Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα καλά συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο (Βίντεο)

Να στηρίξει το success story της κυβέρνησής του, επιχείρησε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αυτοκριτική ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «δεν έβαλε πλάτη να στηρίξει τα μέτρα προστασίας» .

Δήλωσε δε ικανοποιημένος και απόλυτα βέβαιος ότι παρά τις μικρές αστοχίες είναι στον σωστό δρόμο τόσο για τα εμβόλια όσο και για τα self test. «Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στον δρόμο που γνωρίζω, τον δρόμο του ρεαλισμού», ανέφερε απορρίπτοντας συλλήβδην την κριτική που δέχθηκε από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Υπάρχουν κόμματα του τρέφονται από την κριτική», είπε χαρακτηριστικά. Για τις ΜΕΘ ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα συνέβαιναν επί της δικής του διακυβέρνησης. Επιτέθηκε πολιτικά στην Φώφη Γεννηματά θέλοντας να την ταυτίσει με τον Αλέξη Τσίπρα Στάθηκε σε μία φράση της κ. Γεννηματά που μίλησε για «μπίζνες του Μαξίμου» απαντώντας: «Αλήθεια κ. Γεννηματά, μπίζνες του Μαξίμου; Σαν να ακούω τον κ. Τζανακόπουλο», ενώ την προκάλεσε να στηρίξει την κατηγορία της κατά της κυβέρνησης.

Μετά το Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

«Πόντους» στο σενάριο η εστίαση να επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός αναφερόμενος παράλληλα στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου που ανακοινώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.

«Εκτίμηση μου είναι πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα βάσει των τωρινών επιδημιολογικών δεδομένων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, μια ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πρόγραμμα ενίσχυσης του κλάδου.

Όπως έγινε γνωστό, το πρόγραμμα αφορά περίπου 34.000 – 40.000 επιχειρήσεις που κατέγραψαν μείωση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%, έχει προϋπολογισμό 330 εκατ. ευρώ και το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% του τζίρου (με μέγιστο ποσό ανά επιχείρηση τα 100.000 ευρώ).

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό το άνοιγμα του τουρισμού αναμένεται στα μέσα του Μαΐου γεγονός που συνδέει την αναφορά του πρωθυπουργού για το άνοιγμα της εστίασης.

Η ευθύνη στην Επιτροπή για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Στην προσφιλή τακτική μετάθεσης των ευθυνών προσέφυγε ο πρωθυπουργός δείχνοντας την επιτροπή λοιμωξιολόγων για την απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, αν και είναι αυτός που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, προτίμησε να «βγάλει στη σέντρα» την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν ήταν κάτι με το οποίο συμφωνούσε τότε η κυβέρνηση. «Ήταν εισήγηση της επιτροπής. Κρίναμε εκ των υστέρων ότι δεν είναι μέτρο αποτελεσματικό» είπε τονίζοντας παράλληλα πως εξαρχής ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός απέναντι στο μέτρο.

Πρόκειται για το δεύτερο «άδειασμα» της Επιτροπής μέσα σε λίγα 24ωρα μετά την επίθεση του υπουργού Ανάπτυξης με αφορμή την απόφαση να μην ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, χθες, άφησε ξεκάθαρες αιχμές (ΑΝΤ1) κατά της επιτροπής για συντεχνιακή λογική, δηλώνοντας ότι ήταν λάθος η απόφαση να μην ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής αυτή την εβδομάδα.

Εξήγησε ότι διαφωνεί με την απόφαση αυτή και είπε χαρακτηριστικά ελπίζω να μην έχει συντεχνιακή λογική επειδή εξυπηρετεί γιατρούς που πουλάνε αυτές τις υπηρεσίες, ελπίζω να μην είναι συναδελφική παραχώρηση».

Άνοιξε – κλείσε

Ο πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία επιχείρησε αρχικά να κάνει τη δική του ερμηνεία των αριθμητικών στοιχείων, άφησε αιχμές κατά της αντιπολίτευσης ενώ αφιέρωσε, ουσιαστικά, το μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο «απλοϊκό αλλά εύλογο» , όπως τα αποκάλεσε, ερώτημα γιατί με 1.500 κρούσματα πήγε σε lockdown και γιατί τώρα με 3.500 ανοίγει την οικονομία, απάντησε:

«Όταν κλείσαμε βλέπαμε την ανοδική τάση, εάν δεν είχαμε κλείσει είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η αύξηση θα ήταν εκθετική και ενδεχομένως να μην μπορούσαμε να τη διαχειριστούμε. Το στέλεχος το βρετανικό σε συνδυασμό με τον κακό καιρό έκαναν τη μεταδοτικότητα πολύ πιο έντονη. Κρίναμε ότι έπρεπε να πάρουμε μέτρα τότε και βάλαμε ένα φρένο τον Γενάρη. Όχι τόσο αποτελεσματικό για δύο λόγους, πρώτον γιατί ήταν πιο μεταδοτικός ο ιός και δεύτερον γιατί οι πολίτες δεν συμμορφώθηκαν στον βαθμό που συμμορφώθηκαν τον Απρίλιο».

Σε άλλο σημείο, μάλιστα, κλείνοντας εντελώς στα μάτια στα πλείστα φαινόμενα αστυνομικής βίας υποστήριξε ότι «ο κουρασμένος πολίτης είναι πολύ πιο εύκολο να μην τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα. Δεν είναι εύκολο να έχουμε ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού και δεν το κάναμε».

Ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του προσπάθησε να απαντήσει σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, απορρίπτοντας συνολικά όλη την κριτική που δέχθηκε και κουνώντας το δάχτυλο επικριτικά.

«Τι εισέπραξα; Από την κ. Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει ότι ο ίδιος θα συνεχίσει μαζί με τον λαό στον δρόμο του ρεαλισμού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί