Δυσαρέσκεια στην επιτροπή λοιμωξιολόγων με μέτρο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χωρίς να το έχουν εισηγηθεί – Κάνουν λόγο για παρέμβαση Γεραπετρίτη

Τα τρία «όχι» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση

Την άρση απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ των δήμων τα Σαββατοκύριακα αποφάσισε η κυβέρνηση κόντρα στις εισηγήσεις των επιστημόνων, και κάπως έτσι σφραγίστηκε η κυβερνητική ομολογία αποτυχίας ενός ακόμη «έξυπνου» μέτρου.

Δείτε επίσης: Ανοίγει τη Δευτέρα το λιανεμπόριο – Με κωδικό 6 οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται πιλοτικά με τη χρήση του κωδικού 6, «η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού».

Η φράση κλειδί είναι «η κυβέρνηση αποφάσισε» καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του avgi.gr, στη συνεδρίαση οι ειδικοί ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι με την άρση της εν λόγω απαγόρευσης καθώς φοβούνται για τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης των διαδημοτικών μετακινήσεων.

«Ο διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας» συμπλήρωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς δείχνοντας ότι πρόκειται για αυτοσχεδιασμό της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη της επιτροπής έχουν νιώσει δυσαρέσκεια μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά.

Την ώρα λοιπόν που τα νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται υπό κατάρρευση και το σύστημα υγείας ασθμαίνει, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη το γεγονός ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο να τηρεί μέτρα τα οποία δεν έχουν αποτελέσματα, επέλεξε να διαχειριστεί επικοινωνιακά την κατάσταση, πήρε απόφαση κόντρα σε όσα συνέστησαν οι επιστήμονες, αποκαλύπτωντας ότι πρώτα αποφασίζει και μετά ακούει τους ειδικούς.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ανοίξει την αγορά παίζει στα ζάρια την υγεία των πολιτών δίνοντας το «πράσινο φως» σε self tests που δεν έχουν την κατάλληλη σήμανση ασφαλείας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοινώσει την άρση περιορισμών και σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ο ΕΟΔΥ είχε καταγράψει αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού με 4.340, και 741 διασωληνωμένους ασθενείς. Εχθές βέβαια τα κρούσματα ήταν μόλις… 3.616.

Μέλη της επιτροπής μίλησαν για «εισήγηση Γεραπετρίτη»

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, ο υπουργός Επικρατείας και δεξί χέρι του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησε ευθεία παρέμβαση στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων με σκοπό να μπει η επιστημονική σφραγίδα στις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις «μικρές ανάσες ελευθερίας», όπως χαρακτήρισε τις αποφάσεις ο Βασίλης Κικίλιας.

Μέλη της επιτροπής μάλιστα μίλησαν για «εισήγηση Γεραπετρίτη» που οδήγησε στην αντιστροφή των ρόλων. Η πλειονότητα των μελών της επιτροπής φέρεται να εξέφρασε αντιθέσεις στον κυβερνητικό σχεδιασμό «της ελεγχόμενης επανεκκίνησης» λόγω του σφυροκοπήματος του κορωνοϊού.

«Ανάσες ελευθερίας»

Υπ’ αυτό το πρίσμα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, «από το Σάββατο, μόνο για τα σαββατοκύριακα, επιτρέπεται με κωδικό 6 (τρία άτομα ή ανά οικογένεια) η διαδημοτική μετακίνηση». Ουσιαστικά αίρεται το «έξυπνο μέτρο» της απαγόρευσης των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο με αυτοκίνητο ή μηχανή τα σαββατοκύριακα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως «οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά» δηλώνοντας, πάντα στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, πως «η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει πίσω το μέτρο αν διαπιστωθεί κατάχρησή του από τους πολίτες ή χρήση του μέτρου για άλλους λόγους πέραν της άσκησης».

Παράλληλα από τη Δευτέρα 5 Απριλίου επιτρέπεται το λιανεμπόριο -πλην των εμπορικών καταστημάτων- «με χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και έως τρεις ώρες συνολικά την ημέρα». Θα επιτρέπεται η πώληση να γίνεται εκτός καταστήματος με ραντεβού, αλλά και εντός καταστήματος (ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες), πάλι με ραντεβού.

Όσον αφορά τα σχολεία και τα πολυκαταστήματα, ο Ν. Χαρδαλιάς είπε ότι το άνοιγμά τους θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανοίξουν τα λύκεια -σε αντίθεση με τα γυμνάσια και τα δημοτικά- στις 12 Απριλίου, οπότε σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς θα έχουν φτάσει στα φαρμακεία και οι πρώτες παρτίδες των self tests.

Είχε δώσει γραμμή…

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε φροντίσει να χαράξει τη γραμμή προς τους ειδικούς. Αφού αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά», εστίασε στο γεγονός ότι «υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου». Αψηφώντας δε την ασφυκτική κατάσταση των νοσοκομείων, είδε ως «ενθαρρυντικό νέο» το γεγονός ότι «τις τελευταίες μέρες είδαμε μια ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής».

Κυρίως όμως ποντάρισε στο «μεγάλο ενθαρρυντικό νέο», τη διαδικασία του εμβολιασμού, ισχυριζόμενος ότι προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Σε παράλληλο δε χρόνο ο  Άδωνις Γεωργιάδης ενέτεινε την πίεση – χειραγώγηση προς την επιτροπή λέγοντας (ΣΚΑΪ) ότι «η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει από τη Δευτέρα»!

Επιφυλάξεις επιστημόνων

Το μήνυμα ότι “από άποψη υγειονομικής ασφάλειας είναι λίγο νωρίς για να ανοίξουν αυτά, δεδομένου και ότι ακόμη δεν έχουμε τα self tests και εξοικείωση με αυτά» είχε στείλει νωρίτερα ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σημείωσε δε ότι «εάν ήταν δική μου απόφαση, δεν θα προχωρούσα σε άνοιγμα δραστηριοτήτων στις 5 Απριλίου, αλλά στις 12 Απριλίου”, ενώ κάλεσε το υπουργείο Υγείας “να λάβει σοβαρά υπόψη ότι μέχρι τις 25 Απριλίου θα βλέπουμε αύξηση των ανθρώπων που χρειάζονται διασωλήνωση».

O γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης τόνιζε ότι «κάθε άνοιγμα σημαίνει περισσότερα κρούσματα, γιατί θα είναι περισσότερες οι επαφές», προτείνοντας «να παρακολουθούμε τι κάνει ο ιός και, εφόσον βρίσκει καινούργια θύματα, να μην του δώσουμε περισσότερους στόχους».

Μπαλώματα

Τα «πασαλείμματα» στο ΕΣΥ συνεχίζει η κυβέρνηση διατηρώντας Covid free τον ιδιωτικό τομέα. Σε νοσοκομείο αποκλειστικά για κορωνοϊό μετατρέπεται το Θριάσιο -όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας- και τα non Covid περιστατικά διακομίζονται σε ιδιωτικές κλινικές, ενώ μαζί με το Ασκληπιείο θα υποστηρίζει τις γενικές εφημερίες. Τέλος, με τη χρήση καρδιολογικών κλινικών δημιουργούνται 51 καινούργιες κλίνες ΜΕΘ για Covid στην Αττική…

Τα τρία «όχι» της επιτροπής των λοιμωξιολόγων στην κυβέρνηση

Η δυσαρέσκεια των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, δυσαρέσκεια που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, οδήγησε το Μαξίμου στην επικοινωνιακή προώθηση πρωτοβουλιών για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μια προσπάθεια το βάρος της οποίας σήκωσαν ο Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Άκης Σκέρτσος και που τελικά δεν απέδωσε αφού οι πιέσεις τους προς την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να επικυρώσουν τις ήδη ειλημμένες και πολυδιαφημισμένες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η αποκάλυψη του avgi.gr, αμέσως μετά την ανακοίνωση των μέτρων από τον Γιώργο Χαρδαλιά, ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων δεν έδωσε το πράσινο φως για τις διαδημοτικές μετακινήσεις χάλασε τη «σούπα» του Μαξίμου που ανέλαβε το ρίσκο της απόφασης χωρίς την έγκριση των επιστημόνων.

Όπως χάλασε τη «σούπα» και η αποκάλυψη της «Αυγής» για την ευθεία παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

Έτσι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων «επέστρεψε» μέτρα της κυβέρνησης  τη στιγμή που η πανδημία επελαύνει, οι ΜΕΘ σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν και ένα ένα τα νοσοκομεία της Αττικής μετατρέπονται σε «μιας νόσου» με ότι αυτό συνεπάγεται για χιλιάδες ασθενείς non covid που δεν μπορούν να νοσηλευτούν στο ΕΣΥ.

Η επιτροπή είπε τρία «όχι» στην κυβέρνηση 

-Όχι στην άρση της απαγόρευσης για τις διαδημοτικές μετακινήσεις. Γι’ αυτό το λόγο και η απόφαση ήταν καθαρά της κυβέρνησης η οποία περιορίστηκε στην πιλοτική εφαρμογή της από αυτό το σαββατοκύριακο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της επιτροπής ήταν τόσο κάθετα αντίθετα που ο καθηγητής μικροβιολογίας παραδέχθηκε ότι δεν έχει καταλάβει πώς θα λειτουργήσει και εάν οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μεταξύ δήμων σε όλες τις περιφερειακές ενότητες του λεκανοπεδίου.

-Όχι στο άνοιγμα των κέντρων αισθητικής ακόμα και με ραντεβού όπως στα κομμωτήρια. Μια άρνηση που προκάλεσε την αήθη επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων με υπονοούμενα περί συντεχνιακών επιλογών για να στηρίξουν γιατρούς που «κλέβουν πελάτες από τα κέντρα αισθητικής».

-Όχι στο άνοιγμα των σχολείων και συγκεκριμένα των λυκείων στις 5 Απριλίου όπως ήταν το αίτημα της Νίκης Κεραμέως που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Η προϋπόθεση που έθεσε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έθεσε και ένα απαράβατο όρο για να συναινέσει στον άνοιγμα του λιανεμπορίου και μόνο για τα μικρά καταστήματα. Και αυτός ο όρος είναι η διενέργεια εβδομαδιαίως τεστ, είτε rapid είτε self, σε όλους τους εργαζομένους στο λιανεμπόριο.

Αυτός ήταν και ο λόγος που η κυβέρνηση το βράδυ της Τετάρτης πέρασε τροπολογία με την οποία ορίζεται γίνονται υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στους εξής τομείς: του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.

Το υποχρεωτικό τεστ γι’ αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων θα ενεργοποιείται κάθε φορά με υπουργική απόφαση. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν τη Δευτέρα 5 Απριλίου που ανοίγει το λιανεμπόριο θα έχει βγει σχετική υπουργική απόφαση και ακόμα πόσοι από τους εργαζομένους θα κάνουν τεστ και ποιος θα το πληρώσει με δεδομένο ότι τα δωρεάν self test δεν έχουν έρθει ακόμα και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά εδώ και ένα χρόνο τη συνταγογράφηση των rapid από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί