Κρήτη: Κινητοποιήσεις εργαζομένων στον επισιτισμό

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (Δ.Α.Σ.) στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που γίνονται σήμερα από δεκάδες σωματεία του κλάδου πανελλαδικά. 

Οι εργαζόμενοι κατέθεσαν υπόμνημα στον περιφερειάρχη με τα εξής αιτήματα:

  • Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζομένους σε επισιτιστικά καταστήματα.
  • Σταθερή εργασία. 5ημερο – 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας, με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Να ενταχθούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δεν θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 2021.

«Ζούμε για ένα χρόνο με μηδενικό εισόδημα ή στην καλύτερη περίπτωση με ψίχουλα, που τα πληρώνουμε από τη φορολογία μας την ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει σε ξενοδόχους, αεροπορικές εταιρείες και μεγαλοεργοδότες του κλάδου τα εκατομμύρια σαν στραγάλια», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Χανιά

Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας από το σωματείο επισιτισμού Χανίων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της πόλης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την τήρηση των υγειονομικών μέτρων στους χώρους εργασίας και επανέναρξη της εστίασης. H μηχανοκίνητη πορεία κατέληξε στην Επιθεώρηση εργασίας όπου και κατατέθηκε ψήφισμα.

«Ο νέος νόμος που φέρνουν για τα εργασιακά όχι μόνο θεσμοθετεί την μονιμοποίηση των μέτρων που έφεραν στο όνομα της πανδημίας, αλλά «νομιμοποιεί» την τσάμπα εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση 8ώρου -5ήμερου, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσης. Με νέες μειώσεις σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές» αναφέρει το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί