Στη Βουλή η αποκατάσταση του ταφικού μνημείου του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη

Κοινή αναφορά Χάρη Μαμουλάκη – Μανώλη Θραψανιώτη

Με κοινή Αναφορά προς την Υπουργό Πολιτισμού, οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης και Λασιθίου Μανώλης Θραψανιώτης, κατέθεσαν την ανακοίνωση του Δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, η οποία αναφέρεται στις εξελίξεις για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Δείτε επίσης: Αυτό είναι το ρουσφέτι Μητσοτάκη: Κατάργησε το μνημείο κορυφαίου Κρητικού του 19ου αι.για χάρη του Φουρθιώτη! (έγγραφα)

«Ντροπή για την Ιστορία μας η κατάργηση του μνημείου του κορυφαίου Κρητικού Αντώνιου Φραγκιά Παπαδάκη από την κυβέρνηση της ΝΔ»

Οι Βουλευτές ζητούν ενημέρωση από την Υπουργό σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου: Καλούμαστε να επιλέξουμε, μεταξύ του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Ήρωα  ή του καταδικασμένου δωσίλογου στρατηγού υπουργού εσωτερικών του Τσολάκογλου και συνεργάτη στην κατοχή των ναζιστών – Δίλημμα δεν υπάρχει 

Ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου του εθνικού ευεργέτη και αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη διευκρινίζει τα παρακάτω για την αποκατάσταση της αλήθειας και των ιστορικών γεγονότων όπως είναι καταγεγραμμένα. 

«Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εισηγούνται εγγράφως και προς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου στις 30 Μαρτίου 2021 σχετικά με την αποκατάσταση του ταφικού μνημείου του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει σχετικά με το μνημείο:

 «…μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο, αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενο και πρέπει με τον κατάλληλο τρόπο να απαλειφθούν..»

Έξι ημέρες μετά στις 5 Απριλίου 2021, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δυστυχώς ανακαλεί την εισήγηση του, περί αποκατάστασης του μνημείου του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη.

Παράλληλα, Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πανηγυρίζει στα κοινωνικά δίκτυα ευχαριστώντας προσωπικά τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού, αλλά και κυβερνητικούς παράγοντες για το προσωπικό τους ενδιαφέρον στην οικογενειακή του υπόθεση.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μοναδικός κληρονόμος του συνόλου της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη βάσει της διαθήκης του, έλαβε σαφή εντολή για την συνέχιση του έργου του Μεγάλου Ευεργέτη, στην Παιδεία τον Πολιτισμό και του Αγώνες για την απελευθέρωση και ανήγειρε με δικές του δαπάνες το Ταφικό Μνημείο στο κεντρικότερο σημείο του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών που τόσο λόγω της θέσης όσο και της σύνθεσης του μνημείου είναι ανυπολόγιστης αξίας. Το Πανεπιστήμιο σήμερα κωφεύει για το μνημείο.  

Επίσης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διατηρεί ακόμα την προτομή του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη κρυμμένη επιδεικτικά σε ένα διάδρομο και πίσω από μία πόρτα, αντί της αρχικής περίοπτης θέσης απέναντι από την επίσημη αίθουσα τελετών,  ενώ παράλληλα εξακολουθεί να εισπράττει εκατομμύρια ετησίως από την περιουσία του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη.

Ο Μεγάλος Εθνικός Ευεργέτης και Αρχηγός της Κρητικής Επανάστασης και Πολιτικός Αρχηγός Αντώνιος Φ. Παπαδάκης γεννήθηκε στο Ψυχρό του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στην σκιά του Δικταίου Άντρου μυθολογικού τόπου γέννησης του Δία, όπου το 1855 ανέγειρε με δαπάνες του, το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Δημοτικό Σχολείο και το 1874 ανέγειρε και ίδρυσε το πρώτο Ακαδημαϊκό Ίδρυμα της Κρήτης, το Πολυτεχνείο στο Ψυχρό. Επίσης με δαπάνες του δημιουργήθηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου (μετέπειτα Βικελαία) και με χρηματοδότηση από την περιουσία του ολοκληρώθηκε το μοναδικό στην Κρήτη για την εποχή εκείνη Γυμνάσιο  στο Ηράκλειο, ως η κοντινότερη πόλη στη γενέτειρά του, το Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου.

Επειδή θεωρούμε ότι κανείς Κρατικός Λειτουργός ή Υπάλληλος δεν θα επέλεγε ένα δωσίλογο από ένα Εθνικό Ευεργέτη καλούμε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να βγει από την πλάνη στην οποία βρίσκεται, να απομακρύνει άμεσα την προτομή του καταδικασθέντος δωσίλογου και τα πρόσθετα στοιχεία, και να αποδώσει το ταφικό μνημείο στον Εθνικό μας Ευεργέτη,  όπως αρμόζει. 

Ως Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου θεωρώ ότι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις επί της αρχικής μορφής του ταφικού μνημείου του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Αρχηγού της Κρητικής Επανάστασης Αντωνίου Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών είναι ακραίες πράξεις βεβήλωσης και προσβολής τόσο της μνήμης Του όσο και των αγωνιστών για την απελευθέρωση της Ελλάδος και των θυμάτων της ναζιστικής κατοχής, Ελλήνων και Ελλήνων Εβραίων.

Οφείλουμε να ενεργήσουμε αναλόγως προκειμένου να διαφυλάξουμε την Πολιτιστική μας Κληρονομιά  και την Ελληνική Μνήμη για τον Μεγάλο καταγόμενο από την Κρήτη, Εθνικό μας Ευεργέτη ο οποίος απεβίωσε χωρίς απογόνους καθώς είχε αφιερώσει τη ζωή του στην απελευθέρωση της Ελλάδας, μέσα από την Παιδεία τον Πολιτισμό και τους Αγώνες. Απόγονοί Του είμαστε ΟΛΟΙ μας. 

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση, έχει αποφασίσει να αποδώσει τιμές,  να τελέσει μνημόσυνο και να καταθέσει στέφανο νίκης και μνήμης στο ταφικό μνημείο του Μεγάλου Εθνικού  Ευεργέτη και ουσιαστικό Πολιτικό Αρχηγό της Κρητικής Επανάστασης του 1866-1869 Αντώνιο Φ. Παπαδάκη, τιμώντας τη μνήμη  και την προσφορά Του. Ωστόσο αυτό είναι αδύνατον καθώς το μνημείο είναι βεβηλωμένο και έχει προστεθεί η προτομή και επιγραφή του καταδικασμένου από την Ελληνική Δικαιοσύνη μεταπολεμικά, δωσίλογου και συνεργάτη των Ναζιστών, Δεμέστιχα.

Επισημαίνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε και δε γίνεται ανεκτή η οποιαδήποτε ανοχή εμπλεκόμενων φορέων, θεσμών ή προσώπων που οδήγησε στη βεβήλωση του μνημείου.

Καλούμαστε να επιλέξουμε, μεταξύ του Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτη και Ήρωα 

ή του καταδικασμένου δωσίλογου στρατηγού υπουργού εσωτερικών του Τσολάκογλου και συνεργάτη στην κατοχή των ναζιστών. 

ΔΊΛΗΜΜΑ  ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ

ΚΑΛΟΎΜΕ τον Κρητικό λαό, δια των εκπροσώπων του, με πρώτο τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που ήδη αποδέχθηκε την πρόταση του Δήμου να συμμετέχει στην έκδοση ψηφίσματος για την αποκατάσταση του Ταφικού Μνημείου και την απόδοση του αποκλειστικά στην μνήμη του Μεγάλου Κρητικού Εθνικού Ευεργέτη Αντωνίου Φ. Παπαδάκη».  

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί