Η συζήτηση για την Προανακριτική – Με κατά μέτωπο επίθεση απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ξαναζεσταμένη σκανδαλολογία της ΝΔ

Νίκος Παππάς: «Έχω κάνει το καθήκον μου προς το συμφέρον του ελληνικού λαού»

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία ξεκίνησε από τις 9 το πρωί της Τρίτης και που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016 και στις περίφημες καταγγελίες Καλογρίτσα.

Υπενθυμίζεται ότι την σύσταση της Προκαταρκτικής Επιτροπής είχαν καταθέσει 30 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. 

Αποκαλυπτικό των επιδιώξεων της κυβέρνησης -η οποία θα είναι απούσα από τη Βουλή με εντολή Μητσοτάκη για να μην δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις…- είναι πως στην πρότασή της δεν περιλαμβάνει την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας οφείλει να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία CCC! Επίσης δεν περιλαμβάνει και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που επικυρώνει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, όπως επισημαίνει ο Κ. Πουλακίδας στην Αυγή

Για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει «Ναι» στην σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής, ενώ το ΚΚΕ θα ψηφίσει «Παρών».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η κίνηση αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι επί της ουσίας casus belli αφού στρέφεται κατά ενός πρωτοκλασάτου στελέχους του κόμματος με επιχειρήματα το λιγότερο έωλα αν όχι κατασκευασμένα. Έτσι, το κόμμα της αξιωματικής αντοπολίτευσης προσέρχεται σήμερα στη Βουλή έτοιμο για «σκληρό ροκ».

Κι αυτό διότι είναι η πρώτη φορά όπου ζητείται συγκρότηση Προανακριτικής για διαγωνισμό κατά τον οποίο το Δημόσιο πήρε λεφτά. Δεν έδωσε. Και μάλιστα την Προανακριτική τη ζητά η ΝΔ η οποία όταν ήταν κυβέρνηση δεν διενήργησε ούτε έναν διαγωνισμό για αδειοδότηση των καναλιών και με την επανεκλογή της το 2019 έσπευσε χα χαρίσει τα εκατομμύρια που προέβλεπε ο νόμος Παππά για τη δεκαετή χρήση των δημόσιων συχνοτήτων από τα ιδιωτικά κανάλια. Γι αυτό και μόνο  θα έπρεπε η ΝΔ να είναι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.  

Τζανακόπουλος: Έρχεται η ώρα που θα απολογηθείτε για τα εκατ. ευρώ που έρχονται και φεύγουν στο Μαξίμου

«Πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος την πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Νίκου Παππά μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα, προειδοποιώντας την κυβερνητική πλειοψηφία ότι θα έρθει η ώρα της απολογίας «για τα εκατ. ευρώ που έρχονται και φεύγουν» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε από το βήμα της Ολομέλειας ότι η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης γιατί «βρίσκεται στον απόλυτο πανικό». Αναφέρθηκε στην απώλεια κυβερνητικού ελέγχου σε σχέση με την πανδημία, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, όπως επίσης στη βαθύτατη κρίση που επικρατεί στην οικονομία και τους θεσμούς. «Σε αυτή τη συνθήκη η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει την ατζέντα» έκρινε και αποκάλεσε «κίνηση κενού συμβολισμού» τα άδεια υπουργικά έδρανα. Τόνισε, όμως, ότι ο κ. Μητσοτάκης «είναι ανάμεσά μας» μέσω «της κατασκευής αυτής της συκοφαντίας εναντίον του Νίκου Παππά».

«Ανεξόφλητο γραμμάτιο στους καναλάρχες»

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι ο δεύτερος λόγος της πολιτικής εκδίκησης κατά του Νίκου Παππά οφείλεται στο «ανεξόφλητο γραμμάτιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στους καναλάρχες φίλους του», οι οποίοι «δεν θα συγχωρήσουν ποτέ τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». Υπενθύμισε δε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών -για πρώτη φορά μετά το 1989- πλήρωσαν φόρο διαφήμισης και αναγκάστηκαν να πληρώσουν για συχνότητες που «εσείς τους παραχωρήσατε δωρεάν επί μία 25ετία». «Για να συνεννοούμαστε σε σχέση με τα κίνητρα και τα γραμμάτιά σας…» ξεκαθάρισε.

Αποδόμηση «κατηγορητηρίου»

Περνώντας στο επίδικο, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «φάρσα» που στηρίζεται καθ΄ ολοκληρίαν στις καταθέσεις Καλογρίτσα. Ως προς τις κατηγορίες περί διαμεσολάβησης του Ν. Παππά για τη γνωριμία Χούρι – Καλογρίτσα, ο πρώην υπουργός αποκάλυψε ότι ο μάρτυρας, κ. Τόμπρας, ο οποίος κλήθηκε μετά από αίτημα του ίδιου του εργολάβου, διέψευσε την εκδοχή Καλογρίτσα σε σχέση με τη δήθεν διαμεσολάβηση Παππά. «Αγνοείται ότι υπάρχει απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου της Ελβετίας, το οποίο λέει ότι δεν υπάρχει εικονικότητα και ότι υφίσταται το έργο» αντέτεινε στην κατηγορία της ΝΔ περί εικονικής υπεργολαβίας για να δικαιολογηθεί η αποδέσμευση των 3 εκατ. ευρώ, συμπληρώνοντας πως προκύπτει από τα στοιχεία ότι ο κ. Καλογρίτσας συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις με τη CCC για να προχωρήσει το κατασκευαστικό έργο ακόμα και μετά την απόρριψή του από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Το Documento κυκλοφόρησε πριν την αποδέσμευση των 3 εκατ. ευρώ»

Καταρρίπτοντας μία ακόμα κατηγορία της συμπολίτευσης, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι το Documento εκδόθηκε μήνες πριν αποδεσμευθούν τα 3 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί στο Δημόσιο ως εγγύηση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Θέλετε να συνεχίσω;» διερωτήθηκε δηκτικά και θύμισε πως η κυβέρνηση Σαμαρά διαφήμιζε ως «μεγάλη επενδυτική ευκαιρία» τα «βοσκοτόπια» του Καλογρίτσα. Μάλιστα, προκάλεσε τη ΝΔ να καταγγείλει και την Grant Thorton και το ΣτΕ που απέρριψαν τις ενστάσεις των καναλαρχών ενάντια στον κ. Καλογρίτσα. Μάλιστα, καυτηρίασε το γεγονός ότι η πλειοψηφία ανάγει σε απολύτως αξιόπιστο μάρτυρα τον εργολάβο που παρουσίαζε ως αφερέγγυο.

«Έρχεται η ώρα που θα απολογηθείτε»

Κλείνοντας, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θύμισε το σκάνδαλο του «σκόιλ ελικικού», το όργιο των απευθείας αναθέσεων, τις υποκλοπές των Μαυρίκη και Γρυλλάκη, τη φυγάδευση του Χριστοφοράκου για να προειδοποιήσει με νόημα: «Η γραμμή της εκδίκησης δεν θα σας βγει σε καλό. Βοά ο τόπος για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για τα εκατ. ευρώ που έρχονται και φεύγουν. Θα έχετε χρόνο τα σκεφτείτε καλά για να απολογηθείτε όταν έρθει η ώρα…».

Πολάκης κατά κυβέρνησης: «Υλοποιείτε εντολή Μαρινάκη»

«Υλοποιείτε εντολή Μαρινάκη. Δε συγχωρούν οι καναλάρχες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε να πληρώσουν για τις συχνότητες», τόνισε ο Παύλος Πολάκης στην παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2016 και στις περίφημες καταγγελίες Καλογρίτσα.

«Ποιο είναι το πολιτικό σας σχέδιο; Να προχωρήσετε σε Προανακριτική επιτροπή σε ένα προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ γιατί υλοποιείτε εντολή Μαρινάκη. Δε θα συγχωρήσετε ποτέ και δε συγχωρούν οι καναλάρχες ότι ο Νίκος Παππάς, ο Λευτέρης Κρέτσος, ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε να πληρώσουν για το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων το οποίο για 25 χρόνια το είχαν λες και ήταν χωράφι που είχαν κληρονομήσει από τον παππού τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δε θα συγχωρέσουν ποτέ ότι τους βάλαμε να πληρώσουν», συμπλήρωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

«Προαποφασισμένη προανακριτική επιτροπή»

Εν συνεχεία, σε έντονο ύφος υπογράμμισε: «Στήσατε ένα μηχανισμό, μία διαπλοκή και δεν κοκκινίζετε, δεν ντρέπεστε να κατηγορείτε εμάς για διαπλοκή. Εσείς που οργανώσατε ένα σύστημα τραπεζιτών, ολιγαρχών, καναλαρχών με υπηρετικό προσωπικό εσάς και ένα μεγάλο κομμάτι του σημιτικού ΠΑΣΟΚ».

 «Έρχεστε για να εκδικηθείτε με μία προαποφασισμένη προανακριτική επιτροπή για να πάτε στις εκλογές το φθινόπωρο με… “σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ”», ανέφερε και συνέχισε: «Θα σας πω εγώ ποια είναι τα σκάνδαλα και η διαφθορά» και συνέχισε λέγοντας: «Διαφθορά και διαπλοκή είναι αυτός που πήγε να κάνει το “σκόιλ ελικίκου”. Αυτός που πήγε έλεγε την τηλεκπαίδευση τη δίνουμε δωρεάν και πλήρωσε 2 εκατομμύρια , η Κεραμέως δηλαδή, και παράλληλα έδωσε τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμύριων νοικοκυριών βορά στις εταιρείες που εμπορεύονται μέσα από το διαδίκτυο».

«Φανάρι σε αυτή τη διαδικασία δε θα σας κρατήσουμε και τίποτα από όσα κάνετε σήμερα δεν πρόκειται να ξεχαστεί», 

«Η δεύτερη φορά θα είναι αλλιώς»

Με αναφορά στη «γαλάζια» αντιδήμαρχο Καρδίτσας τόνισε: «Τολμάτε εσείς, η παράταξη του δωσιλογισμού και του μαυραγοριτισμού να μιλήσει σε εμάς για διαφθορά και διαπλοκή. Εδώ θα είμαστε και θα τα πούμε».

Δείτε επίσης: Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στο σπίτι της αντιδημάρχου Καρδίτσας μετά από καταγγελία για υπεξαίρεση τροφίμων

«Να είστε σίγουροι ότι η δεύτερη θα είναι πολύ… αλλιώς από την πρώτη», κατέληξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ραγκούσης: Ο Καλογρίτσας σας προσφέρει ανταλλάγματα για να παντελονιάσει λεφτά

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης. Μιλώντας για την πρόταση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Νίκο Παππά, έκανε λόγο για αθλιότητας της Δεξιάς, όμοια της οποίας δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν, και κατηγόρησε τους βουλευτές της συμπολίτευσης ότι επιδιώκουν την ποινική δίωξη ενός ανθρώπου, χρησιμοποιώντας όχι νομικά, αλλά πολιτικά επιχειρήματα. «Προχωράτε σε μια πολιτική και κοινοβουλευτική αθλιότητα που αμαυρώνει την ίδια την ιστορία της Νέας Δημοκρατίας» είπε.

«Αναρωτηθείτε αν όσα είπατε σήμερα, σας εκθέτουν ως προς τη στάση σας στην υπόθεση Novartis. Τότε λέγατε ότι δεν αρκεί που ο εισαγγελέας έστειλε μια δικογραφία στη Βουλή, αλλά σήμερα χρησιμοποιείτε ως επιχείρημα ότι το έκανε για την περίπτωση του Νίκου Παππά. Ο εισαγγελέας έκανε απλώς τη δουλειά του», είπε ο κ. Ραγκούσης απευθυνόμενος στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν ζητάτε σήμερα να κριθεί πολιτικά ο Νίκος Παππάς. Έχετε προαποφασίσει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η ελάχιστη υποχρέωση που έχετε είναι να τεκμηριώσετε νομικά αυτόν τον ισχυρισμό και όχι να έρχεστε και να λέτε αν συμφωνείτε ή όχι με τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. Αν φτάνετε να ζητάτε την ποινική δίωξη κάποιου με πολιτικά επιχειρήματα, τότε μιλάμε για μια στιγμή ντροπής για τη Δημοκρατία» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι προσωπική και ανθρώπινη αθλιότητα αυτό που κάνετε. Που ανεβαίνετε στο βήμα με πολιτικά επιχειρήματα, μιλάτε για το κατά πόσον σας άρεσε ή όχι ο νόμος Παππά και ζητάτε τη σύσταση όχι εξεταστικής, αλλά προανακριτικής επιτροπής» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των τριών εκατ. ευρώ που δήθεν δόθηκαν στην εφημερίδα Documento, ο κ. Ραγκούσης υπενθύμισε ότι την αλήθεια, ότι δηλαδή τα χρήματα ήταν στην πραγματικότητα δεσμευμένα από το ελληνικό Δημόσιο, μετά την αποτυχημένη συμμετοχή της οικογένειας Καλογρίτσα στο διαγωνισμό και επομένως δεν μπορούσαν να δοθούν στο Documento, την αποκάλυψε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

«Έχετε υποχρέωση να απαντήσετε στο ερώτημα, πώς ο κ. Καλογρίτσας θα μπορούσε να πάρει τηλεοπτική άδεια μόνο με τρία εκατ. ευρώ, αφού στην πραγματικότητα για να το κάνει θα χρειαζόταν πολύ περισσότερα. Έχετε υποχρέωση να απαντήσετε, γιατί θέλετε να οδηγήσετε έναν άνθρωπο στο ειδικό δικαστήριο», είπε σε υψηλούς τόνους και συμπλήρωσε: «το μόνο που σας νοιάζει είναι να εκδικηθείτε τους πολιτικούς αντιπάλους σας, γιατί εκπροσωπείτε την πιο κακιασμένη Δεξιά, τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ προς τη Νέα Δημοκρατία ο Γιάννης Ραγκούσης κατέληξε υπογραμμίζοντας: «είστε οι υπερασπιστές της προσπάθειας που κάνει ο Καλογρίτσας, να μην επιστρέψει στους Άραβες τα τρία εκατ. ευρώ. Αυτό κάνετε. Του λέτε “εδώ είμαστε και θα βοηθήσουμε να κρατήσεις τα λεφτά”. Και το αντάλλαγμα που σας προσφέρει για να παντελονιάσει τα τρία εκατ. ευρώ, είναι να καταγγέλλει τους πολιτικούς αντιπάλους σας. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να προτείνει έναν μάρτυρα για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του, ο μάρτυρας λέει ότι όσα έχει καταθέσει ο Καλογρίτσας είναι ψευδή».

ΝΔ: Η υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια

Προηγήθηκε η ομιλία της εισηγήτριας βουλευτή της ΝΔ Κατερίνας Παπακώστα – Παλιούρα, η οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «ως πολιτικός κόσμος και κυρίως ως ελληνικό Κοινοβούλιο, οφείλουμε πρωτίστως να επιδιώκουμε το άπλετο φως σε όλες τις φερόμενες προς κρίση υποθέσεις, σεβόμενοι πάντα απολύτως το τεκμήριο αθωότητας του, υπό διερεύνηση, πολιτικού προσώπου και ενεργώντας πάντα θεσμικά στο πλαίσιο των καθηκόντων μας … Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μία ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό αυτή τη φορά τον έλεγχο του Τύπου», υπογράμμισε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, λέγοντας πως «η υπόθεση του διαγωνισμού – φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά είναι σίγουρο ότι θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής».

ΚΙΝΑΛΛ: Ναι στην πρόταση για προανακριτική

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος». Καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχείρησε με ωμό τρόπο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και της ενημέρωσης», τονίζοντας πως «σύσσωμη η Βουλή θα πρέπει να συνεχίσει την έρευνα και να ψηφίσει «ναι» στην πρόταση της σύστασης της προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να έρθουν όλα στο φως. Να δώσουμε τέλος στην προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και να προασπίσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας». Υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είχε στόχο τη «σύναψη συμβολαίων δούναι και λαβείν», δηλαδή «απαράδεκτες πολιτικές μεθοδεύσεις που αφαίρεσαν οξυγόνο από τη Δημοκρατία και αλλοίωσαν τον χαρακτήρα της και παραβίαση αρχών, νόμων και του ίδιου του Συντάγματος», καθώς και ότι μεθοδεύτηκε η ίδρυση «απόλυτα ελεγχόμενου Μέσου».

ΚΚΕ: Προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας

Εκ μέρους του ΚΚΕ, για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας μίλησε ο εισηγητής του Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» στη ψηφορορία. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλυφθούν οι «εγκληματικές» ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κατά των εργαζόμενων και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό του λαού και σε ένταση της «δικομματικής κοκορομαχίας», και να συγκαλύψει τη συμφωνία που έχουν, επί της ουσίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης με την πολιτική της ΕΕ.

Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, επίσης, να συγκαλύψει την πραγματικότητα που επικρατεί στα ΜΜΕ και το τηλεοπτικό τοπίο, αναδεικνύει το δένδρο που είναι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με Καλογρίτσα, και οι δύο προσπαθούν να κρύψουν το δάσος, ότι δηλαδή η ενημέρωση είναι στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Δ. Κουτσούμπας: «Η πρόταση για Προανακριτική δεν τεκμηριώνεται»

«Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι η πρόταση της ΝΔ δεν τεκμηριώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία» υποστήριξε από το βήμα της Ολομέλειας ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη συζήτηση για την πρόταση της συμπολίτευσης αναφορικά με τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Νίκου Παππά μετά τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

Ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ στηλίτευσε πως ενώ καταγράφονται το ένα μετά το άλλο τα θλιβερά ρεκόρ της πανδημίας στην χώρα μας, η κυβερνητική πλειοψηφία κόπτεται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. «Αυτό που επείγει είναι μία Προανακριτική; Σίγουρα όχι για τον ελληνικό λαό» επισήμανε και εξήγησε ότι αυτού του είδους οι διαδικασίες αποτελούν οξυγόνο για το αστικό σύστημα προκειμένου να συντηρείται η δικομματική αντιπαράθεση.

Παρέθεσε την αρνητική στάση του κόμματος σε σχέση με τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και αντιπρότεινε τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής«για να διερευνηθούν όλες οι πτυχές και τα πρόσωπα». Ανέφερε, επίσης, ότι όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να παίξουν παιχνίδια με τους μιντιάρχες, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτήρισε «ανακάτεμα της τράπουλας και αποτύπωση νέων συσχετισμών στο επιχειρηματικό πεδίο» το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Επέρριψε στην αξιωματική αντιπολίτευση αδιαφορία σε σχέση με την προστασία του αγαθού της ενημέρωσης και πρόσθεσε πως «είμαστε σίγουροι ότι πήγαν να διευκολύνουν επιχειρηματίες που ήταν κοντά τους». «Και ήρθε η ΝΔ να χαρίσει ολόκληρη τη δόση των αδειών» είπε για να περάσει στην κριτική που στόχευε τη ΝΔ, συμπληρώνοντας δηκτικά ότι τουλάχιστον οι καναλάρχες θα καταβάλουν 50.000 από 3,5 εκατ. ευρώ που όφειλαν. «Μην είστε τόσο σκληροί» παρότρυνε σαρκαστικά. 

Νίκος Παππάς: «Έχω κάνει το καθήκον μου προς το συμφέρον του ελληνικού λαού»

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς είπε ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 σε πεδίο ναρκοθετημένο πολλαπλώς, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, εξασφαλίζοντας 250 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο. Έπρεπε να έχουμε προβλέψει ότι θα εγκαλούμασταν γι’ αυτό, γιατί είχατε “λερωμένη τη φωλιά σας” για δεκαετίες, είπε ο κ. Παππάς. Για μία διαδικασία όπου το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε χρήματα, αυτά που είχατε αρνηθεί συστηματικά να εισπράξετε, συστηματικά παραβιάζοντας το Σύνταγμα.

«Είμαι περήφανος που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα με αφορμή την διάτρητη, αποσπασματική, προσβλητική για τον κοινό νου πρόταση της ΝΔ. Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού όπως ορκίστηκα να το κάνω, όπως οφείλω να το κάνω, απέναντι στις ιδέες μου και την παράταξη που υπηρετώ. Η επιλογή της ΝΔ είναι προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού, μεταξύ εθελοδουλείας στα συμφέροντα και θράσους προς το λαό από την ΝΔ», όπως τόνισε.

Η συζήτηση αυτή, συνέχισε, σημαδεύεται από τα αρνητικά ρεκόρ στον τομέα της πανδημίας. Η υποτιθέμενη αριστεία σας ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, απευθείας αναθέσεις, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Όποιος νομίζει ότι θα ξεχαστούν, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Θα έρθει η ώρα που θα ελεγχθούν αναλυτικά.

Ξεκινάτε αυτή την ιστορία επειδή τολμήσαμε να εισπράξουμε όσα δεν τολμήσατε ποτέ, ενώ υπογράφετε με τη σέσουλα αναθέσεις, είπε ο κ. Παππάς, να έχετε το νου σας για το τι πολιτικό προηγούμενο θεμελιώνετε. Την στήνει η ηγεσία της ΝΔ για να πλήξει την πολιτική δύναμη που απέμπλεξε την χώρα από τα μνημόνια, δημιούργησε 400.000 θέσεις εργασίας και άφησε γεμάτα ταμεία. Μία υπόθεση στην οποία το Δημόσιο εισέπραξε, δεν δαπάνησε, που δεν υπάρχει κατηγορία υπερκοστολόγησης, δεν υπάρχει κατηγορία ότι το Δημόσιο εισέπραξε λιγότερα.

Υπογράμμισε ότι σε μία αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, η ΝΔ υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων της μίας πλευράς σε αυτή την διαφορά. Αγνοεί τόσο τις θέσεις της άλλης πλευράς, όσο και τις αποφάσεις δικαστηρίων, σπάζοντας κάθε ρεκόρ εθελοδουλείας και θράσους. Και τώρα ζητάει τα ρέστα από την δική μας παράταξη, που εφάρμοσε το Σύνταγμα και εισέπραξε χρήματα από την χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων για πρώτη φορά από το 1989. Και το κάνει αυτό με το να πιάνεται από τα μαλλιά ενός αποτυχόντα στον διαγωνισμό, την ώρα που τα κανάλια, αυτή την στιγμή, λειτουργούν με τον νόμο που ψηφίσαμε, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ο κ. Παππάς παρέθεσε στη συνέχεια ένα αναλυτικό ιστορικό της «αμαρτωλής ιστορίας» που ξεκίνησε το 1989 με το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης στην χώρα.

Η ΝΔ αγνοεί αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων 

Η ΝΔ δεν περιλαμβάνει στην πρότασή της για συγκρότηση Προανακριτικής την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αναγνώριζε ότι υπήρχε σύμβαση καθόλα  έγκυρη μεταξύ της Τοξότης (εταιρείας Καλογρίτσα) και της CCC για κατασκευαστικό έργο στο εξωτερικό και έκρινε ότι ο Καλογρίτσας έπρεπε να επιστρέψει τα 3 εκατ. ευρώ στη CCC. Η πρόταση της ΝΔ δεν περιλαμβάνει επίσης την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών που επικύρωνε την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου.                                                                                       

Οι προθέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς και από το γεγονός ότι υιοθετούνται άκριτα οι αναφορές Καλογρίτσα και όχι οι θέσεις της CCC ενώ αγνοούνται και οι κραυγαλέες αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο Καλογρίτσας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι εκτός από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, στην οποία τελικά προχώρησε και το ΕΣΡ (λαμβάνοντας υπόψη και τον νόμο 4339/2015 ή νόμο Παππά και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του 2016 ως προς το σύνολο του τιμήματος για να ορίσει την τιμή εκκίνησης), το δημόσιο εισέπραξε από τα κανάλια φόρο διαφήμισης 140 εκατ. ευρώ και τέλη χρήσης συχνοτήτων 40 εκατ. ευρώ.

Παρά ταύτα και κατά παράβαση κάθε έννοιας λογικής το Μαξίμου προχωρά στην πρόταση με την οποία ζητά «να ερευνηθεί η τέλεση του κακουργήματος της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, εκτιμώντας ότι από τη δικογραφία προκύπτουν ικανές ενδείξεις, καθώς δια των καταγγελιών Καλογρίτσα, ένορκων καταθέσεων και ανταλλαγής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η διαδρομή του χρήματος».  

Πρόκειται για την ίδια κυβερνητική πλειοψηφία η οποία όχι μόνο δεν δέχθηκε να διερευνηθεί ένα διεθνές σκάνδαλο με πυρήνα τη χώρα μας όπως το σκάνδαλο Novartis αλλά έφτασε στο σημείο να συστήσει άλλη επιτροπή στη Βουλή για ενδεχόμενη σκευωρία αγνοώντας ακόμη και την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Σε μια ακόμη πτυχή της πρότασης της ΝΔ στη Βουλή είναι προφανές ότι το Μαξίμου είχε το θέμα στο συρτάρι του και το ανασύρει αυτήν την περίοδο όπου είναι «άγρια» στριμωγμένο από τη διαχείριση της πανδημίας και το black out του ΕΣΥ στην Αττική όπου ασθενείς θετικοί στην Cocid-19 χάνουν τη ζωή τους στη λίστα αναμονής για άδεια ΜΕΘ. 

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να ανεβάσει τους πολιτικούς τόνους και να στρέψει αλλού τα φώτα της δημοσιότητας με δεδομένο ότι την Παρασκευή συζητείται στη Βουλή και η πρόταση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, για την διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης με θέμα την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».     

 Η Καλογριτσιάδα για… αρχάριους

Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα συσταθεί Προανακριτική. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Η Προανακριτική θα συσταθεί γιατί η κυβέρνηση ψάχνει επικοινωνιακή διέξοδο από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει με τη διαχείριση της πανδημίας, της Οικονομίας και των Εθνικών θεμάτων. Θα προσφέρει λοιπόν «άρτο και θέαμα», αρένα και αίμα και θα κατηγορήσει τους πολιτικούς αντιπάλους . Δεν την ενδιαφέρει η αλήθεια η οποία έτσι κι αλλιώς δεν θα εξεταστεί στην Προανακριτική, αλλά η δημιουργία εντυπώσεων, μέσα από το ισχυρό μιντιακό σύστημα που ελέγχει. Κανένας δεν θα θελήσει να αναρωτηθεί ποιος είναι ο Καλογρίτσας ή αν λέει την αλήθεια. Όλοι θα κληθούν να καταναλώσουν εικόνες και καταθέσεις του αμφιλεγόμενου επιχειρηματία, ο οποίος δεν κρύβει ότι «θέλει να καταστρέψει τα παλιόπαιδα του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αξιότιμος κύριος Καλογρίτσας

Ο Καλογρίτσας είναι ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιήθηκε στις κατασκευές (Δημόσια Έργα για την ακρίβεια). Τη δεκαετία του 1980, εμφανίστηκε ως εκδότης με την εφημερίδα «Πρώτη». Ήταν μια εφημερίδα που υποστήριζε τον τότε ενιαίο Συνασπισμό της Αριστεράς, με διευθυντή τον Παύλο Τσίμα, ο οποίος είχε πάρει «μεταγραφή» από το Ριζοσπάστη και το ΚΚΕ , για να στηρίξει το εγχείρημα. Η πετυχημένη τότε εφημερίδα, είχε άδοξο τέλος, αφού ο εργολάβος και εκδότης Καλογρίτσας, φέρεται κάποια στιγμή να μεταπήδησε στο στρατόπεδο του πατρός Μητσοτάκη και την μετέτρεψε σε «εφημερίδα που πάλευε να βάλει τον Αντρέα φυλακή» όπως θυμούνται πολλοί.

Μετά το εγχείρημα με την Πρώτη, ο Καλογρίτσας, εμφανίστηκε στα πολιτικά πράγματα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO, στην οποία έβαλε επικεφαλής τον Τάκη Θεοδωρικάκο, μετέπειτα σύμβουλο και υπουργό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σύζυγος του Τάκη Θεοδωρικάκου είχε και αυτή μετοχές στην GPO, ενώ οι οικογένειες Καλογρίτσα και Θεοδωρικάκου προχώρησαν και σε κουμπαριά επισφραγίζοντας μια σχέση πολλών επιπέδων. Ο Χρήστος Καλογρίτσας, παρότι δεν έκανε εκδοτικό εγχείρημα, διαφήμιζε ο ίδιος πως έχει “στενές σχέσεις” με site όπως αυτό του Νίκου Ευαγγελάτου (Newsit) αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα πως μπορεί να είναι και κρυφός ιδιοκτήτης. Από τα πράγματα που επίσης διέδιδε, ήταν η κουμπαριά του με τον Χαρίλαο Φλωράκη, τον οποίο εμφάνιζε ως νονό του γιου του Ιωάννη Βλάδιμηρου, κάτι που δεν ίσχυε (σύμφωνα με δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιώργου Πετρόπουλου στην ΕΦΣΥΝ).

Το 2016, ο Καλογρίτσας, εμφανίστηκε πάλι με εκδοτικές φιλοδοξίες. Πήρε μέρος στο διαγωνισμό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεκδίκηση τηλεοπτικής άδειας. Ο Καλογρίτσας κέρδισε μία από τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά βγήκε τελικώς εκτός, όταν δήλωσε αδυναμία να πληρώσει το ποσό που πρόσφερε στο διαγωνισμό.
Στη συνέχεια προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας Documento, από τον Νοέμβριο του 2016 έως το Μάρτιο του 2017, οπότε και την εφημερίδα ανέλαβε ο Κώστας Βαξεβάνης. Στο εγχείρημα έκδοσης του Documento, ο Κώστας Βαξεβάνης ήταν διευθυντής και δεν είχε καμία ιδιοκτησιακή-μετοχική σχέση. Κατείχε μόνο τον τίτλο του Documento για να εξασφαλίσει τη δυνατότητά του να λειτουργεί με δημοσιογραφικά κριτήρια, αφού το παρελθόν Καλογρίτσα δεν αποτελούσε εγγύηση. Από τον πρώτο μήνα της έκδοσης του Documento, οι σχέσεις Καλογρίτσα και Βαξεβάνη οδηγήθηκαν σε κρίση. Ο Καλογρίτσας προσπαθούσε να αποφύγει να υπάρχουν δημοσιεύματα για τα θαλασσοδάνεια του Κυριάκου Μητσοτάκη (Κήρυκας Χανίων), τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο τον οποίο εμφάνιζε ως «καρδιακό φίλο». Τον Ιανουάριο ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την εφημερίδα αμέσως μετά από μία συνάντησή του με το Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τον είχε μηνύσει για τα δάνεια της Αττικα Bank, αλλά τον συναντούσε κρυφά παρότι μηνυτής του. Μετά από μεταβατικό στάδιο ενάμισι μήνα, ο Βαξεβάνης ανέλαβε να εκδώσει το Documento με δική του εταιρεία.

Πώς προέκυψε το σήριαλ Καλογρίτσα;

Τον Ιούλιο του 2020, το διαιτητικό δικαστήριο της Ελβετίας, στο οποίο είχε προσφύγει η εταιρεία CCC της γνωστής αραβικής επιχειρηματικής οικογένειας Χούρη, με απόφασή του, επέβαλε στην εταιρεία ΤΟΞΟΤΗΣ, του Χρήστου Καλογρίτσα, να καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ τα οποία είχε εισπράξει για κατασκευαστικό έργο που δεν πραγματοποίησε ποτέ. Λίγο αργότερα το ελληνικό δικαστήριο, επικύρωσε την απόφαση του Ελβετικού δικαστηρίου και έτσι ο Καλογρίτσας και η εταιρεία του, πρέπει να καταβάλλουν 3 εκατομμύρια ευρώ στην CCC.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο Χρήστος Καλογρίτσας, καταθέτει μηνυτήρια αναφορά, στην οποία ισχυρίζεται, πως τα 3 εκατομμύρια ευρώ που καλείται να πληρώσει δεν αφορούν πραγματικό έργο. Δόθηκαν, κατά τον Καλογρίτσα πάντα, από τον Χούρη, σε συνεννόηση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να κατατεθούν ως εγγυητική επιστολή στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Δηλαδή ο Αραβικός Όμιλος, χάρισε στην πραγματικότητα 3 εκατομμύρια για να κάνει καναλάρχη τον Καλογρίτσα.

Η μηνυτήρια αναφορά η οποία ενδεχομένως να είχε την τύχη της αρχειοθέτησης υπό άλλες συνθήκες, πήγε στη Βουλή επειδή ο Καλογρίτσας ανέφερε το όνομα του πρώην Υπουργού Νίκου Παππά και σήμερα ζούμε την Καλογριτσιάδα σε πολιτική εκτέλεση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Μήπως λέει αλήθεια ο Καλογρίτσας;

Κατ’ αρχάς ο ισχυρισμός του Καλογρίτσα περί εικονικού έργου, έχει απορριφθεί από το Ελβετικό και κατ’ επέκταση από το ελληνικό δικαστήριο. Το διαιτητικό δικαστήριο, καταδικάζει τον Καλογρίτσα να πληρώσει τα €3 εκατομμύρια γιατί το έργο ήταν πραγματικό. Διαφορετικά δεν θα υπήρχε τέτοια δικαστική απόφαση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο Καλογρίτσας, διατηρούσε σχέσεις με στελέχη και υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η σχέση με υπουργούς της ΝΔ, ήταν εξίσου πραγματική. Η σχέση του Καλογρίτσα και η συνεργασία του με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, δεν καθιστά τον πρώην υπουργό ένοχο για όσα τυχόν πει ή κάνει ο Καλογρίτσας. Ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε σύμβουλο τον Θεοδωρικάκο.

Υπάρχουν όμως δύο θεμελιακές αντιφάσεις σε όσα καταθέτει ο Καλογρίτσας. Λέει πως πήρε 3 εκατομμύρια για να τα καταθέσει ως εγγυητική για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μα την εποχή εκείνη, η εταιρεία ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, η οποία πήρε μέρος στο διαγωνισμό, είχε ως Μετοχικό Κεφάλαιο 11,8 εκατομμύρια ευρώ. Γιατί χρειαζόταν τα €3 εκατομμύρια της εταιρείας CCC, σε εκείνο το χρόνο; Ακόμη και αν υπήρχε κάποια πονηρή συναλλαγή δεν χρειαζόταν να γίνει μεταφορά των 3 εκατομμυρίων εκείνη την περίοδο. Θα μπορούσε να καταβάλει η εταιρεία από τα δικά της κεφάλαια.

Το επιχείρημα ότι είχε σκοπό ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει καναλάρχη τον Καλογρίτσα, καταρρίπτεται από την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε στο δεύτερο στάδιο τον Καλογρίτσα ως πλειοδότη. Αν ήθελε να του δώσει άδεια, θα μπορούσε να νομοθετήσει διαγωνισμό ενός σταδίου και να του δώσει άδεια όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αντ’ αυτού έβαλε ασφαλιστικές δικλίδες, που τον πέταξαν έξω.

Στα δικόγραφα που έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο της Ελβετίας, υπάρχει mail του Καλογρίτσα προς τη CCC, μεταγενέστερα του διαγωνισμού για τις άδειες, με τα οποία αναφέρεται σε λεπτομέρειες για το υπό κατασκευή έργο. Πώς λοιπόν στη συνέχεια υποστηρίζει πως είναι εικονικό;

Και τι σχέση έχει το Documento;

Στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Καλογρίτσας αναφορικά με τα περιβόητα €3 εκατομμύρια, ανέφερε πως όταν απέτυχε να πάρει τηλεοπτική άδεια, το ποσό αυτό, με εντολή του Νίκου Παππά, διοχετεύτηκε για να δημιουργηθεί η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, Documento. Τη διατύπωση αυτή του Καλογρίτσα, ακολούθησε ανακοίνωση της ΝΔ που ζητούσε «να μας πει ο Βαξεβάνης για τα €3 εκατομμύρια και το Documento». Ο δημοσιογράφος απάντησε πως δεν είχε καμία ιδιοκτησιακή σχέση με το Documento, στο οποίο εργαζόταν ως διευθυντής, αλλά εφημερίδες και site, άρχισαν επιμελώς να συνδέουν τον Βαξεβάνη με τα €3 εκατομμύρια. Ο εκδότης του Documento, αναγκάστηκε μπροστά στην επιτηδευμένη σύγχυση που δημιουργήθηκε για το ποιος ήταν ιδιοκτήτης του Documento, να στείλει εξώδικα σε εφημερίδες και site.

Την πλήρη αλήθεια για την υπόθεση ωστόσο δεν την αποκάλυψε το Documento, αλλά η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου του 2020, η εφημερίδα αποκάλυψε πως τα €3 εκατομμύρια που εμφανίζονται να δόθηκαν για να δημιουργηθεί το Documento, στην πραγματικότητα ήταν δεσμευμένα από το ελληνικό Δημόσιο, μετά την αποτυχημένη συμμετοχή της οικογένειας Καλογρίτσα στο διαγωνισμό. Άρα δεν γινόταν να έχουν δοθεί για τη δημιουργία του Documento όπως καταθέτει ο Καλογρίτσας, αφού ήταν στα ταμεία του Δημοσίου. Όταν τον Ιανουάριο του 2017, με απόφαση του ΣτΕ, τα €3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής αποδίδονται στην εταιρεία της οικογένειας Καλογρίτσα, τότε, όπως όπως αποκαλύπτει το Πρώτο Θέμα, αυτά δεν πάνε σε κανένα Documento ή άλλη επένδυση, «αλλά πάνε στην τσέπη του μοναδικού μετόχου της εταιρείας, τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα, με την μέθοδο της μείωσης μετοχικού κεφαλαίου». Συνεπώς τα €3 εκατομμύρια δεν πήγαν ούτε στο Documento του Καλογρίτσα, ούτε σε αυτό που εξέδωσε ο Βαξεβάνης τον Μάρτιο του 2017.

Με άλλη κατάθεση Καλογρίτσα μάθαμε ότι τα €3 εκατ. ήταν τελικώς δάνειο

Μετά την αποκάλυψη από ένα φιλικό μέσο προς τη ΝΔ, το αφήγημα για τα 3 εκατομμύρια που πήγαν στο Documento, πήγε περίπατο. Προκειμένου λοιπόν να χαλάσει η μεθόδευση να οικοδομηθεί Προανακριτική, η… κατασκευαστική Καλογρίτσα ανέλαβε νέο έργο. Ο Χρήστος Καλογρίτσας πάντα (ο ιδιοκτήτης της εταιρείας που φαίνεται να συμμετείχε στο κόλπο Ιωάννης Καλογρίτσας, περιέργως δεν εμφανίζεται πουθενά) προσήλθε στην Πταισματοδίκη Αθηνών στις 5 Νοεμβρίου του 2020 και καταθέτει πως τα 3 εκατομμύρια που έβαλε στο Documento, προήλθαν τελικώς από δάνειο το οποίο πήρε γιατί ήταν σίγουρος πως τα χρήματα που είχαν δεσμευτεί στο λογαριασμό του και προέρχονταν από την εταιρεία Χούρη, θα αποδεσμεύονταν. Λέει συγκεκριμένα «Μέχρι να επιστραφούν τα χρήματα αυτά, εγώ δανείστηκα χρήματα και χρηματοδότησα την εφημερίδα Documento , η εταιρεία δηλαδή, με ποσό τουλάχιστον 3.000.000 ευρώ στην οποία εφημερίδα συμμετείχε ο Βαξεβάνης ως διευθυντής χωρίς οικονομική συμμετοχή. Τα Χριστούγεννα του 2016 διαφώνησα με δημοσιεύματα τα οποία θεώρησα ότι εξέθεταν το όνομα του γιού μου. Τότε μου ζήτησαν να παραδώσω όλες τις μετοχές στο Βαξεβάνη και να φύγω και έτσι έγινε».

Ξαφνικά ο Καλογρίτσας ανακάλυψε πως υπήρξε δάνειο. Δεν αναφέρει από ποιον το πήρε, με ποιο τρόπο και δεν καταθέτει κανένα αποδεικτικό στοιχείο γι αυτό. Επειδή ακυρώθηκε το σενάριο από το ίδιο το «Πρώτο Θέμα», φτιάχνει ένα καινούριο.

Ο Καλογρίτσας όμως εμφανίζεται μερικές μέρες μετά, ξανά για κατάθεση. Στις 28 Νοεμβρίου προσέρχεται αυτοβούλως και καταθέτει «συμπληρωματικά θέλω να καταθέσω και να διορθώσω στο σημείο που λέω μου ζήτησαν να παραδώσω όλες τις μετοχές στο Βαξεβάνη και να φύγω, το νόημα που ήθελα να αποδώσω είναι ότι μου ζήτησαν να μεταβιβάσω προς το Βαξεβάνη το ενεργετικό της εταιρείας όπως τότε είχε (εξοπλισμός, πελατολόγιο κλπ)».

Ο εργολάβος Καλογρίτσας, αντιλαμβάνεται πως με την προηγούμενη κατάθεσή του που εμφανίζει τον Βαξεβάνη να παίρνει τις μετοχές, ότι κινδυνεύει να καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδορκία. Παρουσιάζει τον Βαξεβάνη να παίρνει μετοχές, ενώ εξέδωσε την εφημερίδα με άλλη προσωπική του εταιρεία που είχε ελάχιστο κεφάλαιο. Έτσι κάνει τη διόρθωση πως με το «μετοχές» εννοούσε κάτι άλλο. Δίνει όμως τη δυνατότητα σε εφημερίδες, κανάλια και site που εκτελούν τις δικές τους εργολαβίες, να αναπαράγουν τα περί μετόχου Βαξεβάνη. Και φυσικά δίνει τη δυνατότητα στην Προανακριτική της Βουλής, να αναφέρεται στην κατάθεσή του. Όχι όμως και στη διορθωτική.

Πρόκειται ίσως για την τελευταία εργολαβία στην καριέρα του Χρήστου Καλογρίτσα.

Υπάρχει ένα σχόλιο που κάνει συχνά τελευταία, ένας παλιός φίλος του Καλογρίτσα. «Όσα κόμματα έμπλεξαν με τον Καλογρίτσα, αρχικώς το ΚΚΕ, μετά η ΝΔ του πατέρα Μητσοτάκη και στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το πλήρωσαν. Η ΝΔ τους Κυριάκου Μητσοτάκη που επέλεξε να επενδύσει τώρα πάνω του ενώ γνωρίζει, θα έχει την ίδια τύχη. Απλώς θα πληρώσει και βαρύ τόκο. Τόκο Καλογρίτσα»

 documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί