Συζήτηση στη βουλή: Σκληρή κριτική από ολόκληρη την αντιπολίτευση – Ίχνος αυτοκριτικής από τον Κυρ. Μητσοτάκη – «Μόνο στο μυαλό σας το success story» τόνισε ο Α. Τσίπρας

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την πανδημία στη Βουλή τη στιγμή που τα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφουν αρνητικό ρεκόρ και τα νοσοκομεία ασφυκτιούν με τις απλές κλίνες αλλά και τις ΜΕΘ σε πληρότητα.

Η συζήτηση γίνεται μετά από αίτημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά και σύμφωνα με τον κανονισμό θα ξεκινήσει με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 11 και θα ακολουθήσει η ομιλία της Φώφης Γεννηματά και κατόπιν του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Για άλλη μια φορά κουνά το δάχτυλο στους πολίτες ο Κ. Μητσοτάκης – Πανηγυρίζει που έχουμε…μόνο 8.000 νεκρούς!

Ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τον αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό υποστηρίζοντας ότι  η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Και μάλιστα για να δώσει έμφαση στον μικρό κατά την κρίση του αριθμό των νεκρών έδωσε και ένα άλλο στοιχείο αυτό της πρόσθετης θνησιμότητας. Όπως είπε ο δείκτης πρόσθετης θνησιμότητας, δηλαδή των επιπλέον θανάτων από εκείνους που σημειώνονται κάθε χρόνο, δείχνει αύξηση μόλις 6,6% της θνησιμότητας από κορωνοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε μάλιστα στον μικρό αριθμό νεκρών υποστηρίζοντας ότι εάν η Ελλάδα ήταν στον μέσο ευρωπαϊκό χώρο θα είχαμε ακόμα 8.000 νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, υποστήριξε ότι η εικόνα καταστροφής που προβάλει η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα.

 Εστίασε ξανά στην «ατομική ευθύνη» («περισσότερη ελευθερία [από τα νέα μέτρα] σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα, αν παρατηρήσουμε συνωστισμό θα επανεξετάσουμε τα μέτρα»), επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επειδή του ασκεί κριτική, επανέλαβε τους έωλους ισχυρισμούς περί διάδοσης λόγω διαδηλώσεων («που κάποιοι αποδέχονταν το ρίσκο», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας την ψευδή κατηγορία κατά του Αλ .Τσίπρα) και βεβαίως παρουσίασε «μαγική εικόνα» για ενίσχυση του ΕΣΥ την ώρα που άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Χαρακτηριστική και η αναφορά του στο ότι «οι πολίτες κουράστηκαν από τα μέτρα», αλλά «το ίδιο και οι μηχανισμοί επιτήρησης», εννοώντας τους αστυνομικούς, σε προφανή προσπάθεια κωμικοτραγικής δικαιολόγησης των περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Γεννηματά: Ελλάδα δύο ταχυτήτων, όπως ο τίτλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης

«Αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Αναφερόμενη στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για τεχνητή όξυνση και κοκορομαχίες.

«Σε ότι αφορά το ΕΣΥ, δε δημιουργήσατε εγκαίρως κλίνες ΜΕΘ» και «δεν προσλάβατε το αναγκαίο προσωπικό», είπε η Φώφη Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία τραγική. «Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και θάνατοι στους διαδρόμους. Ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολόγους. Ελάχιστα ασθενοφόρα. Μόλις ένα ανά 120.000 κατοίκους στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έπρεπε να είναι 1 για κάθε 30.000 κατοίκους».

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είπε πως «Τα μέτρα σας πήγαν στράφι» και πως «Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια, τη φτώχεια και την ανεργία. Επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε λουκέτα. Ακόμη και τους επιστήμονες οδηγήσατε σε διχασμό».

«Ο λόγος που επιμέναμε και επέμενα προσωπικά για αυτή τη συζήτηση αγαπητοί συνάδελφοι ήταν γιατί βλέπαμε τι ερχόταν», είπε στη συνέχεια η κ. Γεννηματά, εξηγώντας ότι: βλέπαμε την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για να προλάβουμε όλα αυτά που ζούμε.

«Έπρεπε να σπάσουμε ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων για να δεήσετε επιτέλους να έρθετε εδώ στη Βουλή και να συζητήσουμε σε αυτό τον τόνο, μιλώντας για συνεννόηση για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο. Διαχειριστήκατε με αυτοσχεδιασμούς, αλαζονεία αυταρέσκεια την πανδημία, σημείωσε ακόμη. «Βάλατε την υπογραφή σας στο μεγαλύτερο σε διάρκεια lockdown- ακορντεόν της Ευρώπης. Αλλά αποτυχημένο», όπως είπε.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είχε επισημάνει το αδιέξοδο των οριζόντιων μέτρων και επικαλέστηκε μελέτη του Bloomberg, στην οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 40ή θέση μεταξύ 53 χωρών, ενώ σε άλλες μελέτες βρίσκεται τρίτη από το τέλος.

«Τον προηγούμενο μήνα ήμασταν στην 20ή θέση, δηλαδή πέσαμε 20 θέσεις κάτω. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το δείκτη θνητότητας. Δε θα αναφερθώ σε νούμερα, αλλά καταθέτω στα πρακτικά τα στοιχεία» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι το ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι το μοναδικό κόμμα που κατέθεσε από το φθινόπωρο πρόταση για ασφαλές πρόγραμμα ανά περιοχή.

«Εμείς επιμένουμε και είμαστε εδώ. Με τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, για να συνεννοηθούμε και να οδηγήσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία έξω από την δοκιμασία. Και μετά θα έχουμε όλο τον χρόνο και την πολυτέλεια να ακονίσουμε τα πολιτικά μας ξίφη και να διαφωνήσουμε. Τώρα είναι ώρα εθνικής μάχης. Τώρα κρινόμαστε όλοι.

Αποφασίστε, λοιπόν, κ. πρωθυπουργέ, αν μπορείτε, επιτέλους, να αρθείτε στο ύψος των αναγκών, που απαιτούν εθνική συνεννόηση ή θα συνεχίσετε να είστε ο πρωθυπουργός της ανεπάρκειας, της διαίρεσης και της κοινωνικής αδικίας», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lock down της Ευρώπης.

«Τα μέτρα σας πήγαν στράφι. Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία. Την αγορά και τους μικρομεσαίους σε βασανιστικό θάνατο.

Διχάσατε και εμπλέξατε σε πολιτικούς καιροσκοπισμούς την επιτροπή των ειδικών. Σιγοντάρατε την κακοφωνία μεταξύ τους και δημιουργήσατε μεγαλύτερη σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες», υποστήριξε ο κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τον κ. Μητσοτάκη.

Σημείωσε πως ζήτησε τη συζήτηση επειδή το Κίνημα Αλλαγής είχε προβλέψει τη δυσμενή εξέλιξη της πανδημίας και την αδυναμία της κυβέρνησης να τη διαχειριστεί. «Κάθε καθυστέρηση, κάθε παλινωδία, κάθε ψεύτικη ελπίδα ή κάθε όξυνση απογοητεύει ακόμα περισσότερο την ήδη κουρασμένη Ελληνική κοινωνία και οδηγεί ολοταχώς σε πλήγμα της κοινωνικής συνοχής που τόσο ακριβά πληρώσαμε στο παρελθόν. Δεν έχετε το δικαίωμα κ. Μητσοτάκη, αλλά κι εσείς κ. Τσίπρα, με τις κοκορομαχίες σας και την τεχνητή όξυνση, να μας γυρίσετε πίσω στις σκοτεινές μέρες που οι φωνές της λογικής πνίγονταν από τις φωνές της δημαγωγίας, του διχασμού και της παραπληροφόρησης», είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη ταυτόχρονα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα στις βασικές κατευθύνσεις ενός αποτελεσματικού σχεδίου και πρότεινε, μεταξύ άλλων:

*’Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

*Ενιαίο συντονιστικό κέντρο

  • Όχι μικτά νοσοκομεία.
  • ‘Αμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αύξηση των αμοιβών των γιατρών με ένταξή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

*Επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ του ασφαλούς ανοίγματος της αγοράς με συνεχή test ελέγχου και με στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί ο κίνδυνος για λουκέτα είναι ορατός. «Ρευστότητα τώρα, επιστρεπτέα προκαταβολή με το 70% του ποσού ενίσχυση.’Αμεση ρύθμιση των οφειλών: Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 120 δόσεις και 30% κούρεμα της οφειλής για τους συνεπείς προς τις τράπεζες», σημείωσε.

Για τα σχολεία, τόνισε ότι χρειάζεται σταδιακό άνοιγμα, χωρίς συνωστισμό στις τάξεις, ακόμη και με εκ περιτροπής διδασκαλία και υποχρεωτικά τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς κάθε εβδομάδα.

Ειδική αναφορά έκανε για το Ταμείο Ανάκαμψης όπου επέκρινε τον πρωθυπουργό πως μετατρέπει «μια ακόμη εθνική υπόθεση, σε αποκλειστικό ζήτημα χειρισμού της κυβέρνησής σας. Η περίοδος όμως εφαρμογής του Προγράμματος υπερβαίνει το χρονικό όριο της θητείας σας και κανείς δεν σας έχει δώσει λευκή επιταγή. Ο ίδιος ο τίτλος του προγράμματος σας, το Ελλάδα 2.0, προαναγγέλλει ότι οδηγούμαστε στην Ελλάδα των δυο ταχυτήτων που συνεχώς αποκλίνουν», εκτίμησε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατέληξε τονίζοντας: «Με τις προτάσεις μας και σήμερα θέλουμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στις αποφάσεις που λαμβάνονται αυτές τις ημέρες και είναι καθοριστικές. Ο διαρκής αγώνας μας, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, δικαιώνεται στις συνειδήσεις των πολιτών.

Όσο και αν γίνεται προσπάθεια να φιμωθεί η παράταξη που άφησε αποτύπωμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, είμαστε και παραμένουμε η μοναδική αξιόπιστη εναλλακτική πολιτική δύναμη για πρόοδο και ευημερία.

Και σήμερα πια μπορεί κανείς να κάνει τις συγκρίσεις των κυβερνήσεων της δημοκρατικής παράταξης και των σημερινών ολοκληρωμένων μας προτάσεων με την προηγούμενη και τη σημερινή κυβέρνηση και την τωρινή τους στάση.

Κάντε λοιπόν τα αναγκαία πριν να είναι αργά και μας βυθίσετε σε έναν κυκεώνα αλλεπάλληλων κρίσεων, από τις οποίες θα χρειαστούν χρόνια να ξαναβγούμε.

Εμείς επιμένουμε και είμαστε εδώ.

Με τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, για να συνεννοηθούμε και να οδηγήσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία έξω από τη δοκιμασία».

Αλ. Τσίπρας: «Δεν σέβεστε τους ανθρώπους που υποφέρουν» 

«Δεν μπορεί η συζήτηση αυτή να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την πανδημία και τις επιπτώσεις της.

«Τα κόμματα έχουν δείξει την ενσυναίσθηση της κρίσιμης πραγματικότητας, με σκληρή κριτική αλλά προτάσεις. Αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειάζεται μία προσπάθεια ψύχραιμης αναζήτησης λύσεων. Έστω στο και πέντε», τόνισε.

Εν συνεχεία έκανε λόγο για «διώξεις πολιτικών αντιπάλων και καταιγισμό προπαγάνδας», και πρόσθεσε: «Όλα αυτά τα έχει βαρεθεί ο πολίτης. κατά βάθος τον εξοργίζουν όλα αυτά».

Εν συνεχεία κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας: «Δε σέβεστε τους ανθρώπους που υποφέρουν, είναι λυπηρό αυτό που συμβαίνει».

Από κάποιες χωρες είμαστε καλύτερα αλλά πολλές άλλες είμαστε χειρότερα, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και εν συνεχεία διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν να πεθαίνουν οι άνθρωποι και οι αριθμοί να ευημερούν; «Αυτό δεν είναι αστείο», συμπλήρωσε.

Μετά από πέντε μήνες, που εφαρμόζουμε ένα από τα πιο σκληρά lockdown λέτε τα ίδια, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ποια εμπιστοσύνη να έχουν οι πολίτες όταν την τελευταία εβδομάδα είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη σε ρυθμό θνητότητας στην Ευρώπη αλλά και κρουσμάτων και μας ακολουθούν χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο. Θα πείτε “είναι φωτογραφία της στιγμής”. Μα σήμερα μιλάμε. Όχι πριν από πέντε μήνες για να βάλετε την ίδια κασέτα», τόνισε.

«Η ανικανότητα του επιτελικού κράτους σας έχει καταστήσει μέρος και πολλαπλασιαστή της κρίσης» συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, απαριθμώντας μία προς μία τις παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας.

«Ο μέσος πολίτης σήμερα δεν ξέρει τι ακριβώς ισχύει, πόσο θα μας τρελάνετε πια;» υπογράμμισε με νόημα, θυμίζοντας ότι τα «έξυπνα» μέτρα αποδείχθηκαν ανόητα, ότι κυβερνητικά στελέχη λένε ότι δεν κολλάει στα λεωφορεία και το μετρό, αλλά κολλάει αν πιει κάποιος έξω έναν καφέ. «Δεν ξέρετε πού πατάτε και πού βρίσκεστε, ο πολίτης αδυνατεί να καταλάβει τι του λέτε» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμός πρέπει να ανοίξει επιτέλους στον ενεργό πληθυσμό και ζήτησε να εκπονηθεί άμεσα πλάνο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα σε εργαζόμενους σε τουρισμό, σούπερ μάρκετ, ΜΜΜ, εκπαιδευτικούς και κούριερ για ασφαλές άνοιγμα. Τόνισε παράλληλα την ανάγκη για μαζικά μοριακά τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ και ελέγχους κάθε Δευτέρα και Παρασκευή σε εργασιακούς χώρους και σχολεία. Όπως επισήμανε, το self testing από μόνο του είναι αδιέξοδο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο συμπληρωματικά στα μοριακά. Επανέλαβε τέλος ότι πρέπει άμεσα να ενισχυθεί το ΕΣΥ. «Προσλάβετε επιτέλους τους επιλαχόντες γιατρούς στο διαγωνισμό» κατέληξε.

Δ. Κουτσούμπας: «Αποθεώσατε την ατομική ευθύνη αντί να στελεχώσετε την Υγεία»

Με αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό ξεκίνησε την σημερινή του ομιλία στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος νωρίτερα είχε συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων.

«Σήμερα απαιτείται ένα πανελλαδικά ανεπτυγμένο δίκτυο δημόσιων δομών πρώϊμης διάγνωσης και έγκαιρης παρέμβασης στελεχωμένο με επαρκές εξειδικευμένο προσωπικό, με σύγχρονο εξοπλισμό για τα αυτιστικά παιδιά.

Όπως απαιτείται και ανάπτυξη ενός συστήματος δημοσιών υπηρεσιών εκπαίδευσης και αποκατάστασης στην προοπτική της ισότιμης ένταξης των παιδιών στην κοινωνία και την παραγωγή» τόνισε.

«Ας ακουστεί με αφορμή έστω αυτή τη Μέρα πιο πλατιά, πιο δυνατά η φωνή των οικογενειών που βρίσκονται αντιμέτωπες με το φάσμα του αυτισμού. Ξέρουν καλύτερα από όλους μας τι πρέπει να γίνει» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Κατόπιν, ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε στην «αναγκαιότητα της ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας», κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πριμοδότηση σχεδίων μιας χούφτας ομίλων για να εξασφαλίσετε τη θωράκιση των κερδών τους».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ιδιωτικών θεραπευτηρίων», ενώ όπως είπε «η Υγεία είναι μια και δημόσια». Παράλληλα στάθηκε στην μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων αποκλειστικά σε «νοοσκομεία Covid», διερωτώμενος «τι γίνεται με τα άλλα περιστατικά πλην κορονοϊού». Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ επέμεινε αναγκαιότητα επίταξης των ιδιωτικών κλινικών, διαβάζοντας επιστολή. «Τι άλλο πρέπει να γίνει για να επιταχθούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία», ανέφερε, ενώ υπενθύμισε την «υποστελέχωση των ιδιωτικών νοσοκομείων».

«Ενοχοποιείτε τους αρρώστους», τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας πως «αποθεώσατε την ατομική ευθύνη αντί να στελεχώσετε την Υγεία». Στεκόμενος στις «ψευδείς πληροφορίες για αύξηση των κρουσμάτων στη Νέα Σμύρνη μετά τις διαδηλώσεις, δεν μας είπατε τι γίνεται σε άλλες περιοχές, στη Δυτική Αττική και τον Πειραιά που βράζουν από κορωνοϊό».

Στην ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις λοιμώξεις και τη διασπορά του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους, εγκαλώντας την κυβέρνηση για «απουσία μέτρων προστασίας των εργαζομένων και εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρήσεων».

«Γίνατε ευέλικτοι στο άνοιγμα του τουρισμού και στη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων, τα οποία λειτούργησαν ως εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Λάβατε μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, αλλά τι θα κάνουν οι μικρομεσαίοι με τις μεγάλες ζημιές των προηγούμενων μηνών και τα χρέη των επόμενων», ανέφερε.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί