Στον δρόμο που πήρε ο Σαμαράς και ο Κ. Καραμανλής – Βέτο στις Πρέσπες και στη Χάγη

Τυφώνας Καραμανλή στο Μαξίμου

Η πρόθεση ήταν να φέρουν προς κύρωση στη Βουλή τα μνημόνια που συνδέονται με τη συμφωνία των Πρεσπών στο τέλος Απριλίου με εισηγητή της πλειοψηφίας τον βουλευτή Δ. Καιρίδη. Το είχε γράψει η “Καθημερινή” και δεν είχε διαψευστεί. Δεν θα μπορούσαν να το αναβάλλουν για πάντα λόγω της αντίδρασης του Αντώνη Σαμαρά και έτσι αποφάσισαν να υποστούν την ηχηρή (εκ προοιμίου δηλωμένη) αποχή του για να τηρήσουν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Ο σχεδιασμός τους ανατρέπεται και πάλι μετά την επιστροφή του Κ. Καραμανλή στο προσκήνιο ως θεματοφύλακα των εθνικών συμφερόντων. Απαντώντας στον Κ. Σημίτη ο πρώην πρωθυπουργός επί της ουσίας τάχθηκε κατά της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αφού απέρριψε κάθε συζήτηση για το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, χωρίς τον καθορισμό της οποίας δεν μπορεί να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα.

Στη συνέχεια δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν, ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσει για την κύρωση των μνημονίων που συνδέονται με τη συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα, αν επιβληθεί κομματική πειθαρχία, δεν πρόκειται να συμμορφωθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με τη διαμόρφωση μετώπου Καραμανλή-Σαμαρά και αποφάσισαν να μεταθέσουν ξανά την κρίσιμη ψηφοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Θοδωρή Καραγιαννίδη για το tvxs.gr, θέλουν να αξιοποιήσουν τα θερινά τμήματα της Βουλής για να γίνει η κύρωση χωρίς την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών. Ωστόσο, υπάρχει η εκκρεμότητα της προανακριτικής για την υπόθεση Παππά-Καλογρίτσα, που, όσο διαρκεί, προϋποθέτει λειτουργία της ολομέλειας. Και επειδή δεν μπορούν να προγραμματίσουν την ολοκλήρωσή της στις αρχές του καλοκαιριού, δεν έχουν απάντηση ούτε για τις Πρέσπες.

Στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή έχει κάνει μεγάλη αίσθηση. Βουλευτές που αυτοπροσδιορίζονται ως καραμανλικοί και είναι εκτός νυμφώνος εξουσίας (όπως ο Γ. Κουμουτσάκος, ο Ευ. Στυλιανίδης, ο Θ. Ρουσόπουλος, ο Γ. Βλάχος) έχουν αναθαρρήσει βλέποντας την εσωκομματική τράπουλα να ξαναμοιράζεται. Και προσβλέπουν στον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, που την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου, για σκληρή στάση απέναντι στην Αγκυρα.

Το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι όποιος βουλευτής αισθάνεται παραγκωνισμένος ή αδικημένος θα μπορεί στο εξής να σηκώνει μπαϊράκι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής ακολουθώντας τα βήματα του Κ. Καραμανλή και του Α. Σαμαρά. Και δεν θα κινδυνεύει με διαγραφή αφού το δρόμο άνοιξαν, χωρίς να ενοχληθούν, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί. Πρόβλημα για το επιτελείο του Κ. Μητσοτάκη.

Επίδειξη δύναμης του βαθέος κόμματος στον Μητσοτάκη

Με τη φράση «ουδέν σχόλιον» επιχειρούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου να καμουφλάρουν την αμηχανία τους έναντι του κοινού μετώπου που φέρεται να σχηματίζουν οι πρώην πρωθυπουργοί της Ν.Δ. στα εθνικά θέματα. Η επιλογή των έντεκα γαλάζιων βουλευτών να ευθυγραμμιστούν με την επιχειρηματολογία του Κώστα Καραμανλή -στην αιχμηρή ανακοίνωσή του κατά του Κώστα Σημίτη- ερμηνεύεται ως γενικευμένη εκδήλωση δυσαρέσκειας για την πολυπληθή εκπροσώπηση του πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικού μπλοκ στο σύστημα διακυβέρνησης.

Στο στόχαστρο το πασοκογενές περιβάλλον

Στα στρατόπεδα των δύο πρωθυπουργών, άλλωστε, μιλούν με ονόματα. Όπως γράφει ο Κώστας Σαββόπουλος για την Αυγή, οι πιο στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που υπήρξε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, και ο  Άκης Σκέρτσος, που έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού -και επί διακυβέρνησης Κ. Σημίτη- Μ. Χρυσοχοΐδη! Οι ίδιοι κύκλοι θυμίζουν ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος διατέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010.

Δίνουν έμφαση δε στις σημιτικές ρίζες του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ενώ σαφή αναφορά στο ΠΑΣΟΚ έχει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Ανάλογο είναι και το πολιτικό παρελθόν του Θανάση Κοντογεώργη, γενικού γραμματέα Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, που τον Φεβρουάριο του 2011 είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.

Στο στόχαστρο είναι και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που άνηκε στην επικοινωνιακή ομάδα του Παύλου Γερουλάνου στο ΠΑΣΟΚ, ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Γιάννης Μαστρογεωργίου (εκπρόσωπος Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ τα έτη 2003 – 2004 και στενός συνεργάτης της  Άννας Διαμαντοπούλου) και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, που ανήκε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στο ραντάρ καραμανλικών και σαμαρικών βρίσκονται επίσης ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Πάνος Σταμπουλίδης, που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου ως διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, αλλά και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, ο οποίος προέρχεται από το Ποτάμι.

Στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης -και πρώην μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- Κυριάκο Πιερρακάκη πιστώνεται η «καλή ηλεκτρονική οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος» και τίθεται προσώρας εκτός μικροσκοπίου!

Το διπλό μήνυμα των έντεκα

Υπ’ αυτό το πρίσμα η παρέμβαση των έντεκα προχθές στην εφημερίδα Δημοκρατία κατά της στρατηγικής στο Ελσίνκι αφενός αποσκοπεί να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα στον πρωθυπουργό για «τυχόν υποχωρήσεις» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα και αφετέρου συνιστά υπενθύμιση ότι μεγάλα τμήματα του κομματικού μηχανισμού δεν ελέγχονται από τους επιτελικούς του Κ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικά: «Από τα Ίμια το 1996 μέχρι το Ελσίνκι το 1999 η κυβέρνηση Σημίτη εγκλώβισε την Ελλάδα σε μια λάθος στρατηγική που αποδεχόταν ‘γκρίζες ζώνες’» τονίζει ο Ευρ. Στυλιανίδης. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι φωνές από το παρελθόν, όπως αυτή του κ. Σημίτη, που αμφισβητούν την εθνική στρατηγική για τα ελληνοτουρκικά» υπογραμμίζει η  Όλγα Κεφαλογιάννη.

«Στη Νέα Δημοκρατία οφείλουμε να στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τις πάγιες εθνικές θέσεις που διατύπωσε ο κ. Κώστας Καραμανλής» διαμηνύει ο Νικήτας Κακλαμάνης. «Για «μοιραία  Ίμια και άγος της Μαδρίτης» κάνει λόγο ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα / ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο” προειδοποιεί ο Γιώργος Βλάχος.

«Ο Κώστας Καραμανλής ανέδειξε για άλλη μια φορά τις παγίδες του Ελσίνκι» είπε ο Στέφανος Γκίκας. «Η στρατηγική του Ελσίνκι εγκλώβισε την Ελλάδα αναγνωρίζοντας ‘γκρίζες ζώνες’ και συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο» σημείωσε ο Ανδρέας Κουτσούμπας. «Είναι γνωστά ο βίος και η πολιτεία όσων είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης αυτού του τόπου» ανέφερε ο Κώστας Γκιουλέκας. Τον κ. Σημίτη να αντιληφθεί ότι η «Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας» κάλεσε ο Κώστας Κυρανάκης…

Το υπόγειο σχέδιο του Μαξίμου για τα μνημόνια συνεργασίας

Δεν διαψεύδεται από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή η πληροφορία ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα ακολουθήσει -αγκαζέ με τον Αντώνη Σαμαρά- την οδό της αποχής στην ψηφοφορία για την κύρωση των μνημονίων που συνδέονται με τη Συμφωνία των Πρεσπών! Φημολογείται μάλιστα ότι, αν τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, θα παραδώσει την έδρα! Σε αυτό το φόντο στο Μαξίμου επικρατεί η σκέψη να αξιοποιηθούν τα θερινά τμήματα της Βουλής, ώστε να γίνει η κύρωση χωρίς την παρουσία των δύο πρώην πρωθυπουργών!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί