Καθρέφτες, καθρεφτάκια, καθρεφτοποιοί!

Του Μιχάλη Τζανάκη

Πόσο «όμορφο» και «λαμπερό» μπορεί να σε δείξει ο «καθρέφτης»; Εξαρτάται πόσο θα πληρώσεις τον «καθρεφτοποιό», τον «παραμορφωτή» του ειδώλου σου. Αν «πληρώσεις» αδρά και συστηματικά το «αποτέλεσμα» θα φαίνεται τέλειο. Όχι δεν θα είναι, αλλά θα φαίνεται. Αλλά το ζητούμενο πλέον δεν είναι τι είναι κάτι, αλλά τι φαίνεται!

Η «εικόνα» επομένως είναι αυτή που μετράει. Αυτό που θα δει ο άλλος ως είδωλο. Ας είναι κάποιος δύσμορφος, κομπραδόρος ή επικίνδυνος. Φαίνεται κάτι τέτοιο; Αν υπάρχει υποψία, συντάσσεις μια «λίστα» ονομάτων και ποσών. Και φτιάχνεται ο «καθρέφτης». Σωστό φωτομοντέλο σε παρουσιάζει, ίσως και έναν «ημίθεο», «προφήτη», «χαρισματικό» ή «ιδανικό». Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Το περιτύλιγμα κι όχι το περιεχόμενο. Αν λοιπόν λάβεις τα μέτρα σου και η «παραγγελιά» στον «καθρεφτοποιό» προχωρήσει, όλα είναι εύκολα και απλά!

Αλλά ας πούμε πως οι παραμορφωτές «καθρεφτοποιοί» μπορούν να δημιουργήσουν ένα ψευδεπίγραφο είδωλο, αφού η αμοιβή τους είναι γενναιόδωρη και επαναλαμβανόμενη. Εκείνοι που αντικρίζουν το «είδωλο» δεν έχουν καμία αίσθηση της πραγματικότητας; Αυτοί δεν ανήκουν στην «λίστα» των ονομάτων και των ποσών. Έχουν κάποια δικαιολογία να βλέπουν άλλα αντί άλλων;  Γι’ αυτούς λοιπόν υπάρχει επίσης ειδική «πρόβλεψη». Επειδή δεν χωρούν στις διάφορες «λίστες», αυτοί θα αρκεστούν στα «καθρεφτάκι». Όπως εκείνα που έδιναν οι αποικιοκράτες στους «ιθαγενείς» για να τους σαγηνεύουν και να μην αντιδρούν στο πλιάτσικο του τόπου τους. Άντε και καμιά «μπανάνα» από εκείνες που η “United fruits” μπόρεσε να ελέγξει την μισή … Ήπειρο!

Έτσι λοιπόν, με τους «καθρέφτες», τα «καθρεφτάκια» και τους «καθρεφτοποιούς» πορευόμαστε στο παρόν και το μέλλον μας βλέποντας είδωλα και αντικατοπτρισμούς από εκείνους που βλέπουν στην «έρημο» οι πεινώντες και οι διψώντες!

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί