Να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις της πρώην βάσης Γουρνών μέσα σε 20 μέρες αξιώνει το ΤΑΙΠΕΔ!

Περιφερειάρχης Κρήτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσουμε εμείς τα κλειδιά- Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, προσβλητικές

Την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πρώην αμερικάνικης βάσης των Γουρνών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Πλανητάριο, το Εκθεσιακό Κέντρο, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που ανήκουν στην Περιφέρεια Κρήτης, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ζητά με επίσημο έγγραφό του το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Περιφερειάρχης Κρήτης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Στο έγγραφό του το ΤΑΙΠΕΔ ζητά την απομάκρυνση των εγκαταστάσεων μέσα σε 20 ημέρες, προκαλώντας την οργή του Περιφερειάρχη Κρήτης, ο οποίος έκανε λόγο για προσβολή της Περιφέρειας, καθώς και των τοπικών φορέων.

Με το έγγραφο της η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου απαιτεί να παραχωρηθούν 51 στρέμματα που ανήκουν στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «Ειρήνη» Α.Ε., εντός 20 ημερών. Συγκεκριμένα, απαιτεί εντός 20 ημερών να υπάρξει παράδοση – παραλαβή του ακινήτου, σε συνεννόηση με κλιμάκιο της Εταιρείας, διαφορετικά, αν «μετά το πέρας της προαναφερθείσας περιόδου, δεν έχει υπογραφεί το σχετικό πρωτόκολλο Παράδοσης – Παραλαβής, το παρόν έγγραφο ενέχει τη μορφή Πρωτοκόλλου Παράδοσης – Παραλαβής», όπως αναφέρει το κείμενο, που απευθύνεται προς το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης και κοινοποιείται στην Περιφέρεια Κρήτης και στους συμμετέχοντες φορείς στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Γουρνών «Ειρήνη» Α.Ε.

Περιφερειάρχης Κρήτης: Δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσουμε εμείς τα κλειδιά

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σημειώνει πως πρόκειται για προσβλητικό έγγραφο και η Περιφέρεια Κρήτης δεν μπορεί να δεχτεί την εξέλιξη αυτή. «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραχωρήσουμε εμείς τα κλειδιά. Θεωρώ ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, προσβλητικές και μια εταιρεία του δημοσίου δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σε φορείς οι οποίοι υπηρετούν την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή με τέτοιο προσβλητικό τρόπο. Δεν πίστευα ποτέ ότι ένα τέτοιο έγγραφο μπορεί μια δημόσια υπηρεσία να το στείλει. Είναι προσβολή απέναντι στην Περιφέρεια και σε όλους τους φορείς. Είναι ένα κατάπτυστο κείμενο». Ερωτώμενος για ενδεχόμενες αντιδράσεις ο Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως «την Τρίτη έχουμε σύσκεψη όλων των μετόχων για να δούμε πως θα προχωρήσουμε», ενώ ανακοίνωσε πως θα επικοινωνήσει με συνεργάτες του πρωθυπουργού και θα ενημερώσει σχετικά, υπενθυμίζοντας πως «θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε την παραχώρηση για ακόμα 15 χρόνια και να βρούμε Ευρωπαϊκούς πόρους και να αξιοποιηθεί ο χώρος από τους φορείς της Κρήτης», σημείωσε. Ξεκαθάρισε δε πως τόσο η Περιφέρεια Κρήτης όσο και ο Δήμος Χερσονήσου συμφωνούν με την αξιοποίηση όλης της έκτασης.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για το έγγραφο του ΤΑΙΠΕΔ: «Τέτοιες κατάπτυστες αποφάσεις, δεν θα περάσουν»

Κοινοβουλευτική παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ανατολικής Κρήτης, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη και τη συνυπογραφή των Νίκου Ηγουμενίδη, Μανόλη Θραψανιώτη και Χάρη Μαμουλάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τους  Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, εδώ και αρκετά χρόνια είχαν παραχωρηθεί προς χρήση, σε φορείς, ακίνητα εντός του χώρου της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, για την καλύτερη αξιοποίησή τους, με γνώμονα το όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Δ.Σ. της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.) αποφάσισε  να παραχωρήσει χώρο εμβαδού 51.000 τ.μ. του Α.Β.Κ 289 Ν. Ηρακλείου, το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πρώην Βάσης Γουρνών, στην εταιρεία Ειρήνη Α.Ε., με σκοπό τη δημιουργία Εκθεσιακού Κέντρου. Η παραχώρηση, ενώ είχε αρχικά ισχύ έως τις  31.12.2012,  με νεότερη απόφαση το 2005, επεκτάθηκε  έως 31/12/2025. Στο παραχωρητήριο, υπήρχε όρος για συγκεκριμένη αξιοποίηση του ακινήτου, για δημιουργία Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, το οποίο ανεγέρθη τελικά με δαπάνες της Περιφέρειας Κρήτης και του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Στο ίδιο πλαίσιο, παραχωρήθηκε για αόριστο χρονικό διάστημα από την Κ.Ε.Δ., προς την Ειρήνη Α.Ε. το 2004, ακίνητο έκτασης 4,4 στρεμμάτων, με σκοπό τη στέγαση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Γουρνών Α.Ε.

Ωστόσο, προ ολίγων ημερών, με το υπ’ αριθμ. πρωτ 4613/12-04-21 έγγραφό της, εντελώς αιφνιδίως, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, (Ετ.Α.Δ. Α.Ε.), κοινοποιεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, την απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, για ανάκληση των παραπάνω παραχωρήσεων και μάλιστα εντός 20 ημερών.

Όπως τονίζει ο κ. Βαρδάκης η απόφαση του Διευθύνοντος Συμβούλου, ελήφθη αιφνιδιαστικά, προφανώς χωρίς καμία συνεννόηση με την τοπική κοινωνία και χωρίς να έχει προηγηθεί απόφαση του Δ.Σ. της Εταιρείας, συνεπώς πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των όρων της σύμβασης. Επιπλέον, η μέχρι τώρα διαβούλευση για την αξιοποίηση των 345 στρεμμάτων της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών, προϋποθέτει τη διατήρηση της παραχώρησης της έκτασης των 55 στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία.

Για τους λόγους αυτούς οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν, σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να ανακληθεί η απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου για ανάκληση της παραχώρησης του εν λόγω ακινήτου και αν η έκταση των 55 στρεμμάτων περιλαμβάνεται στον εν εξελίξει διαγωνισμό για την αξιοποίηση της πρώην Αμερικανικής Βάσης Γουρνών Ηρακλείου.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί