Ολοκληρώθηκε η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ για τα εκδικητικά πρόστιμα στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 2/4 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (σε Ολομέλεια) η πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη σε πολίτες που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της 17 Νοέμβρη για το Πολυτεχνείο. Αντίστοιχες δίκες εκκρεμούν ενώπιον των Διοικητικών Πρωτοδικείων σε όλη την Ελλάδα για πρόστιμα των συγκεντρώσεων της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου.

Από πλευράς του Δημοσίου δεν εμφανίστηκε δικηγόρος στο ακροατήριο (παράσταση μέσω δήλωσης). Από πλευράς προσφευγόντων, παρέστη ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Κουρουνδής, διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου και πρόεδρος της Επιτροπής Δημοκρατικών Θεσμών του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε ο συνήγορος στην αγόρευσή του:

“Η ένδικη προσφυγή μας αφορά ένα ζήτημα που, εκ των πραγμάτων, βρίσκεται στην καρδιά κάθε έννομης τάξης αυτήν την δύσκολη περίοδο. Το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί -και που το δικαστήριό σας καλείται να απαντήσει- είναι πώς οφείλει να αντιδρά μία φιλελεύθερη συνταγματική έννομη τάξη στην πρωτόγνωρη συνθήκη της πανδημίας. Καταπώς φαίνεται, υφίστανται δύο, αντικρουόμενες μεταξύ τους, προσεγγίσεις: Από την μία πλευρά, τοποθετείται η προσέγγιση του Δημοσίου που συνοψίζεται στο παραπλανητικό και εξωνομικό δίλημμα «δημόσια υγεία ή συνταγματικά δικαιώματα». Είναι σαφές ότι αυτή η άποψη δίνει a priori στον εκάστοτε φορέα της εκτελεστικής εξουσίας μία carte blanche για την θέσπιση οποιουδήποτε μέτρου.

»Από την άλλη πλευρά, εντοπίζεται η άποψη που υποστηρίζουμε στο εισαγωγικό μας δικόγραφο, που βασίζεται στο ερώτημα «πώς μπορεί να ασκηθούν τα συνταγματικά δικαιώματα εν μέσω πανδημίας». Τούτο το σημείο εκκίνησης του προβληματισμού αποδίδει την αντίληψη που ακολούθησαν όλα τα Ανώτατα Δικαστήρια των χωρών της αναπτυγμένης Δύσης, από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας”.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση των προστίμων για λόγους παραβίασης του α. 11 του Συντάγματος και του α. 11 της ΕΣΔΑ, παράβασης ουσιωδών τύπων της διαδικασίας (έλλειψη γνωμοδότησης, έλλειψη αιτιολογίας), παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας και παραβίασης του α. 43 του Συντάγματος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας από την «Επιτροπή Αλληλεγγύης σε διωκόμενους-ες για την ελευθερία σε κινητοποιήσεις», όπως ενημερώνει ο Θ. Καμπαγιάννης. 

Το διατακτικό της απόφασης αναμένεται τους επόμενους μήνες.

Όπως τόνιζε πριν την πραγματοποίηση της δίκης ο δικηγόρος Θ. Καμπαγιάννης:

Ήδη, η κυβέρνηση πιέστηκε και αυτό εκφράστηκε και νομοθετικά: δεν είναι τυχαίο ότι μετά την υποβολή του αιτήματος για την πιλοτική δίκη και το κουρέλιασμα της απαγόρευσης στις 28/1 από τους φοιτητές, η ΚΥΑ της 29/1 συμπεριέλαβε για πρώτη φορά δικαίωμα μετακίνησης σε συνάθροιση, ενώ η τελευταία 6ήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων στα τέλη Ιανουαρίου προέβλεπε αριθμητικό όριο (μια δειλή συνομολόγηση της έλλειψης αναλογικότητας των προηγούμενων ολικών απαγορεύσεων).

Η εκδίκαση της υπόθεσης αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο μόνος τρόπος υπεράσπισης ενός δικαιώματος που παρανόμως απαγορεύεται είναι τελικά η άσκησή του. Ο έλεγχος συνταγματικότητας της απαγόρευσης συναθροίσεων από 15 έως 18 Νοεμβρίου, χωρίς τον κίνδυνο «κατάργησης της δίκης», καθίσταται εφικτός γιατί κάποιοι πολίτες αψήφησαν την απαγόρευση και άσκησαν το δικαίωμα.

«Οι δικαστές του ΣτΕ θα έχουν πλέον την υποχρέωση να τοποθετηθούν: το πώς θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, το αν θα συνταχθούν ή όχι με την υπαρκτή τάση Ανώτατων Δικαστηρίων διεθνώς να οριοθετούν τις ορέξεις της εκτελεστικής εξουσίας εν μέσω πανδημίας, είναι πλέον δική τους επιλογή και ευθύνη», σημειώνει καταληκτικά ο Θ. Καμπαγιάννης.

Δείτε τη Συνέντευξη της επιτροπής Αλληλεγγύης σε διωκόμενους για την ελευθερια στις κινητοποιήσεις, που δόθηκε την Τετάρτη 31/03/21:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί