Στοιχεία σοκ: 1 στις 2 επιχειρήσεις αντέχει μόλις για ένα μήνα, 4 στις 10 κινδυνεύουν με λουκέτο

Σε «βαθύ κόκκινο» έχει βρεθεί μεγάλο μέρος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μετά από έναν χρόνο πανδημίας, καθώς 8 στις 10 αναφέρουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης, 1 στις 2 αναφέρει ζημιές, 3 στις 4 σοβαρή μείωση ρευστότητας και 1 στις 4 ότι έχει απομείνει χωρίς καθόλου ταμειακά διαθέσιμα.

Δείτε σχετικά: Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ: Σε «βαθύ κόκκινο» πλέον οι μικρές επιχειρήσεις

Αυτά προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα οικονομικού κλίματος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για το δεύτερο εξάμηνο του 2000. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρία MARC σε πανελλαδικό δείγμα 801 πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, με προσωπικό 0-49 άτομα, στο διάστημα 10-24 Φεβρουαρίου 2021, με στόχο την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών, που αποτελούν το 99,6% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Δήλωση αναπληρωτή Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρη Μαμουλάκη

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση του εξαμηνιαίου δελτίου οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«1 στις 2 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, έχουν ταμειακά διαθέσιμα μόλις για έναν μήνα, ενώ 4 στις 10, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Τα δεδομένα αυτά, επιβεβαιώνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ελλιπής στήριξη και οι κυβερνητικές παλινωδίες, πλήττουν ασύμμετρα τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. Αν ληφθεί υπόψιν και το ότι αυτά τα στοιχεία αφορούν το Β’ εξάμηνο του 2020, γίνεται εύκολα αντιληπτό το πόσο πιο δυσμενής είναι η κατάσταση σήμερα.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προσγειωθεί στην πραγματικότητα. Να συνειδητοποιήσει ότι με ευχολόγια και σπασμωδικές ενέργειες, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα δεν επιβιώνει. Ότι οι δεκάδες χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, αυτές που και οι ίδιοι οι κυβερνώντες χαρακτηρίζουν ως ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας, βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο. Ας το καταλάβουν έστω και τώρα και ας προχωρήσουν στην ουσιαστική στήριξή τους, όπως ζητάει και η ΓΣΕΒΕΕ, στην ενίσχυση με απευθείας ρευστότητα, σε ευρύ πρόγραμμα διατήρησης των θέσεων εργασίας, καθώς και σε πρόγραμμα διαχείρισης των χρεών της πανδημίας. Σε όσα δηλαδή κι ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από την πρώτη στιγμή της κρίσης, με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις. Αν δεν το πράξουν ούτε και τώρα, η επόμενη μέρα θα βρει χιλιάδες επιχειρήσεις κλειστές, την ανεργία σε ακόμα πιο δυσθεώρητα ύψη και την κοινωνία να μετράει τις πληγές της.».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί