Εξάμηνη παράταση για τους δασικούς χάρτες – Στην Κρήτη ο υπουργός Περιβάλλοντος

Μετά το αλαλούμ που προκάλεσαν οι εσπευσμένες αναρτήσεις και τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε όλη την Ελλάδα, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει επιπλέον χρόνο για υποβολή αντιρρήσεων, μειώνοντας και τα παράβολα κατά 50%.

Βλέποντας τα κύματα των αντιδράσεων που ξεσπούν σε κάθε άκρη της Ελλάδας από την αλλοπρόσαλλη πολιτική με τους δασικούς χάρτες, η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να ανοίξει «βαλβίδες ασφαλείας» δίνοντας οριζόντια παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων.

Όπως έγραφε από στις 27/2/2021 η «Εφ.Συν.», οι δασικοί χάρτες που είχαν τότε ξεκινήσει να αναρτώνται έδειχναν τεράστιες εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως «δάση». Στην Κρήτη υπήρξαν περιοχές, όπως στο Ρέθυμνο, που εμφανίζονται δασικές κατά ποσοστό πάνω από 60% με συνέπεια να οργανώνονται μαζικές αντιδράσεις για τα απειλούμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ενώ στο νησί της Άνδρου έφτασαν αιρετοί να απειλούν με εμπρησμούς και οι απειλές αυτές να συνδέονται ευθέως με τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στο νησί. Πάντως, όπως συμβαίνει και με τη διαχείριση της πανδημίας, οι «βαλβίδες ασφαλείας» δεν σημαίνει ότι επιτυγχάνουν πάντοτε το επιδιωκόμενο για την κυβέρνηση αποτέλεσμα, καθώς:

■ Το θεμελιώδες πρόβλημα για τον κάθε ιδιοκτήτη μιας οικοπεδικής ή αγροτικής έκτασης είναι η έλλειψη κυρωμένου δασικού χάρτη που θα του επέτρεπε να γνωρίζει με ασφάλεια ότι μπορεί να τη χρησιμοποιεί για δόμηση ή εκμετάλλευση χωρίς να εξαρτάται από την ερμηνεία μιας δασικής υπηρεσίας.

■ Οι δασικοί χάρτες ξεκίνησαν να καταρτίζονται μαζικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η κύρωσή τους είχε φτάσει σε ποσοστό 55%, μέχρι που υπουργικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων κατέπεσαν στο ΣτΕ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατηγορείται διότι πάγωσε τη διαδικασία της ανάρτησης, δεν προχώρησε στις 550 προσλήψεις ενίσχυσης των αποψιλωμένων Δασικών Υπηρεσιών και επανεκκίνησε το περασμένο φθινόπωρο υποσχόμενη ότι θα ισχύουν περισσότερα κριτήρια για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων.

■ Το αποτέλεσμα ήταν να αναρτώνται δασικοί χάρτες που δεν είχαν περιλάβει τα κριτήρια αυτά καθώς δεν υπήρχε προσωπικό να εξετάσει την ορθότητά τους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πίεσε να προχωρήσουν οι αναρτήσεις και αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιήθηκε η προθεσμία των 105 ημερών για την υποβολή αντιρρήσεων. Κλήθηκαν δηλαδή χιλιάδες ιδιοκτήτες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, να συγκεντρώσουν δικαιολογητικά, να πληρώσουν δασολόγους-γεωπόνους και να υποβάλουν αντιρρήσεις καταβάλλοντας και τα σχετικά παράβολα (π.χ. 90 ευρώ για 1 στρέμμα, 1.400 ευρώ για 100 στρέμματα).

■ Η πίεση να αναρτηθούν άρον άρον οι δασικοί χάρτες δεν αφορούσε κάποιον μεταρρυθμιστικό οίστρο αλλά το γεγονός ότι εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απειλεί να τινάξει στον αέρα το αναμορφωμένο νομοθετικό πλαίσιο. Στο ΣτΕ προσέφυγαν περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων κατά των αποφάσεων Χατζηδάκη που επέτρεπαν τη χρήση περισσότερων πιστοποιητικών για να αποχαρακτηριστούν δασικές εκτάσεις.

■ Με τα έως τώρα ισχύοντα, οι προθεσμίες αυτές λήγουν μέσα στον Μάιο ή έως το τέλος Ιουνίου. Χθες, μετά από σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, εξαγγέλθηκε ότι δίνεται οριζόντια παράταση 6 μηνών και τα παράβολα αντιρρήσεων θα μειωθούν κατά 50%.

■ Από μόνη της η εξάμηνη παράταση, όμως, δεν λύνει το πρόβλημα. Εάν το ΣτΕ δικαιώσει τις προσφυγές, θα χρειαστεί νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε νέες διαδικασίες αντιρρήσεων για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Η αρχική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων με κύρωση δασικών χαρτών πριν βγει η απόφαση του ΣτΕ έπεσε στο κενό λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαγγέλλει εδώ και μήνες πρόσληψη 700 δασοπόνων, δασολόγων και διοικητικών μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ. Ομως, όταν έρθουν αυτοί οι προσωρινοί εργαζόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα υπογραφής για να επιταχύνουν ουσιαστικά τις διαδικασίες.

Το αποτέλεσμα είναι να διαιωνίζεται η εκκρεμότητα, χιλιάδες ιδιοκτήτες να περιμένουν τις νέες κυβερνητικές υποσχέσεις και οι δασικοί χάρτες να φορτώνονται ακόμη έναν χρόνο στην πλάτη τους καθώς οι αντιρρήσεις θα υποβάλλονται πλέον μέχρι τον Δεκέμβριο και η κύρωσή τους παραπέμπεται για το 2022, εάν δεν προκύψουν νέα, πολύ σοβαρότερα ζητήματα με την απόφαση του ΣτΕ.

Αγρότες από όλη την Κρήτη βρίσκονται σήμερα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το κτίριο της οποίας τελεί υπό κατάληψη στο πλαίσιο της συντονισμένεης διαμαρτυρίας της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπή Αγώνα κατά των Δασικών Χαρτών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Πρίαμος Ιερωνυμάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ Κρήτης και την Μαρία Μπινιχάκη, τονίζοντας ότι η παράταση έξι μηνών για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες σε ότι αφορά το περιεχόμενο των δασικών χαρτών και μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%, που ανακοινώθηκε χθες μετά την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου δεν ικανοποιεί τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού.

«Πρέπει, να ειπωθεί και επιμένουμε σε αυτό το θέμα, ότι γίνεται αποδεκτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς πρέπει να εξασφαλισμένο έναντι του δημοσίου. Να σεβαστούν την ιδιαιτερότητα της Κρήτης. Το δημόσιο πρέπει να έχει τεκμήρια για να αποδείξει ότι ένα χωράφι είτε είναι δασικό είτε χορτολιβαδικό του ανήκει», τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης και ξεκαθάρισε πως ο αγώνας της επιτροπής θα συνεχιστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Μάλιστα δήλωσε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται η άφιξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στην Κρήτη με αφορμή τις αντιδράσεις.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί