Ο Κοντοζαμάνης πήρε πίσω τη διεξαγωγή rapid test από φαρμακεία – Ύποπτες προβλέψεις για την προμήθεια self-test

Με νομοτεχνικές βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής ο Βασίλης Κοντοζαμάνης αποσύρει τη διεξαγωγή και καταγραφή αποτελεσμάτων rapid test στα φαρμακεία, ενώ καθιστά τον ΕΟΦ –με ύποπτες προβλέψεις- απόλυτο ρυθμιστή της προμήθειας για τα self-test.

Συγκεκριμένα, απαλείφθηκε από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τις «κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας» η πρόβλεψη για χορήγηση του δικαιώματος διενέργειας ταχέων μοριακών ελέγχων και καταγραφής των αποτελεσμάτων τους από τα φαρμακεία.

Σε σχέση με τα self-tests, αρχικά προβλεπόταν ότι «ο κατασκευαστής έχει λάβει ειδική ή κατά παρέκκλιση έγκριση διάθεσης και έναρξης χρήσης τους στην αγορά από την αρμόδια αρχή άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, εφόσον το εν λόγω κράτος μέλος έχει θεσπίσει αντίστοιχες προδιαγραφές».

Στην τελική διατύπωση προβλέπεται πως ο κατασκευαστής θα μπορεί να λάβει έγκριση και από τον ΕΟΦ «σύμφωνα με προδιαγραφές που θεσπίζει ο ίδιος (ΕΟΦ) ως αρμόδια αρχή εφόσον ο κατασκευαστής έχει έδρα στην ελληνική επικράτεια ή ο θέτων το προϊόν έχει λάβει τέτοια έγκριση».

Επιπλέον, αποσύρεται πλήρως η υποχρέωση του ΕΟΦ να διατηρεί μητρώο αυτοδιαγνωστικών δοκιμασιών ελέγχου (self-tests) με έγκριση κυκλοφορίας από αρμόδιες αρχές άλλων κρατών μελών της ΕΕ, προβλέποντας απλά και μόνο την «έγκριση διάθεσης και έναρξης χρήσης τους στην Ελλάδα».

«Δεν είναι ξεκάθαρες οι αλλαγές»

Ο ειδικός αγορητής και τομεάρχης Υγείας του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, τόνισε στην Ολομέλεια απευθυνόμενος στον Βασίλη Κοντοζαμάνη πως οι αλλαγές που έκανε στο νομοσχέδιο «δεν είναι ξεκάθαρες και θέλουν διευκρίνιση». Επισήμανε δε πως επειδή τα self-tests θα μπουν στη ζωή μας, θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές αξιοπιστίας, οι οποίες αφορούν και τις διαδικασίες προμήθειάς τους. 

Η απάντηση Κοντοζαμάνη

Ο αν. υπουργός Υγείας αποκάλεσε «αστειότητες» τα περί προμήθειας self-test από τη Siemens και υποστήριξε πως η νομοθετική βελτίωση που προσθέτει τον ΕΟΦ ως αρμόδια αρχή παροχής άδειας συντελέστηκε «για να μπορεί κάποιος εφόσον καταθέσει φάκελο να λάβει άδεια κυκλοφορίας self-test». Ανέφερε, επίσης, ότι η σχετική έγκριση για την πρώτη προμήθεια εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ισχυριζόμενος για άλλη μια φορά ότι η Ελλάδα πρωτοπορεί με τη διάθεση self-test στους πολίτες.

Όσον αφορά την απόσυρση της φράσης που προέβλεπε τη διεξαγωγή rapid test και καταγραφή των αποτελεσμάτων τους από τα φαρμακεία, ο κ. Κοντοζαμάνης παρέκαμψε το σκέλος της διεξαγωγής και αναφέρθηκε μόνο στην απάλειψη της καταχώρησης των αποτελεσμάτων, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την πώληση των rapid test στα φαρμακεία. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι μετά την αγορά των rapid test, οι πολίτες θα μπορούν να το κάνουν «στον γιατρό τους».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί