Σε κινητοποιήσεις καλεί η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου μέσω της οποίας απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις αύριο, Τετάρτη 7 Απριλίου στις εισόδους των δημόσιων νοσοκομείων του Ηρακλείου (στις 13:00 στο ΠΑΓΝΗ, στις 12:00 στο Βενιζέλειο), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας, κενές παραμένoυν χιλιάδες θέσεις γιατρών ΕΣΥ (πανελλαδικά), με αποτέλεσμα η υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών να έχει γίνει ο κανόνας και τα περισσότερα ρεπό να μην δίνονται, ενώ και οι άδειες είναι σε αναστολή εδώ και μήνες. Γιατροί όλου του παθολογικού τομέα εφημερεύουν στις μονάδες COVID, συνεχίζοντας παράλληλα να εργάζονται και στα τμήματά τους. 

Εστίες διασποράς εμφανίζονται σε διάφορα νοσοκομεία, φέρνοντας στην επιφάνεια την ανεπάρκεια μέτρων προστασίας, την απουσία συστηματικών περιοδικών ελέγχων των υγειονομικών, των νοσηλευομένων και των συνοδών, αλλά και την ανάγκη ένταξής μας στα ΒΑΕ. 

Οι κλίνες ΜΕΘ εξακολουθούν να υπολείπονται των αναγκών, με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς στην Αττική να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους. 

Έχουν μειωθεί τα προγραμματισμένα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία τουλάχιστον στο μισό. Παράλληλα, έχουν συρρικνωθεί και συγχωνευθεί κλινικές, προκειμένου να δημιουργηθούν κλίνες COVID. Γενικά, δυσχεραίνεται η πρόσβαση χιλιάδων ασθενών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που είναι πιθανόν να επιφέρει αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας από διάφορες non-COVID παθήσεις. 

Η χρόνια υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην παρακολούθηση χρονίως πασχόντων και αποδεικνύεται απροετοίμαστη να αναλάβει εξολοκλήρου τον εμβολιασμό του πληθυσμού, με συνέπεια να λειτουργούν εμβολιαστικά κέντρα και μέσα στα νοσοκομεία. 

Παρά τις προσπάθειες φίμωσης και την ένταση του αυταρχισμού, αποκαλύπτουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης για τα ελλιπή μέτρα προστασίας και την ελλιπή θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η διαχείριση της πανδημίας είναι επακόλουθο της πολιτικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας, η οποία λογαριάζει περισσότερο το κόστος σε σχέση με την ανθρώπινη ζωή.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Υγείας είναι μέρα αγώνα! Καλούμε σε συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 7 Απριλίου στις εισόδους των δημόσιων νοσοκομείων του Ηρακλείου (στις 13:00 στο ΠΑΓΝΗ, στις 12:00 στο Βενιζέλειο). Διεκδικούμε:

  • Άμεσες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ 
  • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων
  • Προμήθεια όλων των διαθέσιμων ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων ενάντια στον SARS-CoV-2
  • Απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Επιδημιολογική επιτήρηση με ευθύνη του κράτους, με δωρεάν, μαζικά τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ στον πληθυσμό, σε δομές υγείας, σε εργασιακούς χώρους, σε σχολεία
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, με αξιοποίηση του προσωπικού, των κλινών, του εξοπλισμού και των εργαστηρίων του, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δημόσιες δομές υγείας 
  • Επαναφορά πλήρους λειτουργίας τακτικών ιατρείων και χειρουργείων και όλων των κλινικών
  • Ένταξη στα ΒΑΕ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί