Μ. Συντυχάκης: Το ντόπινγκ είναι γνήσιο τέκνο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού

Το ντόπινγκ δεν θα καταπολεμηθεί όσοι κώδικες, όσες ποινές και αν εφαρμοστούν γιατί είναι γνήσιο, και όχι νόθο, παιδί του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που προάγει τη φιλοσοφία του νικητή με κάθε μέσο για να κερδοφορούν οι βιομηχανίες θεάματος, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στη συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον κώδικα αντιντόπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ.

Ο Μ. Συντυχάκης δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών», γιατί παρά τις όποιες θετικές ρυθμίσεις του κώδικα, υπάρχουν και ανεπαρκείς, ακόμα και επικίνδυνες ρυθμίσεις όπως η θεσμοθέτηση καταγγελιών από «προστατευόμενους» μάρτυρες, όπου, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, πίσω από τους καταγγέλλοντες μπορεί να κρύβονται ανταγωνίστριες εταιρείες και χορηγοί.

Όσον αφορά τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), που αντικατέστησε το Εθνικό Συμβούλιο Ντόπινγκ, τόνισε ότι γίνονταν ελάχιστοι έλεγχοι -και πριν την πανδημία- και υπογράμμισε ότι χρειάζονται οι υποδομές για να κάνει ένας φορέας τη δουλειά του.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό το ντόπινγκ θα είναι δύο βήματα μπροστά από το αντιντόπινγκ γιατί αποφέρει κέρδη στη βιομηχανία θεάματος. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, που προωθήθηκε και στη χώρα μας από όλες τις κυβερνήσεις, και ο πρωταθλητισμός πάση θυσία προκαλούν το ντόπινγκ και θέτουν την επιστήμη στην υπηρεσία ανήθικων στόχων, όπως σημείωσε, χαρακτηρίζοντας ουτοπία να πιστεύει κανείς ότι σε αυτό το περιβάλλον μπορεί να υπάρξει καθαρός αθλητισμός, καθώς το σύστημα ανοίγει την πόρτα στις εταιρείες που μετατρέπουν τον αθλητισμό σε επιχείρηση.

Τόνισε ακόμα ότι το ντόπινγκ έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα, επεκτείνεται και σε άλλες δραστηρίοτητες, όπως η ατομική άθληση που δεν έχει σκοπό τον πρωταθλητισμό. Σύμφωνα με στοιχεία, η χρήση ουσιών ξεκινά από την ηλικία των 16 ετών, ενώ η μέση ηλικία έναρξης είναι τα 14 έτη.

Ακόμα, επισήμανε ότι καμιά κυβέρνηση δεν συνέδεσε τη μάχη κατά του ντόπινγκ με την ανάπτυξη του αθλητισμού ως δικαιώματος όλου του λαού και όχι ως πολυτέλειας για τους λίγους, ενώ αναφερόμενος στον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, τόνισε ότι η προσπάθεια να παρέμβει στις αρχαιρεσίες Ομοσπονδιών με εκβιασμούς και πιέσεις δεν πέρασε.

Τέλος, υπογράμμισε ότι για να γίνει πράξη το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας στην άθληση, για να γίνει ο αθλητισμός γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών χρειάζεται αγώνας και διεκδίκηση ενάντια στο σύστημα της εμπορευματοποίησης που γεννά το ντόπινγκ, τη βία και τα στημένα παιχνίδια.

Ολόκληρη η ομιλία του Μ. Συντυχάκη:

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί