ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή το αίτημα οικονομικής ενίσχυσης των θερμοκηπιακών κηπευτικών της Κρήτης

Κοινή Αναφορά των Βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Με κοινή Κοινοβουλευτική Αναφορά προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι Βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, Σωκράτης ΒαρδάκηςΝίκος ΗγουμενίδηςΜανώλης ΘραψανιώτηςΑνδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης, φέρνουν στη Βουλή την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου, Σελίνου, Σητείας και Ιεράπετρας, με την οποία ζητείται η οικονομική ενίσχυση των θερμοκηπιακών κηπευτικών.

Με τη συγκεκριμένη επιστολή, οι Αγροτικοί Σύλλογοι αφού αναφέρουν ότι ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας η αποδεδειγμένη ζημία τους υπερβαίνει το 50% της ετήσιας παραγωγής, επισημαίνουν ότι έχουν ενισχυθεί ορισμένες μόνο καλλιέργειες κι αυτές σε ποσοστό ίσο μόλις με το 15% της ζημιάς. Τονίζουν παράλληλα ότι οι συνεχίζουν να βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως λόγω της κλειστής εστίασης αλλά και των ανεξέλεγκτων εισαγωγών από τρίτες χώρες και ζητούν τον επαναπροσδιορισμό του σχεδιασμού του Υπουργείου, έτσι ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν παρατηρηθεί στην Κρήτη, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων​

ΘΕΜΑ: «Οικονομική ενίσχυση στα θερμοκηπιακά κηπευτικά Κρήτης» 

Κε Υπουργέ 

Σε συνέχεια της πρόσφατης επικοινωνίας μας, σας στέλνουμε αυτή την επιστολή με στόχο και  την ελπίδα να κατανοήσετε πλήρως το φλέγον ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης στα  θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης. 

Συμπληρώνεται ένα χρόνος από το ξεκίνημα της πανδημίας covid-19 και όπως σας έχουμε  εξηγήσει επανειλημμένα, την χρονική αυτή περίοδο η Κρήτη είναι η κατεξοχήν παραγωγός  κηπευτικών ανά την Ελλάδα. 

Με τα στοιχεία που σας αποστείλαμε τότε από ολόκληρη την θερμοκηπιακή Κρήτη, αποδείξαμε  ότι η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι άνω του 50% της ετήσιας παραγωγής τους. 

Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις, η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε την  διαταραχή που είχε προκληθεί στην αγορά κηπευτικών και έπειτα από 7 ολοκλήρους μήνες,  ενισχύθηκαν ορισμένες καλλιέργειες μόνο με το 15% της ζημιάς.  

Παράλληλα, ο πρώην ΥπΑΑΤ κ. Βορίδης αναγνώρισε τελικά την άδικη μεταχείριση αυτού του  κλάδου και επικαλούμενος δημοσιονομικά δεδομένα, δεσμεύτηκε ότι θα ακολουθήσει νέο  πακέτο στήριξης με στόχο την μικρή ελάφρυνση της υφιστάμενης κατάστασης. 

Έπειτα από την ανάληψη των δικών σας καθηκόντων, παρατηρούμε ότι με τα δεδομένα που σας  παρείχε η Κρήτη ( που παρήγαγε στο μέγιστο εκείνη την περίοδο) αποζημιώνονται οι υπόλοιπες  θερμοκηπιακές περιοχές της Ελλάδας, όπου η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρισκόταν στο  στάδιο της φύτευσης ή της ανάπτυξης. 

Δεν αντιδρούμε στην οικονομική ενίσχυση των υπολοίπων περιοχών αλλά αντιδρούμε στην  κατάφορη αδικία που συντελείται εις βάρος των παραγωγών της Κρήτης. 

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι οι παραγωγοί θερμοκηπιακων κηπευτικών συνεχίζουν να  βιώνουν πρωτοφανείς καταστάσεις στην εμπορική δραστηριότητα κυρίως λόγω κλειστής της εστίασης αλλά και των ανεξέλεγκτων Εισαγωγών από Τρίτες Χώρες. Συνεχώς σας τονίζουμε ότι οι Εισαγωγές αυτές (εκτός από την μεγάλη πτώσης των τιμών) αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για  την ασφάλεια των καταναλωτών λόγω υπολειμματικότητας φυτοφαρμάκων, που έως τώρα οι  αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν.

Από τα παραπάνω, σας καλούμε άμεσα και εύστοχα να επαναπροσδιορίσεται τον σχεδιασμό  ενισχύσεων λόγω πανδημίας στα αγροτικά προϊόντα και να συμπεριληφθούν εκ νέου και τα  θερμοκηπιακά κηπευτικά της Κρήτης σε αυτές. 

Είναι υψίστης σημασίας για εμάς η ανταπόκριση και οι ενέργειες της Πολιτείας να  αποδεικνύουν ότι το κράτος έχει σαφή συνέχεια. 

Στόχος είναι πάντα η στήριξη του αγροτικού τομέα και όχι την εξυπηρέτηση ενδεχομένως άλλων  μικροπολιτικών συμφερόντων. 

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση για το καλό όλων των εμπλεκομένων 

Εκ των Δ.Σ. 

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ. 

Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος. 

Α.Σ. Σητείας Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος. 

Α.Σ. Ιεράπετρας Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί