«Πράσινο φως» από τον Κικίλια σε self tests που δεν έχουν την κατάλληλη σήμανση ασφαλείας

Στα ζάρια παίζει η κυβέρνηση την υγεία των πολιτών σε μία βεβιασμένη προσπάθεια να ανοίξει την αγορά μετά το πιο παρατεταμένο και συνάμα πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης. Όπως αποκαλύπτει το avgi.gr, ο Βασίλης Κικίλιας ανάβει το «πράσινο φως» σε self tests που δεν έχουν την κατάλληλη σήμανση ασφαλείας.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα) που βρίσκεται στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα να διατεθούν στην αγορά self tests χωρίς σήμανση CE. Πρόκειται δηλαδή για self tests που δεν είναι σύμφωνα με τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας που τίθενται στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ειδικότερα, επιτρέπεται η διάθεση self tests «κατά παρέκκλιση έγκρισης διάθεσης και έναρξης χρήσης για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, ήτοι προς περιορισμό της διασποράς της πανδημίας, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά: α) O κατασκευαστής έχει λάβει ειδική ή κατά παρέκκλιση έγκριση διάθεσης και έναρξης χρήσης τους ως αυτοδιαγνωστικών στην αγορά από την αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, εφόσον το εν λόγω κράτος μέλος έχει θεσπίσει αντίστοιχες προδιαγραφές, β) οι πληροφορίες στις οδηγίες χρήσεως του προϊόντος παρέχονται στην ελληνική γλώσσα με εύληπτο και σαφή τρόπο, γ) δεν διατίθεται στην ελληνική αγορά αντίστοιχο προϊόν το οποίο να διαθέτει την απαιτούμενη σήμανση CE ως αυτοδιαγνωστικό ή τα διατιθέμενα ως άνω προϊόντα με τη σήμανση CE δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς».

Σχέδιο νόμου

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν ένα κινέζικο τεστ έχει πάρει έγκριση στην Βουλγαρία, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να το φέρνει χωρίς να έχει CE. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση με τροπολογία της τελευταίας στιγμής καθιστά υποχρεωτικά τα self tests σε κατηγορίες εργαζομένων.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού, η υποχρέωση αυτή μπορεί να προβλέπεται για εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως σε κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Παραπάνω διευκρινίσεις για την εάν και πώς θα εφαρμοστεί, θα δοθούν με σχετικές υπουργικές αποφάσεις.

Επιβεβαιώνει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μιλώντας στη Βουλή επιβεβαίωσε ότι θα κυκλοφορούν self tests χωρίς την κατάλληλη σήμανση.

«Οι προδιαγραφές των t προβλέπονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ώστε να χαρακτηριστούν ως αυτοδιαγνωστικά και να επιτραπεί η κυκλοφορία τους. Προκειμένου να τα φέρουμε σύντομα στην ελληνική αγορά στις προδιαγραφές θέσαμε ως προϋπόθεση να έχουν λάβει τέτοια άδεια σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος – μέλος και κυρίως στη Γερμανία, που έχει μια συγκεκριμένη λίστα με προϊόντα που έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας.

Κάναμε μια νομοτεχνική βελτίωση και προσθέσαμε και τον ΕΟΦ για να του δώσουμε τη δυνατότητα ως αρμόδια αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μπορεί, εφόσον κάποιος έρθει και του καταθέσει φάκελο, να του χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας ως self – test» σημείωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί