Αποκαλύψεις Μπορίσοφ για άλμα στην τιμή του εμβολίου της Pfizer

Η κάθε δόση του εμβολίου της Pfizer κόστιζε αρχικά 12 ευρώ, όμως τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογράφει συμφωνίες με τη φαρμακευτική εταιρεία στην τιμή των 19,50 ευρώ. 

Το παραπάνω αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε συνομιλία με την Pfizer για την προμήθεια εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, για τα έτη 2022 και 2023.

Παράλληλα, ο Μπορίσοφ άφησε αιχμές κατά της Ε.Ε. για τις ενέργειές της στο θέμα της διαπραγμάτευσης των εμβολίων. Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία έχει εξασφαλίσει επιπλέον 2,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου, οι οποίες θα της παραδοθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Όπως είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, η τιμή της Pfizer ήταν «στα 12 ευρώ και στη συνέχεια έφτασε στα 15,50», ενώ τώρα «υπογράφονται συμβόλαια για 900 εκατ. εμβόλια στην τιμή των 19,50 ευρώ» ανά δόση.

Πρόσθεσε ότι «θα εμφανιστούν πολλές ακόμη παραλλαγές της νόσου…», επισημαίνοντας πως 19,50 ευρώ επί 900 εκατ. κάνει σχεδόν 18 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως και οι σχετικοί προϋπολογισμοί.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρνηθεί μέχρι σήμερα να αποκαλύψει την τιμή των εμβολίων, πειθαρχώντας στις σχετικές συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, η Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Eva De Bleeker κοινοποίησε στο Twitter τις τιμές εμβολίων που διαπραγματεύτηκε η Επιτροπή, καθώς και τον αριθμό των δόσεων που αγόρασε η κυβέρνησή της. Στη συνέχεια, έγινε γνωστό ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κοστίζει 1,78 ευρώ, σε σύγκριση με 12 ευρώ των Pfizer-BioNTech.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί