Ε. Αχτσιόγλου: Η άρση του lockdown δεν αρκεί για επανεκκίνηση της οικονομίας

«Η επικοινωνία και το πολιτικό κόστος επικαθορίζουν τα πάντα στην πολιτική της ΝΔ», δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στο “Κόκκινο 105,5”, υπογραμμίζοντας ότι «η κοινωνική δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς στην πανδημία και την οικονομία, τα σκάνδαλα, τις απευθείας αναθέσεις, την εικόνα ηθικού και πολιτικού εκφυλισμού που συνοδεύει την κυβέρνηση», πρέπει «να μετουσιωθεί σε αίτημα για πολιτική αλλαγή».

«Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ξαναμπεί σε τροχιά ανάκαμψης χωρίς σχέδιο υποστήριξης από το κράτος. Δεν μπορεί μόνο με την άρση του λοκ-ντάουν να ξαναμπούν όλα σε κανονική λειτουργία», επισήμανε η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, «δεν έχει σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και αυτό το κρύβει πίσω από την “κουρτίνα” του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο όμως δεν απαντά στις άμεσες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας για ρευστότητα, στην υπερχρέωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών λόγω των κυβερνητικών επιλογών, στην ανάγκη στήριξης των θέσεων εργασίας και των μισθών, στην αποφυγή μαζικών λουκέτων και απολύσεων».

Επίσης, σημείωσε, «το Σχέδιο Ανάκαμψης που, χωρίς να συζητήσει με κανέναν στην Ελλάδα, παρουσίασε η κυβέρνηση, αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η χρηματοδότηση θα διοχετεύεται με τραπεζικά κριτήρια, που αποκλείουν το 90% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας. Παράλληλα, η ΝΔ έχει εντάξει την απορρύθμιση και ελαστικοποίηση της εργασίας -που υλοποιεί και θα επεκτείνει με κατάργηση του 8ώρου και απλήρωτες υπερωρίες- ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση χρημάτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τόνισε, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τρίτη το σχέδιό του για επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο «έχει τους εξής άξονες: για τα χρέη της πανδημίας ρύθμιση με “κούρεμα” οφειλής και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, εργαλεία ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας, μία συνολική πρόταση για τη ρύθμιση των ιδιωτικών χρεών με προστασία της πρώτης κατοικίας, σε αντικατάσταση του ακραίου και αντικοινωνικού πτωχευτικού κώδικα της ΝΔ».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί