«Νέοι κίνδυνοι μετάδοσης του ιού από τη χρήση και την απόρριψη των self-test»

Τους κινδύνους που εγκυμονούν αφενός η ευρεία χρήση των self test από τον απλό κόσμο και όχι από εξειδικευμένο προσωπικό, και αφετέρου η ευρεία απόρριψη των υλικών μετά τη χρήση, φέρνει στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Β2 Τομέα Δυτικής Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά self-test θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τις 7 Απριλίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί:

  1. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι επισημαίνουν την επικινδυνότητα  της χρήσης μέσα στα φαρμακεία, αλλά και  το αμφίβολο της αποτελεσματικότητάς τους, για δύο λόγους. Πρώτον επειδή είναι δύσκολο να γίνει η σωστή χρήση τους από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Δεύτερον γιατί δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ιχνηλάτηση τυχόν θετικών κρουσμάτων.
  2. Η Ελληνική Εταιρεία Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επισημαίνει τον κίνδυνο για περαιτέρω διασπορά του ιού μέσω των οικιακών απορριμμάτων, αφού πρόκειται για μολυσματικά απόβλητα που, σύμφωνα με τη νομοθεσία, πρέπει να αποτεφρώνονται από πιστοποιημένο φορέα, όπως προβλέπεται από την ειδική νομοθεσία για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνει χαρακτηριστικά την ανακοίνωση της  Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας / Εργαστηριακής Ιατρικής, η οποία υπογραμμίζει ότι «στην περίπτωση εκτέλεσης των τεστ αυτών σε χώρους όπως τα φαρμακεία, θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες βιολογικής ασφάλειας που τηρούνται σε οργανωμένα ιατρεία νοσοκομείων ή ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας με τη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού από τον δειγματολήπτη και απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, σε δοχεία συλλογής αμιγώς μολυσματικών αποβλήτων και η απομάκρυνσή τους να γίνεται από διαπιστευμένους φορείς».

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι η κυβέρνηση σε μια ακόμα σπασμωδική κίνησή της,  για να καλύψει τις δικές της ανεπάρκειες, μεταθέτει και πάλι το βάρος στην προσωπική επιλογή και ευθύνη, χωρίς να προχωράει στην πιο απλή λύση της συνταγογράφησης των τεστ, όπως έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την αρχή σχεδόν της πανδημίας. Σε λίγες ημέρες η διάθεση των αυτοδιαγνωστικών οικιακών τεστ θα αρχίσει στα φαρμακεία όλης της χώρας, σε μια περίοδο που τα κρούσματα βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα κι ενώ τα νοσοκομεία της χώρας έχουν γονατίσει από το βάρος της πανδημίας. Σε αυτή την περίοδο  η κυβέρνηση επιλέγει να δημιουργήσει μια ακόμα πηγή μετάδοσης του ιού χωρίς να έχει καμία σοβαρή πρόβλεψη για τα μολυσματικά αυτά απόβλητα.

Και ο Κουρουμπλής καταλήγει ρωτώντας τον Υπουργό Υγείας, «με ποιον τρόπο και πόσο αξιόπιστα θα γίνεται η ιχνηλάτηση σε περίπτωση θετικού self test,  και τι πρόβλεψη έχει κάνει το Υπουργείο για την ασφαλή απόρριψη των αυτοδιαγνωστικών οικιακών selftest, τα οποία θα παρέχουν τα φαρμακεία και θα τα πραγματοποιούν οι  που θα παρέχονται από τα φαρμακεία και θα πραγματοποιούν μόνοι τους οι ιδιώτες, από τις  7 Απριλίου;»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί