαν τις όποιες κινητοποιήσεις κάποια στιγμή «στο μέλλον», «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», «όποτε το κρίνουν απαραίτητο». Τους ξέρουμε βέβαια. Ακόμα και όταν δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα από κοινού με τους ξενοδόχους καλλιεργούσαν το «διαχρονικά καλο κλίμα» μεταξύ τους, την πρόθεση «να πορευτούν μαζί στις δύσκολες αυτές μέρες», τη «διατήρηση της εργασιακής ειρήνης» (αποσπάσματα ανακοινώσεων της Ένωσης Ξενοδόχων ή δηλώσεων του προέδρου της, αλλά και ανακοινώσεων της πλειοψηφίας της Διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων!)

Είναι βέβαιο ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουμε δική μας υπόθεση τη διεκδίκηση βελτιωμένων όρων και καλύτερων συνθηκών. Μόνο με το μαζικό αγώνα μας μπορεί να διασφαλιστεί η εφαρμογή της ΣΣΕ, η απόκρουση μειώσεων, η επαναπρόσληψη όλων χωρίς εξαιρέσεις, το συνολικό ξήλωμα κατακτήσεων. Σε κάθε περίπτωση οι δυνάμεις της Δ.Α.Σ. θα υπερασπιστούμε κάθε προσπάθεια να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτές τις συνθήκες.

Οι αγώνες που οργανώσαµε είχαν αποτέλεσµα. Ήταν η µοναδική ελπίδα µέσα στο χάος που δηµιούργησε η δίψα για κέρδη και η πανδηµία. Βάλαµε µπροστά τα όπλα µας: την ενότητα και την αλληλεγγύη µας. Σταθήκαµε όρθιοι γιατί είµαστε οργανωµένοι! Καθένας μόνος του είμαστε εύκολος στόχος. Όλοι μαζί αποτελούμε μια ισχυρή δύναμη. Γιατί τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!!!

Συνεχίζουμε, χωρίς καμία αναμονή! Κλείνουμε τα αυτιά μας στις σειρήνες του εφησυχασμού, της υποταγής, του συμβιβασμού, της αδράνειας. Παίρνουμε την υπόθεση των μισθών και των όρων δουλειάς στα χέρια μας, απαιτούμε αυτό που μας αξίζει, αυτά που μας χρωστάνε, αυτά που δουλέψαμε και θα δουλέψουμε.

Οι συνδικαλιστές της Δ.Α.Σ., σε συντονισμό με δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά και οι δυνάμεις που είναι συνεπείς στο πλευρό των εργαζομένων απέδειξαν όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας ότι μπορούν να οργανώσουν τον αγώνα, μπορούν να κλιμακώσουν την πάλη, μπορούν να πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της υγείας.

Όλοι στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των σωματείων

την Τρίτη 20 Απρίλη στις 11 πμ στο Εργατικό Κέντρο

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για τα εργασιακά μας δικαιώματα:Υπογραφή  Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και κήρυξη της ως γενικώς υποχρεωτική. Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένω βάσει των ημερομηνιών επαναπρόσληψης στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας– Ακύρωση των απολύσεων που έχουν γίνει. Κήρυξη της Εθνικής Κλαδικής Σύμβασης Υποχρεωτικής σε Επισιτισμό και Τουρισμό. Κανένας εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας. Καμία μείωση μισθού, ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία , μέτρα προστασίας της υγείας μας(μαζικά επαναλαμβανόμενα υποχρεωτικά δωρεάν ΤΕΣΤ με ευθύνη  κράτους και εργοδοσίας, μαζικός εμβολιασμός των εργαζομένων πριν την έναρξη της  σεζόν και μέσα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους). Υποχρεωτική 8ωρη πενθήμερη εργασία με δύο συνεχόμενα ρεπό. Διασφάλιση αξιοπρεπούς εισοδήματος μέχρι την επαναπρόσληψη μας. Άμεση διακοπή πληρωμών και χρεώσεων σε ΔΕΚΟ και εφορία, έκπτωση ενοικίου για όλους.Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ σε όλους για όλο το διάστημα της ανεργίας.Να εμφανιστούν άμεσα τα ένσημα στον ΕΦΚΑ από τις μονομερείς αναστολές συμβάσεων. Διασφάλιση της ασφαλιστικής-υγειονομικής κάλυψης των εργαζομένων μέχρι να εργαστούμε. Διεύρυνση των μέτρων με οικονομική στήριξη όλων των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό μέχρι το άνοιγμα των επιχειρήσεων.
Υπερασπιζόμαστε την υγεία και τη ζωή μας:Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές υγείας. Μονιμοποίηση του προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας.Επίταξη τώρα των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών του Ηρακλείου INERCLINIC, ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ με άμεση προτεραιότητα τις κλίνες ΜΕΘ, άλλων ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών.Μαζικές προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί