ΕΕ: Ο EMA δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δηλώνει σε ανακοίνωσή του που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι συνεχίζει να εξετάζει αν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 συνδέεται με τον σπάνιο σχηματισμό θρόμβων, αφού στέλεχος του οργανισμού δήλωσε σήμερα στον Τύπο ότι υπάρχει τέτοια σύνδεση.

Η επιτροπή ασφάλειας της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής «δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα και η εξέταση βρίσκεται σε εξέλιξη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του EMA. Απόφαση για το θέμα θα ανακοινωθεί αύριο ή την Πέμπτη, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην ιταλική Il Messaggero, αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, υποστήριξε πως υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca κατά της Covid19 και των θρόμβων αίματος.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής εμβολίων του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι είπε πως «κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σχέση με το εμβόλιο», αν και δεν ήταν σαφές τι προκάλεσε μια τέτοια αντίδραση.

Υπενθυμίζεται ότι ο EMA στις αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσε επισημαίνει ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές ωστόσο στις παρενέργειες αναφέρει το ενδεχόμενο πιθανών θρομβώσεων. «Ένας συνδυασμός θρόμβων στο αίμα και χαμηλού επιπέδου αιμοπεταλίων, σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με αιμορραγία, παρατηρείται πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με το Vaxzevria. Αυτό περιλαμβάνει ορισμένα σοβαρά περιστατικά όπως φλεβική θρόμβωση καθώς και υπερβολική πήξη ή αιμορραγία σε όλο το σώμα. Η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων εμφανίστηκε μέσα στις πρώτες επτά έως δεκατέσσερις ημέρες μετά τον εμβολιασμό και εμφανίστηκε κυρίως σε γυναίκες κάτω των 55 ετών, ωστόσο είναι περισσότερες οι γυναίκες κάτω των 55 που έλαβαν το εμβόλιο από άλλες ηλικιακές ομάδες. Ορισμένες περιπτώσεις είχαν μοιραίο αποτέλεσμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΜΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί