Τις μισές δόσεις εμβολίου θα παραδώσει η AstraZeneca στην ΕΕ

Τα μισά εμβόλια από τα 2,6 εκατομμύρια που ήταν προγραμματισμένα για αυτή την εβδομάδα, θα παραδώσει η βρετανοσουηδική εταιρεία, ανακοινώνοντας ότι ήδη έχει ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρουν έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, ενώ εκπρόσωπος της AstraZeneca επιβεβαιώνει σε επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο

«Ενημερώσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη την περασμένη εβδομάδα ότι η μία από τις δύο παρτίδες (του εμβολίου) που ήταν προς παράδοση αυτήν την εβδομάδα χρειαζόταν να ελεγχθεί και θα παραδοθεί σύντομα», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είναι «στη σωστή πορεία» για να τηρήσει το πρόγραμμά της.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η φαρμακευτική εταιρεία προβλέπει ότι θα παραδώσει 1,3 εκατομμύρια δόσεις στις 27 χώρες μέλη, συν την Ισλανδία και τη Νορβηγία, αντί για 2,6 εκατομμύρια που ήταν το πλάνο της αυτήν την εβδομάδα.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις είναι ένα πρόβλημα που επανέρχεται συχνά και έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ των Βρυξελλών και της εταιρείας το τελευταίο διάστημα.

Οι νέες ανακοινώσεις έρχονται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εταιρεία, καθώς πάρα πολλές χώρες αλλάζουν την εμβολιαστική στρατηγική τους βάζοντας περιορισμούς στο προϊόν της AstraZeneca εξαιτίας των περιστατικών παρουσίασης θρομβώσεων, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν οδηγήσει και στον θάνατο.

Όπως σημειώνουν οι FT οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις θα αποτελέσουν ακόμη ένα πλήγμα στην ευρωπαϊκή καμπάνια εμβολιασμού, η οποία έχει ήδη πάει αρκετά πίσω, από τις καθυστερήσεις των προηγούμενων μηνών. ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ προπορεύονται της Ε.Ε. σε ποσοστά εμβολιασμού του πληθυσμού.

Άλλωστε, οι ηγέτες των κρατών-μελών δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός αυτό, ιδιαίτερα για την AstraZeneca, ενώ τα βέλη έχουν κατευθυνθεί αρκετές φορές και προς την Κομισιόν και τη διαχείριση της κρίσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι νέες καθυστερήσεις έρχονται στο… νήμα, ενώ η εταιρεία υποστηρίζει ότι οφείλονται σε προβλήματα προμηθειών στα εργοστάσιά της.

Και νέο «πλήγμα» για τις παρενέργειες

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κι ενώ όλο και περισσότερες χώρες «παγώνουν» τη χρήση του εμβολίου, τουλάχιστον για ορισμένες ηλικιακές ομάδες, δύο νέες μελέτες καταγράφουν σύνδεση του προϊόντος με ασθενείς που εμφάνισαν εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις.

Στη μια μελέτη γίνεται λόγος για πέντε υγειονομικούς που εμφάνισαν θρομβώσεις επτά με δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca.

Η δεύτερη μιλά για εννέα ασθενείς που παρουσίασαν διαφορετικούς τύπους θρομβώσεων τέσσερις με δεκαέξι ημέρες μετά την πρώτη δόση.
Οι έρευνες που έρχονται από Νορβηγία, Γερμανία και Αυστρία αναφέρουν ότι οι θρομβώσεις θυμίζουν οργανική αντίδραση που μπορεί να συμβεί με ασθενείς που παίρνουν το αντιπηκτκό ηπαρίνη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί