Βουλή: Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πράξη την αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες

Την Τετάρτη οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ θα απέχουν από την ψηφοφορία για άρση ασυλίας βουλευτή

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνει πράξη την αποχή από τις ονομαστικές ψηφοφορίες της Βουλής, λόγω του ότι γίνονται με επιστολή ψήφο κι όχι με φυσική παρουσία κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.

Έτσι αύριο Τετάρτη, οι βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα απέχουν από την ψηφοφορία για άρση ασυλίας βουλευτή, με δεδομένο ότι οι ψηφοφορίες για άρση ασυλίας είναι εκ του Κανονισμού της Βουλής ονομαστικές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο πρόσφατο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τόνισε ότι «η κυβέρνηση συνειδητά υποβαθμίζει και ακυρώνει τη δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλίου με κορυφαίο παράδειγμα τον τρόπο ψηφοφορίας που ακυρώνει τη γνώμη των βουλευτών. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση όπως έχουμε ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής και δεν επανέλθει το δικαίωμα κάθε βουλευτή να ψηφίζει ξεχωριστά όπως τοποθετείται, μέσω τηλεδιάσκεψης, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λόγο να συμμετέχει σε τέτοιες ψηφοφορίες».

«Είναι θεσμική μας υποχρέωση», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, «να μην επιτρέψουμε η πανδημία να μετατραπεί σε κρίση δημοκρατίας και αυτή τη μάχη θα την δώσουμε τόσο για την λειτουργία του κοινοβουλίου όσο και για την διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Η κατάσταση με τις απευθείας αναθέσεις έχει ξεφύγει κάτι που μας επιβάλει να χρησιμοποιήσουμε κάθε πιθανό μέσο για να υπάρξει ο απαραίτητος θεσμικός έλεγχος ακόμα και τη προσφυγή στην δικαιοσύνη».

Από την πλευρά της η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη στην Διάσκεψη των Προέδρων επανέφερε εμφατικά το θέμα της επιστολικής ψήφου των βουλευτών, κατά τις ονομαστικές ψηφοφορίες. Ο Κώστας Τασούλας επικαλέστηκε τεχνικούς λόγους του συστήματος, για την αλλαγή της διαδικασίας, με την ‘Ολγα Γεροβασίλη να ζητεί την κλήση την εταιρίας για επίσημη ενημέρωση, διαφορετικά, συμπλήρωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αποχωρήσει από τις ψηφοφορίες.

Παράλληλα η Όλγα Γεροβασίλη ζήτησε να επανέλθει σε πλήρη σύνθεση η λειτουργία της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, επικαλούμενη την άρση ορισμένων περιορισμών, όπως το άνοιγμα των Λυκείων. Σημειώνεται ότι ενώ το Σώμα της Διάσκεψης αποτελείται από 25 μέλη, την περίοδο της καραντίνας λειτουργεί με έναν εκπρόσωπο από κάθε κόμμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί