Ιορδανία: Ανακρίνεται ετεροθαλής αδελφός του βασιλιά για συνωμοσία

Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ιορδανίας πως ο πρίγκιπας Χάμζα, ετεροθαλής αδερφός του βασιλιά Αμπντάλα Β’, σχεδίαζε συνωμοσία εναντίον του.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Άιμαν Σαφάντι δήλωσε ξεκάθαρα πως ο Χάμζα συνεργαζόταν με «ξένα μέρη» σε μια συνωμοσία με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και πως ο πρίγκιπας βρισκόταν στο μικροσκόπιο των αρχών εδώ και κάποιο καιρό.

Οι αρχές υπέκλεψαν επικοινωνίες μεταξύ του Χάμζα και ξένων παραγόντων σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που στόχευαν στην υπονόμευση της ασφάλειας της Ιορδανίας, είπε ο Σαφάντι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Μεταξύ των επικοινωνιών που παρακολούθησαν, περιλαμβάνεται μία όπου μια υπηρεσία πληροφοριών ξένης χώρας ήλθε σε επαφή με τη σύζυγο του πρίγκιπα Χάμζα προκειμένου να οργανώσει τη φυγή από την Ιορδανία του ζευγαριού με αεροπλάνο, ανέφερε.

«Οι αρχικές έρευνες αποκάλυψαν ότι αυτές οι δραστηριότητες και κινήσεις είχαν φθάσει σε ένα επίπεδο στο οποίο επηρέαζαν άμεσα την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα, όμως η μεγαλειότητά του αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να μιλήσει απευθείας με τον πρίγκιπα Χάμζα, να το διαχειριστεί αυτό εντός της οικογένειας προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης», σημείωσε.

Επιπλέον, δύο αξιωματούχοι σε θέσεις ευθύνης συνεργάστηκαν με τον πρίγκιπα Χάμζα με στόχο την υπονόμευση του βασιλείου. Όπως εξήγησε ο Άιμαν Σαφάντι τα δύο αυτά πρόσωπα, όπως και 14-16 άλλοι άνθρωποι συνελήφθησαν.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας παρακολουθούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις δραστηριότητες και τις κινήσεις του πρίγκιπα Χάμζα μπιν Χουσέιν, του Σερίφ Χασάν μπιν Ζάιντ και του Μπάσεμ Αουανταλάχ και άλλων προσώπων που στόχευαν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της πατρίδας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος.

Οι αντιδράσεις

Αντίθετα, η χήρα του εκλιπόντος βασιλιά Χουσέιν της Ιορδανίας, υπερασπίστηκε σήμερα τον γιο της, πρίγκιπα Χάμζα. Συγκεκριμένα, η βασίλισσα Νουρ υποστήριξε ότι οι κατηγορίες των αρχών σε βάρος του γιου της αποτελούν «συκοφαντία». «Προσεύχομαι η αλήθεια και η δικαιοσύνη να υπερισχύσουν για όλα τα αθώα θύματα αυτής της κακοήθους συκοφαντίας», έγραψε στο Twitter.«Ο Θεός να τους κρατά ασφαλείς».

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Χάμζα κατήγγειλε, σε ένα βίντεο, ότι βρίσκεται σε κατ’ οίκον κράτηση και του ζητήθηκε να μείνει στο σπίτι και να μην επικοινωνήσει με κανέναν. Ο Χάμζα είναι ο μεγαλύτερος γιος του βασιλιά Χουσέιν, που πέθανε τον Φεβρουάριο του 1999, και της Αμερικανίδας συζύγου του, της βασίλισσας Νουρ, κατά κόσμο Λίζας Χάλαμπι.

Όταν ο Αμπντάλα έγινε βασιλιάς, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χουσέιν, ονόμασε τον Χάμζα πρίγκιπα διάδοχο, κατά την επιθυμία του πατέρα τους. Όμως, το 2004 του στέρησε τον τίτλο, δίνοντάς τον στον πρεσβύτερο γιο του, που ονομάζεται επίσης Χουσέιν.

Οι γειτονικές χώρες της Ιορδανίας και οι σύμμαχοί της εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με τον βασιλιά Αμπντάλα για τα μέτρα ασφαλείας στο βασίλειο, έναν σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ. Επίσης, την πλήρη στήριξή της στο Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας εξέφρασε η Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί