Ταμείο Ανάκαμψης: Αυτοαποθεώνεται και μοιράζει υποσχέσεις ο Κ. Μητσοτάκης, την ώρα που η χώρα βουλιάζει στην πανδημία

Αυτοαποθέωση, μεγάλα λόγια και υποσχέσεις για ανάπτυξη ρεκόρ, χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και «απεμπλοκή» από αντιλήψεις περασμένων δεκαετιών περιείχε το μενού της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Παρά το γεγονός ότι το ΕΣΥ αργοπεθαίνει και η χώρα βουλιάζει μέσα στην πανδημία ο πρωθυπουργός δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για 200.000 νέες θέσεις εργασίας και αύξηση κατά 7 μονάδες του ΑΕΠ την επόμενη εξαετία, ενώ έφτασε ακόμη και στο σημείο να «αλλάξει» το όνομα της χώρας.
«Ελλάδα 2.0» είναι το όνομα του νέου κυβερνητικού πλάνου, όπως ακριβώς είχε… υποσχεθεί ο Κ. Μητσοτάκης εδώ και καιρό κάνοντας λόγο για rebranding του ονόματος της χώρας.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για έναν πολύ καλά μελετημένο οδικό χάρτη με 170 έργα, επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Στηρίζεται σε 4 πυλώνες, την ψηφιακή μετάβαση του Κράτους και της Οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, την πράσινη Οικονομία, και την εκτίναξη της παραγωγικής δραστηριότητας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καλύπτει όλη την Ελλάδα, αφορά σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, και το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει 200.000 θέσεις εργασίας αλλά και να αυξήσει το ΑΕΠ κατά 7 μονάδες την επόμενη 6ετία, σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Το Εθνικό Σχέδιο έχει ρηξικέλευθο χαρακτήρα, γιατί αλλάζει το υπόδειγμα και κάνει την Οικονομία εξωστρεφή και το φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εξ ου και το όνομα αυτού είναι η Ελλάδα 2.0. Το Εθνικό σχέδιο επιδιώκει να δημιουργήσει πολλές, νέες και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Μαζί, πάντως, με τους πόρους του σχεδίου, ο ιδιώτης καλείται να προσθέσει και τα δικά του κεφάλαια αναλαμβάνοντας το σχετικό του ρίσκο», σημείωσε ακόμη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης δημιουργεί μία νέα καθημερινότητα για όλους τους πολίτες. Δεν περιλαμβάνει μόνο πιστώσεις και δράσεις, αλλά σηματοδοτεί ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις που καθηλώνουν την οικονομία μας. Αποτελεί ένα πραγματικό εθνικό σχέδιο που πατά πάνω στις προτεραιότητες του σχεδίου Πισσαρίδη» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Γιατί οι κατευθύνσεις έχουν καταστρωθεί στην Ελλάδα και αφορούν στην Ελλάδα. Έχουν γίνει από Έλληνες και αφορούν Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πλήρη ιδιοκτησία του. Ενσωματώνει εμπειρία και από την πανδημία. Εξαλείφει παγιωμένες παθογένειες. Το Εθνικό Σχέδιο οδηγεί στην δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου. Η προσπάθεια που σήμερα ξεκινά σημαίνει περισσότερες δουλειές ιδίως για τους νέους μας και μία καλύτερη καθημερινότητα για όλους», σημείωσε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ήδη η απουσία διαβούλευσης, αλλά και το μείγμα που τελικά επελέγη ,έχει προκαλέσει κλίμα έντονης αμφισβήτησης τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδίου, όσο και ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο διανείμει τα κονδύλια.

Το Σχέδιο παρουσίασε ο πρωθυπουργός και στη συνέχεια ανέλυσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, Νίκος Μαντζούφας.

Τέσσερις πυλώνες, συνεπείς στους τέσσερις άξονες του νεοφιλελεύθερου σχεδίου αποδιάρθρωσης, όπως είχε προβλέψει το σχέδιο αντι-Πισσαρίδη που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της κυβέρνησης. Οι άξονες αυτοί ήταν:

Πρώτον περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με άμεσο αντίκτυπο στους μισθούς.

Δεύτερον ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα με ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων σε υποδομές και ενέργεια, αποκλειστική ανάθεση σε ΣΔΙΤ των έργων υποδομής και κυκλικής οικονομίας και την μερική ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, των υπηρεσιών υγείας και επιλεκτικά της εκπαίδευσης.

Τρίτον την συρρίκνωση των ΜμΕ επιχειρήσεων στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και της επιλογής των μεγάλων επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία.

Τέταρτον τη μείωση της φορολογίας για τις ευκατάστατες εισοδηματικά τάξεις και τις μεγάλες επιχειρήσεις και τη μεταφορά φορολογικών βαρών σε κατανάλωση και σε μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες, με παράλληλη μείωση των κοινωνικών δαπανών. Το μοντέλο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχει στόχο τη μείωση των υφιστάμενων διευρυμένων ανισοτήτων, αλλά θα δημιουργήσει νέες και πιο βαθιές «πράσινες» «ψηφιακές» και κοινωνικές ανισότητες».

Το Σχέδιο με τα μάτια του Κυριάκου Μητσοτάκη

Για σχέδιο με τέσσερις πυλώνες έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο είχε μιλήσει για ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα, τονίζοντας σήμερα ότι αυτό θα δημιουργήσει «200.000 θέσεις εργασίας» (!) και μπορεί να αυξήσει κατά επιπλέον επτά ποσοστιαίες μονάδες το ΑΕΠ της χώρας, σε όμως βάθος εξαετίας.

«Μιλούμε για συνολικό ποσό 57 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα κεφάλαια του ιδιωτικού τομέα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Δήλωσε ότι αλλάζει το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας που γίνεται εξωστρεφής, με ψηφιακό κράτος και φιλικό προς την ανάπτυξη φορολογικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που το σχέδιο βαφτίζεται «Ελλάδα 2.0».

Σχέδιο «ανάκαμψης» με τον υπουργό Ανάπτυξης στον πάγκο

Ηχηρή ήταν η απουσία του Άδωνι Γεωργιάδη από το πάνελ της παρουσίασης, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που οι κυβερνητικές κινήσεις «μαρτυρούν» πως η εμπιστοσύνη απέναντι στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει κλονιστεί. Άλλωστε ήδη από τον προηγούμενο ανασχηματισμό έχουν αφαιρεθεί αρκετές αρμοδιότητες από το χαρτοφυλάκιο του υπουργού.

«Ελλάδα 2.0»: Μία «νέα», «καλύτερη» εκδοχή της χώρας (!) θέλει η κυβέρνηση

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, στάθηκε ιδιαίτερα στο όνομα του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», σημειώνοντας πως πρόκειται για μία εθνική προσπάθεια που αφορά ιδιαίτερα τους νέους της χώρας.

Μίλησε συγκεκριμένα για «ένα συνεκτικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έχει ως στόχο να κάνει update στο software και το hardware της Ελλάδας για να μιλήσουμε με τη γλώσσα των νέων, καθώς είναι ένα σχέδιο που αφορά το μέλλον. Είναι κάτι σαν τις ανανεώσεις που έρχονται στο κινητό μας», ήταν ένα «παράδειγμα» που έφερε ο Α. Σκέρτσος και πρόσθεσε: Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε την καλύτερη εκδοχή της χώρας μας.

Επιπλέον ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ χαρακτήρισε «ιδανικό» το timing του Σχεδίου καθώς «έρχεται με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τον αγώνα της ανεξαρτησίας των Ελλήνων».

Σκυλακάκης: «Ανάκαμψη» με περισσότερα δάνεια, αλλά ουδεμία αναφορά στο τρομακτικό ιδιωτικό χρέος

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικότερα στοιχεία για το Σχέδιο: 

Nextgen-1
Nextgen-2
Nextgen-4
Nextgen-5
Nextgen-6
Nextgen-7
Nextgen-8
Nextgen-9
Nextgen-10

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί