ΗΠΑ: Απελάσεις Ρώσων διπλωματών και κυρώσεις κατά Μόσχας για τις προεκλογικές κυβερνοεπιθέσεις

Νέες κυρώσεις και απέλαση 10 Ρώσων διπλωματών ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν κλιμακώνοντας την ήδη αυξημένη ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Και επισήμως οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι είναι υπεύθυνη για τις κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν το 2020, επιβάλλοντας σειρά οικονομικών νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Η επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς και την απέλαση δέκα Ρώσων διπλωματών έρχονται ως αντίποινα στις μεγάλες κυβερνοεπιθέσεις και την ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2020 που αποδίδονται στην Ρωσία.

Με το προεδρικό διάταγμα υπέγραψε σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιτραπεί η επιβολή των νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ώστε να προκληθούν «στρατηγικές και οικονομικές συνέπειες» εις βάρος της, «εάν συνεχίσει ή ευνοήσει την κλιμάκωση των ενεργειών διεθνούς αποσταθεροποίησης» αναφέρει ο Λευκός Οίκος.

Μία από τις κυρώσεις είναι η απαγόρευση σε αμερικανικούς οικονομικούς θεσμούς να αγοράζουν απευθείας ρωσικά ομόλογα μετά τις 14 Ιουνίου, ενώ επιβάλλονται κυρώσεις σε έξι ρωσικές τεχνολογικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν τις δραστηριότητες της Μόσχας στον κυβερνοχώρο .

Είναι σαφές ότι πρόκειται για τα αντίποινα των ΗΠΑ στη μεγάλη κυβερνοεπίθεση που έγινε το 2020 που εκμεταλλεύθηκε λογισμικό που αναπτύσσεται από την εταιρεία διαχείρισης δικτύων SolarWinds, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στον δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Η συνεχιζόμενη επί μέρες κυβερνοεπίθεση έπληξε υπουργεία και ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν παρέπεμπαν σε κρατική οντότητα. Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στην ρωσική ομάδα “APT29”, γνωστή και ως “Cozy Bear”. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, η ομάδα αυτή ανήκει στις ρωσικές υπηρεσίες Πληροφοριών και έχει πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις και κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγορεί επισήμως την Μόσχα για την κυβερνοεπίθεση αυτή.

Κυρώσεις επίσης επιβλήθηκαν κατά 32 οργανισμών και προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές τους 2020 στις ΗΠΑ». Ενώ παράλληλα με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Καναδά, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, επιβάλλονται κυρώσεις σε οκτώ πρόσωπα και οργανισμούς «που συνδέονται με την συνεχιζόμενη κατοχή και καταστολή στην Κριμαία».

Την αλληλεγγύη της στις ΗΠΑ εκφράζει η ΕΕ

Την αλληλεγγύη των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020, την ευθύνη για τις οποίες απέδωσε η Ουάσινγκτον στη Ρωσία.

Όπως τόνισε «συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των εταίρων μας (…) Όλοι οι παράγοντες πρέπει να απέχουν από κάθε ανεύθυνη και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στις συνέπειες των κακόβουλων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο και κυρίως και στην κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί