Ισόβια σε τέσσερις απόστρατους για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 στην Τουρκία

Δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη τέσσερις απόστρατους στρατιωτικούς για τον ρόλο τους στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι καταδικασθέντες απόστρατοι περιλαμβάνονται στους 497 υπόπτους που δικάζονταν σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και η πλειονότητα των οποίων είχαν υπηρετήσει στη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους στην προεδρική φρουρά.

Πρόκειται για τους Umit Gencer – πρώην αντισυνταγματάρχη, Muhammet Tanju Poshor – πρώην συνταγματάρχη, Fedakar Akca, πρώην ταγματάρχη και Osman Koltarla – πρώην ταγματάρχη, υπεύθυνο για την ασφάλεια του Προεδρικού Μεγάρου.

Κρίθηκαν ένοχοι από το Κακουργιοδικείο της Άγκυρας για πολλές κατηγορίες, κυρίως για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου.

Η εισαγγελία τους κατηγόρησε επίσης ότι είχαν εισβάλει στο δημόσιο δίκτυο TRT και είχαν αναγκάσει τους δημοσιογράφους να μεταδώσουν ζωντανά ανακοινώσεις των πραξικοπηματιών, καθώς και ότι είχαν επιτεθεί στο αρχηγείο του επιτελείου στρατού.

Η απόπειρα πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου 2016, στοίχισε τη ζωή σε 248 ανθρώπους, εκ των οποίων 24 πραξικοπηματίες.

Η Τουρκία κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ιεροκήρυκα που έχει αυτοεξοριστεί στις ΗΠΑ, ότι ήταν ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος , κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί και δικαστεί για φερόμενες σχέσεις με το κίνημα του Γκιουλέν από το 2016.

Πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καθαιρεθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα για παρόμοιες κατηγορίες.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί